Problema pe care nu o pot rezolva aproape jumătate dintre elevii de 15 ani din România

Postat la 13 august 2016 2765 afişări

Centrul de evaluare şi analize educaţionale (CEAE) a prezentat pe site-ul acesteia o problemă care a fost dată la testul PISA de matematică din anul 2012.

Această problemă a fost rezolvată doar de 58% dintre elevii de 15 ani, ceea ce înseamnă că cei 42% nu au reuşit să găsească soluţia corectă, potrivit CEAE.

Problema arată în felul următor:

În oferta unui fabricant de garaje, se găsesc diferite modele de bază, care au o uşă şi o singură fereastră. George alege următorul model dintre cele de bază. Poziţia uşii şi a ferestrei este înfăţişată mai jos.

Întrebare: Ilustraţiile de mai jos prezintă diferite modele de bază văzute din spate. Doar una dintre aceste ilustraţii corespunde modelului de mai sus  ales de George.

Răspunsul corect este C

"Acesta este un exerciţiu de interpretare a unei figuri geometrice, prin rotire. Unii dintre noi o rezolvă intuitiv. Este vorba de cei care au  o bună gândire spaţială şi pot face rotaţia în minte. Alţii, în schimb, trebuie să facă un raţionament explicit – de pildă, să analizeze poziţiile relative ale uşii faţă de fereastră şi faţă de cel mai apropiat colţ şi să decidă prin eliminarea alternativelor. Alţii pot chiar încerca să schiţeze o perspectivă de sus a asupra  garajului şi apoi să o rotească pe hârtie", se arată în articolul scris pe site-ul CEAE

Sursa: OECD, PISA 2012, Matematică – spaţiu şi forme

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.