Casa, veche casa

Postat la 01 octombrie 2007 28 afişări

Cand a ajuns initial in Bucuresti, Andras Nagy, cofondatorul companiei Neogen, care a fost vanduta anul acesta pentru aproximativ 6 milioane de euro, n-avea nimic mai mult decat un rucsac. A locuit un an si jumatate cu Calin Fusu, prietenul si partenerul sau in afaceri, pentru ca ulterior sa se mute cu prietena sa intr-o garsoniera unde "patul era si masa si birou si loc de relaxare", isi aminteste Nagy. Acum managerul IT al Neogen si-a cumparat impreuna cu prietena sa casa pe care si-au dorit-o dintodeauna... Si e doar la o aruncatura de bat de o promenada in Cismigiu.

La doua minute de intrarea dinspre Stirbei Voda in parcul Cismigiu, printre cladirile vechi invadate de porumbei exista o vila gri inchis parca arsa de soare, cu o curte mica insa primitoare. Urci cateva trepte in spirala si esti invitat in holul unde se uita la tine propria ta persoana incadrata larg pe perete intre patru rame aurite. "Oglinda a ramas de la doamna care ne-a vandut casa", spune Nagy. Tot de la doamna au ramas si gresia in tabla de sah cu bucati galbene si negre din hol pe care cei doi proprietari vor sa o asorteze cu un perete rosu auriu, la fel si perdelele verzi din material greu ce acopera ferestre ovale si mari prin care ar intra tot soarele daca nu ar fi impartit cu ratia si la vecini.

Amintiri de la fostul proprietar ale apartamentului sunt si cateva lustre ce atarna static de mozaicuri albe realizate artistic pe tavan si care par replici mai mici ale unor candelabre somptuoase, martore la baluri regale organizate in camere imense de castele reci. In rest, Andras Nagy a adus putinul pe care il avea in garsoniera si a mai facut o calatorie la Ikea si la Mobexpert pentru un minim de mobila necesar in casa. Cei doi nu vor ca totul sa fie nou, vor sa respecte vechimea casei si, pentru ca urmeaza sa calatoreasca mult, vor cauta prin magazine de antichitati piese de mobilier de valoare pe care sa le aduca inapoi. Victoria Josanu e din Chisinau si spune ca tot ce a invatat despre Romania este din cartile de istorie.

Ea isi inchipuia Bucurestiul ca un fel de micul Paris, dar realitatea a fost dezamagitoare si de aceea si-a propus ca macar casa in care vor locui sa para veche, cu istorie si sa constituie un mic refugiu departe de traficul din centru. Si, pentru ca Andras o lasa pe ea sa se ocupe de decorarea apartamentului, Victoria Josanu s-a gandit deja cum ar vrea sa arate bucataria, baia, cele 3 camere de zi, dormitorul si cele 14 usi care par ca aglomereaza la prima vedere incaperile. "Desi par incomode, au farmecul lor: cand le inchizi, iti pastrezi intimitatea, iar daca le deschizi, dau drumul parca deodata la spatiu. Le voi revopsi pe toate si voi pune vitralii la cateva dintre ele", spune Josanu. Baia si-o doreste in stil victorian, cu cada ovala cu picioare si mobilier alb. Bucataria si o parte din hol vor fi in stil spaniol, poate cu mozaic pe pereti si culori mediteraneene de alb si albastru.

Actionarul Neogen isi aroga insa ultimul cuvant cand vine vorba de camera pe care vrea sa si-o transforme in birou. "Ce-i drept, doar pentru o masa cu calculator e cam mult spatiu aici, dar o sa mai pun un dulap, o canapea si fotolii", vizualizeaza Andras un spatiu numai al sau in care sa poata fuma un trabuc sau o tigara, pe care acum nu le poate fuma decat in bucatarie... regula casei.

"Va arata grozav, acum nu sunt foarte multe lucruri in ea, insa spatiul are mult potential. Cand am vazut casa pentru prima oara, am spus ca trebuie sa o avem, insa proprietara a crescut pretul de la 250.000 de euro, cat ceruse initial, la 300.000 si asta ne-a dat inapoi, incepusem deja sa cautam altceva. Se pare ca proprietara s-a razgandit si am reusit sa negociem la 260.000 de euro", incheie Nagy.

Desi au trecut doar doua luni de cand cei doi s-au mutat in noua casa si nu au avut suficient timp pentru a redecora inca totul, atmosfera este calda si intima si in ciuda aparaturii tehnice, cele doua plasme si un calculator, apartamentul pare cu adevarat un colt din micul Paris pierdut parca de secole...

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Casa,
,
veche,
casa
/arta-si-societate/lifestyle/casa-veche-casa-4073941
4073941
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.