Parkourgerea obstacolelor

Postat la 04 februarie 2008 14 afişări

Au mai ramas 10 minute pana la incheierea imbarcarii, insa drumul pana la poarta este lung si anevoios, presarat cu obstacole gen bagaje, oameni si un control de securitate. Un om obisnuit ar pierde cu siguranta cursa care il duce spre intalnirea care ar putea insemna cresterea afacerii, insa un traceur ar ajunge la timp.

Traceur este cel care practica parkour, o disciplina sportiva relativ noua (a aparut in 2003) a carei idee pleaca de la conceptul de eficienta. Definitia data de inventatorul sau, David Belle, este ca parkour e o activitate care are ca scop deplasarea dintr-un punct in altul pe cat de eficient si de rapid este posibil, folosind principalele abilitati ale corpului. Scopul principal este depasirea obstacolelor din natura, care in realitate pot lua orice forma, de la ziduri de beton, pietre, gropi sau orice altceva.

In realitate, dupa multe ore de antrenament, ajungi sa iti dozezi energia astfel incat sa poti alerga precum o felina, sa sari peste gropi sau chiar sa te poti catara pe ziduri, daca asta inseamna eficientizarea traseului.

Cu toate ca la prima vedere pare un sport extrem, iar cei care il practica au fost asemanati cu Spiderman, in realitate este o combinatie de arte martiale si arta de miscare. Pentru ca odata ce ii cunosti pe traceuri, realizezi cat de rapid s-ar misca totul daca ne-am transforma cu totii in sportivi cu miscari de leopard, care nu aleg intotdeauna calea ocolita pentru atingerea obiectivelor, ci calea cea mai eficienta. De fapt sportul se ghideaza dupa aceleasi principii dupa care functioneaza si o afacere: eficienta si economie de resurse. "Tot timpul trebuie sa fii eficient, nu trebuie sa cedezi dupa primul sau al doilea obstacol. Niciodata nu trebuie sa te antrenezi la capacitate maxima, tot timpul trebuie sa pastrezi o resursa de energie pentru un eveniment inevitabil", spune Cristian Glovaschi, unul dintre cei mai vechi practicanti de parkour din Romania.

Iar atunci cand incepi acest sport, nu trebuie sa te ghidezi nici pe departe dupa ideea ca vrei sa ajungi sa faci acele lucruri pe care le vezi in filme. "In primul rand nu este un sport de echipa, pentru ca daca ajungi sa concurenzi sau sa ii imiti pe ceilalti, nu te mai dezvolti pe tine ca persoana. In plus iti pierzi eficienta", spune Glovaschi.

Evolutia in parkour vine treptat, la inceput trebuie sa iti calesti corpul. "In mod normal poti sa alergi, poti sa te antrenezi oriunde in oras. Eu ma folosesc de ceea ce stiu oricand ies din casa, am anumite locuri in care imi pot exersa abilitatile." Antrenamentul consta in alergare, exercitii de forta sau de echilibru.

Practicantii spun ca in timp ajungi nu numai sa iti calesti corpul, dar si sa iti controlezi emotiile si chiar fricile. "Ajungi sa iti dezvolti fiecare parte a personalitatii, curajul de exemplu, pentru ca o iei treptat. Eu aveam frica de inaltime, de asta m-am rezumat sa fac asta la nivelul solului la inceput, dar in timp mi-am invins-o. Iar exersand pas cu pas, dai incredere mintii tale despre ceea ce poate sa faca corpul tau."

Glovaschi spune ca in general tinerii sunt cei care practica acest sport, dar sunt si persoane mature care aleg parkourul pentru a scapa de stresul cotidian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Parkourgerea,
obstacolelor
/arta-si-societate/lifestyle/parkourgerea-obstacolelor-4074055
4074055
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.