Jet Li, actorul

Postat la 29 august 2006 2 afişări

De ce se duce lumea la un film cu Jet Li? Pentru ca Jet Li stie sa lupte. De ce s-ar duce cineva la "Huo Yuan Jia" ("Fearless")? Pentru ca Jet Li a invatat, intre timp, sa si joace. Mai mult, "Unicul" a anuntat chiar ca acesta va fi ultimul sau film de arte martiale.

De ce se duce lumea la un film cu Jet Li? Pentru ca Jet Li stie sa lupte. De ce s-ar duce cineva la "Huo Yuan Jia" ("Fearless")? Pentru ca Jet Li a invatat, intre timp, sa si joace. Mai mult, "Unicul" a anuntat chiar ca acesta va fi ultimul sau film de arte martiale.

 

Dupa o incercare mai mult sau mai putin reusita cu "Unleashed" ("Dresat pentru a ucide"), Jet Li ii da viata unuia dintre cei mai mari luptatori din istoria Chinei, Huo Yuan Jia. Acesta a devenit cunoscut la inceputul secolului XX, cand a fondat o scoala de arte martiale la Shanghai, dupa ce nu a fost invins nici macar o data in competitiile din orasul sau natal, Tianjin. Un alt amanunt interesant din biografia lui Huo: organiza competitii in care, in meciuri intens mediatizate, lupta impotriva unor experti straini in diverse genuri de arte martiale. Aceasta i-a adus o imensa popularitate, intr-o vreme in care China se confrunta cu o multime de lupte interne si atacuri din partea marilor puteri ale lumii.

 

Istoria lui Huo Yuan Jia i-a captat multa vreme atentia regizorului Ronny Yu. Specialist in filme fantastice ("The Bride With White Hair" - 1993), drame muzicale ("The Phantom Lover" - 1995) si, mai nou, dupa ce s-a mutat in Statele Unite, in filme de groaza ("Bride of Chucky", al patrulea film din seria cu papusa ucigasa, sau "Freddy vs. Jason", ultimul film in care actorul Robert Englund ii da viata terifiantului Freddy Krueger), Yu revine la genul care l-a facut celebru: artele martiale. Iar viata lui Huo Yuan Jia i-a oferit regizorului amestecul perfect de andrenalina si drama pentru un film despre care a stiut de la inceput ca va fi un succes.

 

Din pacate, regizorul a promovat filmul ca fiind adevarata viata a lui Huo. Lucru oarecum neinspirat, dat fiind ca orice spectator trecut de varsta gradinitei isi da seama ca o mare parte din acrobatiile de pe ecran nu se pot petrece in realitate. Pentru efectele vizuale, meritul le revine producatorului Bill Kong (responsabil si pentru megasuccesul "Hero") si coregrafului Yuen Wo Ping ("Dresat pentru a ucide"). Totusi, echipa de producatori nu a scapat de cateva procese intentate de catre urmasii lui Huo. Marea nemultumire a acestora a fost aceea ca scenaristul Chris Chow "a omorat" toti copiii luptatorului, pentru efectul dramatic. Mai mult, filmul lui Yu a tulburat iar relatiile cinematografice chinezo-japoneze (de-abia linistite dupa scandalul starnit de "Memoirs of a Geisha"), cu infamul rol jucat de samuraiul Tanaka (Shido Nakamura) in moartea lui Huo.

 

Chiar daca exagerat si pe alocuri suparator de neverosimil, filmul lui Yu are marele merit de a-l rapi pe Jet Li din categoria actorilor-statuie, care-si duc rolurile la bun sfarsit doar pentru ca expresia fetei nu trebuie sa li se schimbe niciodata, in categoria actorilor-pur-si-simplu. In "Huo Yuan Jia", Jet Li plange, rade, traieste disperarea si durerea celui care isi pierde familia si-l crezi de la un capat la celalalt. "Sunt doar o bruta", ii spune Huo Yuan Jia vechiului sau prieten din copilarie, Jing Sun, la inceputul filmului. Ei bine, aceasta bruta se transforma radical de-a lungul a aproape doua ore de lupte si tragedii, ajungand un erou, un model care inflacareaza imaginatia a milioane de chinezi. La fel ca si eroul pe care il interpreteaza in "Hua Yuan Jia", se pare ca si Jet Li trece printr-o perioada a schimbarilor.

 

"Am intrat in lumea filmului de arte martiale pe cand aveam doar 16 ani. Mi-am demonstrat aptitudinile in acest domeniu, asa ca nu mai vad nici un rost sa continuu pentru inca alti cinci sau zece ani. «Huo Yuan Jia» este sfarsitul vietii mele ca actor in filme de arte martiale", a declarat Jet Li la lansarea filmului, adaugand ca proiectul lui principal in acel moment era realizarea unui documentar despre calugarii budisti. Dar este posibil ca aceasta sa fi fost doar o strategie de marketing, pentru ca un lucru e sigur: in prezent actorul tocmai a terminat filmarile la "Rogue", o comedie de actiune unde Li il reintalneste pe Jason Statham, colegul sau de platou de la "The One" - "Unicul".                      

 

HUO YUAN JIA R: RONNY YU D: JET LI, COLLIN CHOU, NATHAN JONES, SHIDO NAKAMURA, BRANDON RHEA, NAN SUN, HEE CHING PAW DIN 8 SEPTEMBRIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Jet Li,
actorul
/arta-si-societate/jet-li-actorul-1006755
1006755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.