Ce le trebuie colecţionarilor de artă ca să ajungă bogaţi

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 25 decembrie 2011 51 afişări

O investiţie într-un tablou se poate dovedi mult mai profitabilă dacă acesta încape pe mâna cui trebuie.

Mai exact, o serie de tablouri atribuite unor pictori s-au dovedit în ultima vreme a aparţine altora, mai bine cotaţi, ceea ce le-a crescut valoarea. Responsabili de această reatribuire au fost specialiştii în restaurarea tablourilor care au reuşit să le identifice corect.

Astfel, o lucrare considerată ca aparţinând unui artist puţin cunoscut din perioada victoriană, Matthew Stephenson, a fost încredinţată unui expert care a reuşit să determine că era, de fapt, o lucrare din secolul al XVII-lea, realizată de Velazquez, ale cărui picturi apar rar la vânzare. Tabloul a fost cumpărat la o licitaţie a casei britanice Bonhams de un comerciant cu opere de artă din New York pentru suma de 2,9 milioane de lire sterline. Anterior acestei întâmplări se dovedise că alte câteva opere fuseseră greşit catalogate şi că ele le aparţineau în realitate lui Rafael, Rembrandt sau Leonardo da Vinci.

Importanţa unui bun specialist în restaurarea de tablouri s-a dovedit şi în cazul unei lucrări vândute recent, ce fusese cumpărată în 1978. La vremea respectivă, cumpărătorul plătise suma de 5.500 de lire sterline pentru un portret de băiat, pus în vânzare de casa de licitaţii Christie's şi atribuit "cuiva din cercul lui Frans Hals". Tabloul a ajuns la începutul acestui an în mâinile unui specialist olandez în restaurare, care l-a curăţat temeinic de straturile de culoare suprapuse imaginii originare şi a reuşit să descopere că de fapt lucrarea îi aparţinea chiar lui Frans Hals, pictor olandez important din secolul al XVII-lea. Proprietarul a reuşit să vândă tabloul la licitaţie cu peste 240.000 de lire sterline.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/ce-le-trebuie-colectionarilor-de-arta-ca-sa-ajunga-bogati-9095802
9095802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.