Startup de 100 de dolari

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 iulie 2013 5340 afişări

Prima oară vezi titlul şi gândeşti: "...nu cred că merge la noi!". Pe urmă deschizi cartea şi tonul optimist al discursului te face să crezi că, totuşi, poate merge. Iar după ultima pagină a cărţii, vei simţi chiar imboldul să încerci: "...dacă cineva poate vinde hărţi personalizate şi dacă există clienţi peste mări şi ţări pentru un fotograf din Chile, atunci poate că se poate".

Startup de 100 de dolari

Cartea lui Chris Guillebeau "Startup de 100 de dolari" nu este un ghid explicit, care să te înveţe cum să porneşti o afacere cu bani puţini, într-o lume în care banii sunt din ce în ce mai rari şi mai scumpi, ci cum să gândeşti, să acţionezi şi să câştigi într-o lume în care acţiunea este răsplătită cu câştiguri pe măsură, dacă antreprenorul dovedeşte că ştie exact ce îi trebuie clientului şi mai ştie şi să îşi preţuiască munca şi să îşi respecte partenerul.

Povestea unui profesionist în vânzări care şi-a construit o afacere din întâmplare şi a ajuns să vândă saltele, pe care le livrează cu bicicleta şi care mărturiseşte că are doi ani minunaţi de când şi-a pierdut slujba, poveştile unor oameni care îi învaţă pe alţii secretele fotografi ei, ale limbilor străine, povestea unor antreprenori care produceau mobilă, şi-au pierdut materia primă şi s-au orientat spre lecţii de călărie, povestea unui expert în administrarea bonusurilor acordate clienţilor fi deli de către companiile aeriene sau istoria unui indian care învaţă oamenii să exceleze în Microsoft Excel şi care obţine pentru asta 136.000 de dolari pe an, iată doar câteva dintre istoriile pe care le puteţi citi în cartea lui Guillebeau.

Autorul însuşi este scriitor, blogul său, "The Art of Non-Conformity" fi ind printre cele mai vizitate 15.000 de situri din Statele Unite, şi se pricepe de minune să se monetizeze, publicând ghiduri ieşite din standarde, pe bani frumoşi. Titlurile sunt grăitoare: "Become a Travel Hacker", "Get Everything (Ass Kicking Optional)", "Publish Your Best Seller" sau "Unconventional Guide to Art and Money".

Pe lângă lecţiile directe - ideea, valoarea acesteia, ce şi cum vinzi, Chris Guillebeau oferă şi câteva lecţii indirecte, dar cu atât mai importante. Una este să îţi respecţi munca şi să o preţuieşti la adevărata ei valoare: dacă poţi furniza un document care ajută oamenii să economisească mii de dolari, poate că acel mic pdf, de doar 25 de pagini, poate şi merită să fi e vândut cu 100 de dolari, chiar dacă pare scump - importantă nu este forma acelui document, ci cunoştinţele pe care le oferă.

Chris Guillebeau oferă un potenţial drum către eliberarea individului dintr-un sistem pe care nu-l mai agreează din ce în ce mai mulţi oameni.

Chris Guillebeau - "Startup de 100 $", Editura Publica, Bucureşti, 2013

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/startup-de-100-de-dolari-11134844
11134844
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.