Încă o minune a tehnologiei digitale

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 02 martie 2014 77 afişări

Operele de artă rezistă mai mult sau mai puţin bine trecerii timpului, iar starea în care se află după un număr de ani nu se datorează întotdeauna modului în care proprietarii au avut grijă de ele.

Încă o minune a tehnologiei digitale

Uneori se întâmplă ca pigmenţii folosiţi de pictori să se degradeze foarte repede, şi atunci intervine ştiinţa, ca în cazul "Portretului doamnei Leon Clapisson" pictat de Renoir, scrie The Independent.

Iniţial, artistul alesese un fundal cu tentă de roşu pentru lucrarea sa, care se decolorase cu trecerea anilor, dar culoarea originală a fost descoperită, din fericire, sub rama tabloului.

Pe baza acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă au reuşit să realizeaze o reconstrucţie digitală a picturii, aşa cum o pictase artistul la vremea sa. Restauratorii americani au analizat structura moleculară a pigmenţilor folosiţi la tablou şi să realizeze comparaţii între părţile expuse şi cele neexpuse la lumină ale portretului.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/inca-o-minune-a-tehnologiei-digitale-12178852
12178852
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.