Cum era gimnastica feminină în anii 1928-1968 (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 august 2012 402 afişări

Cei care au prins comentariile lui Cristian Ţopescu la evoluţiile olimpice ale echipelor de gimnastică feminină ale României au şanse să-şi aducă aminte, poate, de nume ca Maria Gorohovskaia, Larisa Latînina sau Polina Astahova, campioane olimpice la gimnastică în anii '50-'60, evocate ca înaintaşe ale Nadiei Comăneci.

Puţine însă dintre numele din clipul de mai jos le vor suna cunoscut celor care au descoperit farmecul competiţiilor de gimnastică după 1990. Între ele, Vera Čáslavská din Cehoslovacia (foto), o frumuseţe a anilor '60; ea şi Larisa Latînina din URSS sunt singurele gimnaste din istorie care au câştigat medaliile olimpice de aur puse în joc la individual compus la două ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice.

Vera Čáslavská a luat aurul la JO de la Tokyo (1964) şi Mexic (1968), iar Larisa Latînina a câştigat medaliile de aur la individual compus la JO de la Melbourne (1958) şi Roma (1960). În 1958, la Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Moscova, Latînina a câştigat cinci dintre cele şase titluri puse în joc, deşi a concurat gravidă în cinci luni. Latînina a deţinut timp de 48 de ani recordul celor mai multe medalii olimpice câştigate vreodată de un sportiv (18), fiind detronată abia anul acesta de înotătorul american Michael Phelps (22 de medalii).

Gimnastele prezente în clip:

Agnes Keleti

Eva Banati

Laszlone Banhegyi

Iren Karcsics

Aliz Kertesz

Erzsebet Koteles

Olga Tass

Edit Vasarhelyi

Andrea Bodo

Karolyne Gulyas

Margit Korondi

Maria Gorohovskaia

Larissa Latînina

Vera Čáslavská

Polina Astahova

Natalia Kucinskaia

Larissa Petrik

Olga Karaseva

Zinaida Voronina

Sofia Muratova

Genrietta Konovalova

Keiko Ikeda

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/cum-era-gimnastica-feminina-in-anii-1928-1968-video-9958711
9958711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.