Hugo Chavez: Cum îi cânta lui Hillary Clinton şi cum l-a făcut măgar pe George W. Bush

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 martie 2013 91 afişări

Ins neconvenţional, Hugo Chavez a marcat viaţa politică a Americii Latine, dar nu numai. Pe plan internaţional a făcut alianţe stategice cu Rusia sau China şi a sprijinit şefi de state controversaţi - Muammar Kadhafi, Mahmoud Ahmadinejad sau Bashar al-Assad.

Hiperactiv înainte de a se îmbolnăvi, implacabil cu adversarii săi, charismatic, capabil să amestece în acelaşi discurs cântece romantice, insulte şi demonstraţii de erudiţie, Hugo Chavez dezvoltase un stil de guvernare neconvenţional, făcând apel la instinct dar şi la formarea sa militară.

Născut în 1954, fiul a doi învăţători, tatăl a patru copii şi catolic divorţat de două ori, Hugo Chavez a început să pregătească încă din 1982 proiectul său socialist inspirat de Simon Bolivar, figură emblematică a independenţei obţinute împotriva spaniolilor.

În 1992, locotenent-colonelul încearcă o lovitură de stat ratată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez, care îl va arunca în închisoare pentru doi ani, ceea ce, în mod paradoxal, l-a făcut foarte popular. După şase ani, candidat al unei coaliţii de partide de stânga, el câştigă alegerile cu 56 la sută din voturi. Hugo Chavez, aflat la conducerea primului exportator de petrol sud-american, şi-a construit popularitatea pe numeroase programe sociale în sănătate şi educaţie. Cei mai defavorizaţi îi datorează de atunci o recunoştinţă fără limite, repetând că le-a redat "demnitatea" în pofida unei inflaţii galopante. Opozanţii săi îi reproşează omniprezenţa şi instrumentalizarea mijloacelor statului în serviciul unei singure cauze: menţinerea sa la putere. După tentativa de lovitură de stat care l-a vizat în 2002, a decis că lumea se împarte în prieteni şi adversari, calificându-i pe opozanţii săi drept "trădători" şi "apatrizi". Dincolo de frontiere, el a fost modelul - şi sponsorul - mai multor lideri latino-americani de stânga.


Chavez îi cântă lui Hillary Clinton

 

Despre fostul preşedinte american George W Bush

Tot despre George W Bush, în plenul ONU

Despre premiul Nobel pentru pace al preşedintelui american Barack Obama

Despre Fox News

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/hugo-chavez-cum-ii-canta-lui-hillary-clinton-si-cum-l-a-facut-magar-pe-george-w-bush-10645916
10645916
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.