Drumul spre infern

Postat la 05 decembrie 2006 1 afişăre

De la sex pana la probleme care tin luni de zile prima pagina a ziarelor, Michael Winterbottom arunca pe marele ecran tot ce este incomod si controversat. Si regizorul nu face exceptie cu ultimul sau film "The Road to Guantánamo" ("Drumul spre Guantánamo").

De la sex pana la probleme care tin luni de zile prima pagina a ziarelor, Michael Winterbottom arunca pe marele ecran tot ce este incomod si controversat. Si regizorul nu face exceptie cu ultimul sau film "The Road to Guantánamo" ("Drumul spre Guantánamo").

 

Aparitie inedita pe marile ecrane, "The Road..." este o docudrama, un gen mai obisnuit cu ecranele televizoarelor decat cu spatiul generos de pe marele ecran. Winterbottom, ajutat de prietenul sau Matt Whitecross, spune povestea celor "trei din Tipton" (sau "Tipton Three", dupa cum i-a denumit presa internationala), trei musul-mani de nationalitate britanica, victimele paranoiei post-9/11. Dorind sa viziteze Afganistanul, cei trei nu se vor intoarce acasa decat dupa mai bine de doi ani si numai dupa ce vor fi cunoscut infernul uneia dintre cele mai controversate inchisori din istorie: tabara de detentie de la Guantánamo.

 

Ruhal Ahmed (Farhad Harun), Asif Iqbal (Afran Usman) si Shafiq Rasul (Riz Ahmed) au fost prinsi de Fortele Aliate in Afganistan in 2001 si inchisi la Guantánamo timp de mai bine de doi ani, fara a fi acuzati sau fara a fi reprezentati de un avocat. Filmul contine o dare de seama a evenimentelor din timpul detentiei lor, insistand asupra interogatoriilor, a tehnicilor de tortura sau a incercarilor de "marturisire fortata" la care au fost supusi de reprezentanti ai FBI si MI5, obsedati sa-i faca sa recunoasca apartenenta la grupari teroriste gen Al-Qaida.

 

Cu camera digitala in mana, regizorul a mers in Pakistan, Afganistan si Iran (in ultima dintre tari a fost refacut decorul specific centrului de detentie de la Guantánamo), reusind sa-si introduca spectatorul in calvarul celor trei cu o uimitoare economie de mijloace. Cea mai surprinzatoare decizie a regizorului a fost sa foloseasca actori pentru a-i reprezenta pe cei trei, inserand in acelasi timp declaratii filmate ale adevaratilor protagonisti ai evenimentelor. Dar, cum eroii originali poarta barbi in aceste declaratii filmate si cum jocul actorilor (toti aflati la primul rol) este foarte convingator, spectatorul ramane cu impresia ca i se permite sa intre intr-o lume stramba, in care legile si drepturile omului exista numai pentru a fi folosite impotriva oamenilor.

 

Pentru acest film, Michael Winterbottom ("Tristram Shandy: A Cock and Bull Story") a primit Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin. "Drumul spre Guantánamo" a avut critici impartite in presa, multi ziaristi acuzandu-l pe regizor ca nu a verificat suficient declaratiile celor trei britanici. Asta nu inseamna ca filmul nu trebuie vazut, chiar cu rezerva ca e posibil sa fie mai aproape de film de fictiune decat de documentar, pentru ca "Drumul..." ridica probleme care ne pot afecta pe toti. Nu este un film comod (nu acesta este stilul lui Winterbottom) si in niciun caz nu e o alegere reusita pentru o seara relaxata de sambata, cu o punga de popcorn in brate. Este un film frustrant si infricosator, care ne trezeste si ne face putin mai atenti la lumea in care traim.

 

Ca fapt divers, doi dintre actorii filmului, Riz Ahmed si Farhad Harun, au fost retinuti pentru o ora de catre politie pe aeroportul Luton din Londra la intoarcerea de la Festivalul de Film de la Berlin. Riz Ahmed a declarat, conform stirilor difuzate de BBC si articolelor publicate in The Guardian, ca a fost intrebat daca mai are de gand sa faca filme politice. Se pare ca nu numai Statele Unite ale Americii au obiceiul sa interogheze fara motiv cetatenii.

 

Poate ca Riz Ahmed nu va mai face filme politice, dar Michael Winterbottom sigur va mai face. Regizorul pregateste in prezent "A Mighty Heart", o ecranizare dupa cartea cu acelasi nume scrisa de Mariane Pearl (Angelina Jolie), sotia jurnalistului Daniel Pearl (Dan Futterman), reporterul Wall Street Journal rapit si executat de teroristi la Karachi, in Pakistan, in timp ce investiga relatiile dintre Al-Qaida si serviciile secrete ale Pakistanului. Prin urmare, inca un subiect fierbinte.

 

THE ROAD TO GUANTANAMO / DRUMUL SPRE GUANTANAMO R: MICHAEL WINTERBOTTOM & MAT WHITECROSS. CU: FARHAD HARUN, AFRAN USMAN, RIZ AHMED, JASON SALKEY, JACOB GAFFNEY, MARK HOLDEN. DIN 8 DECEMBRIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Drumul spre infern
/arta-si-societate/drumul-spre-infern-1007665
1007665
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.