LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Fado pentru sfarsit de vara

Postat la 22 august 2006 1 afişăre

Am ales dintre ispitele vilegiaturistice o destinatie deopotriva exotica si familiara: Portugalia. O Lusitanie asa cum este ea prezentata de volumul din seria Insight Guides.

Am ales dintre ispitele vilegiaturistice o destinatie deopotriva exotica si familiara: Portugalia. O Lusitanie asa cum este ea prezentata de volumul din seria Insight Guides.

 

Familiara - pentru ca este aria de bastina a unei natiuni europene de limba latina, in multe puncte asemanatoare Romaniei (pozitia sa de paznic al extremitatii vestice a continentului, asa cum tara noastra vegheaza la extremitatea lui rasariteana; faptul ca amandoua reprezinta zone de intersectie culturala, de amestecuri de civilizatie; si, nu in ultimul rand, similitudinea de sensibilitate, marcata, intre altele, prin prezenta in limbile celor doua tari a cuvintelor "saudade" si "dor", intraductibile in alte limbi). Exotica - pentru ca reverbereaza, mai puternic chiar decat Spania, influente arab-africane si pentru ca pastreaza vii, la nivel cultural, vestigiile unuia dintre cele mai mari imperii maritime ale tuturor timpurilor, intins din Macao pana in Brazilia si Angola.

 

Atent la toate particularitatile acestui spatiu, fara sa exagereze latura pitoreasca a locurilor, dar si fara sa eludeze aspectele de specific cultural si de mentalitate -, volumul la care ne referim este o buna calauza turistica, dar si un excelent instrument de initiere in universul lusitan, mergand de la arhitectura, muzica, dans, balet si pictura, pana la gastronomie, vinuri si peisaje naturale. Asa cum se si recomanda - un ghid complet, adica un instrument indispensabil celor care, vizitand, vor sa si inteleaga organic ceea ce viziteaza. Dupa cum, aflat in mana unor turisti nehotarati in legatura cu viitoarea lor destinatie, degaja o asemenea putere de seductie incat ii poate pe data hotari. Materia este structurata in trei sectiuni principale: Trasaturi - care acopera istoria si cultura Portugaliei printr-o serie de eseuri, Locuri - care ofera detalii despre obiectivele turistice care merita vizitate, totul sprijinit pe un material cartografic detaliat si, in sfarsit, Sugestii de calatorie, care furnizeaza informatii legate de voiaj, restaurante, hoteluri si alte aspecte practice.

 

Printre destinatiile obligatorii pentru cei care ajung pe taramul "unde se sfarseste uscatul si incepe marea" (asa cum numea Portugalia marele poet lusitan Camoes), cea dintai este Lisabona. Un oras vibrant, amestecand sarmul lumii vechi, culoarea locala si comoditatile moderne, un oras care se trezeste cu adevarat la viata in faptul serii, cand, din barurile presarate prin cartierele Alfama si Bairro Alto, incep sa se auda fado-urile, cantecele pline de suflet si "saudade" ale iubirilor pierdute si ale gloriilor apuse. Nu trebuie ocolite, apoi, Sintra, Coimbra, Estoril, Setubal si, desigur, Porto, unde printre muzee, castele, azulejos (incomparabilele piese de faianta policroma cu care sunt tapetate zidurile multor case), e indispensabil sa gustati un pahar de vin verde, alaturi de o farfurie cu "bacalhau" (cod sarat), "porco r alentejana" (tocana de carne de porc combinata cu scoici si usturoi), felul care reflecta elocvent gustul pentru combinatii bizare al portughezilor.

 

Ghid complet: Portugalia,

Editura Aquila ‘93, Oradea, 2006

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fado pentru sfarsit de vara
/arta-si-societate/fado-pentru-sfarsit-de-vara-1006707
1006707
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.