Film: Arma ei e palma

Postat la 03 decembrie 2007 43 afişări

Avem gangsteri, albinute si aventuriere in decembrie la cinema, dar Russell Crowe, Jerry Seinfeld si Audrey Tautou cu siguranta o sa aiba ceva de invatat de la Marianne Faithfull. Celebra cantareata si actrita straluceste in "Irina Palm" (regia Sam Garbarski), filmul cu cel mai surprinzator subiect al sfarsitului de 2007.

Pe scurt, Maggie (Faithfull) este o mamaie. Are 60 de ani, este vaduva, iar existenta ei este atat de molcoma si repetitiva, incat boala nepotului Ollie mai ca o impiedica sa moara de plictiseala. Ollie trebuie operat urgent in Australia, iar costurile deplasarii sunt atat de mari, incat Maggie vrea sa se angajeze pentru a-si ajuta familia. Dupa cateva incercari nereusite, ajunge in Soho-ul londonez, unde vede in pestrita vitrina a unui Sexy World afisul "Se cauta hostesa". Ce va trebui sa faca Maggie? Sa satisfaca barbati printr-o gaura in perete. Se va dovedi atat de buna, incat va capata supranumele de Irina Palm si propria-i reclama luminoasa.

La prima vedere, subiectul este cel putin ireverentios. Dar "Irina Palm" reuseste cu o blandete extraordinara sa evite obscenul, vorbind mai degraba despre... umilinta. Privirea aruncata de Maggie prin gaura care, alaturi de tubul de lubrifiant, ii va forma instrumentarul profesional, este o privire calda, intelegatoare, iar pozitia femeii, aceea de simpla muncitoare in templul placerilor, devine posibila numai pentru ca Maggie se judeca pe sine cu aceeasi intelegere cu care-i judeca pe toti cei din jurul sau.

Meritul cel mai mare al lui Marianne Faithfull este ca te face sa uiti complet legendara ei cariera din lumea muzicii sau paginile tabloidelor care-i disecau relatia cu Mick Jagger, dependenta de droguri, relatia de rudenie cu stramosul sau, Leopold von Sacher-Masoch (legatura importanta cu etimologia cuvantului "masochism") sau faptul ca este prima actrita care a pronuntat cuvantul "fuck" intr-un film mainstream. Maggie a ei este bunica pe care ne-am dori-o cu totii, iar luminoasa prezenta pe ecran a lui Faithfull compenseaza cumva lentoarea filmului, soundtrack-ul simplist si excesele inspre tragism ale celorlalti actori. Dintre ei se evidentiaza (in bine!) incruntatul, dar la fel de caldul Miki Manolojvic, in rolul patronului lui Maggie, sentimentala victima a nemai?pomenitei blandeti a acesteia. Neaparat de vazut.

IRINA PALM

R: SAM GARBARSKI

CU: MARIANE FAITHFULL, MIKI MANOLOJVIC, KEVIN BISHOP, SIOBHAN HEWLETT, DORKA GRYLLUS, COREY BURKE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Film:,
Arma,
ei,
e,
palma
/arta-si-societate/lifestyle/film-arma-ei-e-palma-4074021
4074021
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.