Efectele de la Termopile

Postat la 13 martie 2007 1 afişăre

Habar n-avea Zack Snyder in 2004, cand isi prezenta la Cannes horror-ul "Dawn of the Dead", ca va ecraniza "300", celebrul roman grafic al creatorului de benzi desenate Frank Miller.

Habar n-avea Zack Snyder in 2004, cand isi prezenta la Cannes horror-ul "Dawn of the Dead", ca va ecraniza "300", celebrul roman grafic al creatorului de benzi desenate Frank Miller.

 

Iata ca "300" este doar al doilea lungmetraj al americanului si deja se vorbeste despre el ca despre filmul care bate in cuie standardul de efecte speciale al deceniului.

 

Aproape 1.500 de secvente, din care 1.300 au avut nevoie de munca a zece companii specializate in efecte speciale. Filmul a fost tras in fata ecranului albastru, doar o scena fiind filmata in exterior. Filmarile cu actorii au durat doua luni, iar procesarea scenelor mai bine de un an de zile.

 

Si nu, nu este ca "Matrix", pentru ca filmul lui Snyder ne poarta in trecut, in anul 480 i.Ch., cand o mana de spartani condusi de regele Leonida (Gerard Butler) s-au luptat cu imensa armata a lui Xerxes (Rodrigo Santoro), supranumit imparatul-zeu al persanilor. Filmul este un omagiu adus uneia dintre cele mai celebre fapte de arme din istoria lumii, cand neinfricarea si spiritul de sacrificiu a 300 de spartani au oprit invazia persana si au dat timp oraselor-state grecesti sa se grupeze pentru a o respinge. Iar apropierea, ca perioada istorica, de filme cu buget imens precum "Troia" sau "Alexander" nu e neinspirata.

 

Frank Miller, care in prezent imparte cu Robert Rodriguez regia la continuarea "Sin City", a spus la un moment dat ca ideea romanului "300" i-a bantuit imaginatia dupa ce a vazut in copilarie filmul din 1962 "The 300 Spartans". Felul in care spartanii lui Leonida s-au impotrivit persanilor, in ciuda faptului ca stiau ca vor muri, i-a schimbat autorului viziunea despre eroism. Astfel a putut crea o poveste despre curaj, tradare si eroism, despre un David care nu vrea decat sa-si apere taramul natal si un Goliat megaloman si lacom.

 

Si toate acestea in stilul alert si ritmat al lui Miller, al carui roman e urmat de Snyder aproape fotograma cu fotograma si replica cu replica. "Singura diferenta dintre roman si film sunt scenele cu regina Gorgo si grijile pe care si le face departe de campul de batalie, acasa, in Sparta. In rest, filmul copiaza aproape suta la suta subiectul lui Frank Miller", a declarat regizorul Zack Snyder, constient de geniul desenatorului si de valoarea povestirilor sale, ritmate de schimburi de replici extrem de puternice.

 

Cu un astfel de material, Snyder si Miller nu au niciun motiv sa bage in seama criticile detractorilor, care le reproseaza ca au schimbat prea mult faptele istorice pentru a face filmul sa "dea bine". Cei doi au schimbat vestimentatia spartanilor, stilul lor de a lupta, au introdus fiinte fantastice si au transformat trupele de elita ale lui Xerxes, Nemuritorii, in niste fiinte cvasisupranaturale, ceea ce i-a facut pe istorici sa strambe din nas. Dar "300" nu se vrea deloc o evocare a bataliei de la Termopile, ca pelicula din 1962, ci un film de actiune socant, plin de secvente de lupta care vor face sa paleasca mult din ceea ce s-a mai produs pana acum in domeniu.

 

"300 - EROII DE LA TERMOPILE". R: ZACK SNYDER. D: GERARD BUTLER, LENA HEADEY, DOMINIC WEST, RODRIGO SANTORO, DAVID WENHAM, ANDREW PLEAVIN, ANDREW TIERNAN. DIN 23 MARTIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Efectele de la Termopile
/arta-si-societate/efectele-de-la-termopile-1008484
1008484
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.