Presentation Zen: cum să scăpăm de slide-urile PowerPoint

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 20 noiembrie 2011 230 afişări

În timpul unei călătorii cu un tren Super Express între Tokio şi Osaka, autorul acestei cărţi (un american de succes, expert în comunicare, profesor şi designer, care şi-a început cariera lucrând pentru Apple, în Silicon Valley) a avut o iluminare.

O intuiţie fulgurantă care l-a făcut pe Garr Reynolds să-şi dea seama că trebuia găsit ceva pentru a pune capăt chinului provocat de slide-urile Power Point proaste şi de naraţiunile lipsite de viaţă care le însoţesc. Aşa a început odiseea scrierii acestei cărţi, care, pe măsură ce prindea formă, s-a "mutat" pe pagina Presentation Zen, care avea să devină cel mai vizitat site destinat designului de prezentare de pe internet.

Pentru Reynolds, o prezentare eficientă şi plăcută trebuie să spună o poveste şi să comunice un mesaj care să fie receptat cum se cuvine. Care este acest mesaj? Care este cea mai bună metodă de a-l transmite vorbind şi arătând, în acelaşi timp, o imagine pe care se mai află şi un text? În orice caz, nu printr-o listă de "bullets" pe PowerPoint.

Sub impulsul filosofiei Zen (care, atenţie, nu este o metodă, un proces sistematic, planificat cu minuţiozitate, ci mai degrabă o abordare, un cadru mental), prezentările trebuie regândite, neuitând o clipă că publicul nu poate, simultan, să citească diaporamele şi să-l asculte pe prezentator. Trebuie, prin urmare, să fim siguri că cele două aspecte nu interferează, ci, dimpotrivă, se suplinesc, se sprijină una pe alta. În acest context, stabilirea unei relaţii cu publicul este esenţială. Interlocutorul trebuie să se "înfăţişeze gol", metaforă care pune accentul pe ideea de simplitate, de limpezime, de integritate şi de pasiune.

Un alt punct asupra căruia trebuie lucrat este designul prezentării, în cadrul căruia trebuie, de asemenea, să mizăm pe frumuseţea şi eficienţa simplităţii, armoniei şi echilibrului. Nu întâmplător, însăşi cartea lui Garr arată ca un album de artă, cu texte scurte, imagini ample şi punere în pagină aerisită. Cum spunea ilustrul Seth Godin: "Vă rog să nu cumpăraţi această carte! Dacă oamenii vor începe să facă prezentări mai bune, ale mele vor avea de suferit."

Singura observaţie (şi aceea minoră) pe care aş avea-o de făcut acestei încântătoare cărţi este că, tot căutând simplitatea elocventă şi sugestia de impact, nu a izbutit să găsească un titlu atât de ofertant precum "PreZENtation".

Garr Reynolds, "Presentation Zen", Editura Publica, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/presentation-zen-cum-sa-scapam-de-slide-urile-powerpoint-8990416
8990416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.