Cele mai scumpe tablouri din lume

Postat la 04 august 2008 181 afişări

Cele mai scumpe tablouri poarta semnaturile marilor genii ale artei mondiale si au fost achizitionate cu bani produsi din IT, cosmetice sau finante. Unii au amenintat ca le vor lua cu ei in mormant, in timp ce altii le-au expus in galeriile proprii deschise publicului. Oricare ar fi povestea din spatele artei, tablourile vor ramane in istorie ca operele de arta cele mai scumpe din lume.

No. 5, 1948

artist Jackson Pollock

142,7 milioane de dolari

No. 5, 1948 este o pictura abstracta a pictorului american Jackson Pollock, unul dintre exponentii miscarii expresioniste. Capodopera a fost achizitionata in 2006, la o licitatie organizata de casa Sotheby's, de un finantist mexican, David Martinez.

Woman III

artist Willem de Kooning

140,2 milioane de dolari

Woman III este un tablou al pictorului expresionist Willem Kooning care face parte dintr-o colectie de sase astfel de lucrari care au ca tema centrala o femeie. Pictura a fost realizata in 1953, iar in noiembrie 2006 a fost achizitionata de miliardarul Steven Cohen, fiind singura dintre cele sase care se afla in proprietate privata.

Portretul lui Adele Bloch-Bauer I

artist Gustav Klimt

137,6 milioane de dolari

Gustav Klimt a finalizat pictura in 1907 si a fost achizitionata de Ronald Lauder in iunie 2006 pentru galeria proprie din New York (Neue Galerie). In acel moment era cel mai scump tablou din lume.

Portretul doctorului Gachet

artist Vincent Van Gogh

129,7 milioane de dolari

Exista doua versiuni autentice ale acestui portret, ambele fiind realizate in iunie 1890 in timpul ultimelor luni de viata ale pictorului. Ambele il infatiseaza pe doctorul Gachet asezat la o masa, avand capul sprijinit intr-o mana, dar specialistii spun ca sunt usor de diferentiat.

Bal la moara din Galette, Montmartre

artist Pierre-Auguste Renoir

122,8 milioane de dolari

In momentul vanzarii era considerat unul dintre cele mai scumpe obiecte de arta vandute vreodata, alaturi de Portretul doctorului Gachet. Ambele au fost achizitionate de omul de afaceri japonez Ryoei Saito, care a starnit rumoare internationala in 1991, cand a declarat ca va arde cele doua tablouri alaturi de el la moarte. Totusi, cand Saito si companiile sale au inceput sa se confrunte cu dificultati financiare, bancherii au pastrat tablourile ca garantie si le-au vandut prin intermediul casei de licitatii Sotheby's. Lumea artei speculeaza ca tablourile au intrat in colectia unui colectionar elvetian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cele,
mai,
scumpe,
tablouri,
din,
lume
/arta-si-societate/lifestyle/cele-mai-scumpe-tablouri-din-lume-4074328
4074328
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.