Fasole fermentata

Postat la 24 aprilie 2007 1 afişăre

Nu va mirati, nu sunt concluziile unui inspector de protectia consumatorului, ci tot o prezentare a unui film. De aceasta data este vorba de o comedie care mi-a adus aminte de unul dintre cele mai controversate deserturi japoneze: fasolea fermentata.

Nu va mirati, nu sunt concluziile unui inspector de protectia consumatorului, ci tot o prezentare a unui film. De aceasta data este vorba de o comedie care mi-a adus aminte de unul dintre cele mai controversate deserturi japoneze: fasolea fermentata.

 

Desertul japonez este exact ce spune si numele, si anume fasole stricata. Ce e interesant la aceasta delicatesa sunt tocmai parerile foarte impartite in ceea ce priveste (ne)placerea de a-l consuma. Unii il adora, altii il urasc; la fel stau lucrurile si cu revenirea domnului Fasole (Rowan Atkinson), cu filmul "Mr. Bean's Holiday" (tradus constiincios la noi "Vacanta lui Mr. Bean").

 

La zece ani dupa lungmetrajul denumit simplu "Bean", domnul cu nume de leguminoasa revine la fel de cataclismic, reusind sa dea peste cap vietile tuturor celor cu care intra in contact. Si cum domnul Bean are veleitati de explorator, nu se putea sa rateze a doua ocazie de a face ceva ravagii in afara Marii Britanii.

 

Prin urmare, dupa ce castiga o excursie la Cannes la o tombola organizata pentru enoriasii parohiei al carei vajnic membru este, domnul Bean isi ia cocheta camera video castigata cu aceeasi ocazie si porneste spre Riviera franceza, exact in timpul celui mai faimos festival de film din lume. Cum o camera video trebuie folosita din plin si cum cel mai atragator subiect pe o raza de kilometri este insusi domnul Bean (rima a fost involuntara), halucinantul personaj roaga un necunoscut sa-l filmeze in timp ce urca in tren. E de ajuns ca trenul sa plece fara necunoscut, care este un celebru regizor rus (Karel Roden), membru al juriului festivalului de la Cannes, dar cu fiul acestuia, Stepan (Max Baldry). De aici lucrurile incep, fireste, sa mearga alandala.

 

Un film evident inspirat de giumbuslucurile lui Charlie Chaplin, Buster Keaton si, ca tot suntem pe taram francez, Jacques Tati, "Vacanta lui Mr. Bean" este o comedie de situatie bazata intens pe aptitudinile fizice ale lui Atkinson, care reuseste performanta de a pronunta doar trei cuvinte straine in film ("oui", "non" si "gracias"), plus inca vreo zece in engleza. Lucru ce nu este neaparat bun, pentru ca verva comica a lui Atkinson nu reuseste sa umple scaparile scenariului (prea multe scene in care domnul Bean e singur in cadru) sau momentele neverosimile. Asa ca "Vacanta..." aduce mai degraba cu un cozonac facut de o gospodina nepriceputa, din care singurul lucru cu adevarat bun la gust sunt stafidele. Dar nu poti face un cozonac numai din stafide.

 

Sa nu disperam totusi: filmul regizat de Steve Bandelack, aflat la al doilea lungmetraj, contine si cateva stafide consistente si zemoase, exact in spiritul unuia dintre cele mai celebre personaje ale televiziunii britanice. Domnul Bean canta Puccini (excelent!), se travesteste in doamna Bean (poate unul dintre cele mai reusite travestiuri din istoria filmului), mananca langustine si-n general face exact ce nu te-ai astepta sa faca si chiar mai mult de-atat. Rezultatul final? Peripetiile dezastrului ambulant, inregistrate cu imensa daruire si nedescoperit talent pe camera video, sunt proiectate in cadrul festivalului de film de la Cannes, spre disperarea unui regizor egomaniac (Willem Defoe).

 

"French Bean", dupa cum era numit filmul in perioada de productie, este in acelasi timp o ocazie pentru britanici sa le-o plateasca francezilor aproape pentru orice rau le-au facut acestia, de-a lungul secolelor de vecinatate, supusilor Majestatii Sale. Intersectii, gari, echipaje de politie, echipe de filmare, toate simt devastatoarea prezenta a fatidicului personaj, intr-o serie de efecte catastrofice care au fost cat pe ce sa-i refuze filmului ratingul de "numai cu acordul parintilor". Parca scenaristul a stat tot timpul cu vestitul dicton al lui Edward Lorenz, "bataia de aripi a unui fluture in Brazilia provoaca o furtuna in Texas", pentru ca fiecare actiune a domnului Bean are consecintele unei taifun. Singura diferenta este ca el se afla in Franta, iar dezastrul are loc tot in Franta. Dar si noi ne aflam in sala de cinema, iar efectul asupra noastra, desi nu este un dezastru, nu e nici nemaipomenit. Avertisment valabil pentru cei a caror varsta depaseste zece ani.

 

VACANTA LUI MR. BEAN/MR. BEAN'S HOLIDAY. R: STEVE BANDELACK. D: ROWAN ATKINSON, MAX BALDRY, WILLEM DEFOE, EMMA DE CAUNES, STEVE CAMPOS, JEAN ROCHEFORT, KAREL RODEN. DIN 27 APRILIE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fasole fermentata
/arta-si-societate/fasole-fermentata-1008938
1008938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.