Povesti din Bucurestiul de altadata

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 27 martie 2011 383 afişări

O carte rara (din multe puncte de vedere, inclusiv al tirajului) este "Marele Foc si alte povesti din Bucuresti". O incursiune in istoria veche a Capitalei, plina de peripetii eroice, de evenimente sangeroase, de patanii de alcov si de legaturi primejdioase.

Avem de-a face cu o carte de istorie scrisa cu uneltele omului de litere, in care perspectivele, unghiurile de fuga si arhitectura orasului sunt vazute cu ochiul pictorului. Emanuel Badescu, autorul ei, este documentarist la Biblioteca Academiei, iar comorile din arhive, fie ca este vorba despre texte vechi sau despre fotografii si stampe, i-au devenit, de cateva decenii, sursa de inspiratie si refrene tematice. Panorama publicata acum reconstituie din cioburi de manuscrise si imagini rare o istorie sui generis a Bucurestilor, incepand in larma de timbale si zanganit de spade, cu zavera din 1821 si moartea Domnului Tudor, si sfarsind cu 1989, cand, sub cupola Ateneului, George Enescu s-a intalnit cu Maruca Cantacuzino, "la princesee aimée".

Fiecare din celelalte 17 povestiri care alcatuiesc volumul fixeaza cate un moment memorabil si reinvie personaje puternice, de la meseriasi la artisti si de la boieri la domnitori, care au jalonat viata orasului si i-au conferit blazoanele de noblete. Ca sa intelegeti tonul cartii si sa gustati fiorul plimbarii in trecut, iata cum s-a latit parjolul, marele incendiu care a devastat Bucurestii in ziua de 23 martie 1847. In coasta hanului Constantin, pe ulita Islicarilor, tocmai se naste pruncul Zincai Filipescu, clucereasa. Dupa 11 ani, odrasla, Costache Filipescu, "a ales sa joace, luand o cheie si umpland-o cu praf de pusca". Numai ca, de data asta, a iesit afara si a pocnit-o de un butoi de pacura. "Sprijinit de suflarea furtunoasa a austrului", focul rezultat a cuprins proprietatea Druganestilor si curtea bisericii Sf. Dumitru, dupa care a inceput sa inghita nemilos mai mult de un sfert din oras.

Mergand pe urma marturiilor de epoca, Badescu reconstituie minutios, filmic, tragedia, si ne aduce in fata unui bilant inspaimantator: "De-a lungul a trei kilometri au ars in intregime sau partial 1.850 de cladiri, 1.142 de pravalii, 10 hanuri si dousprezece biserici. Au fost inregistrati 1559 de sinistrati, care, fireste, au fost despagubiti." Desi nu aveau asigurare. Ce vremuri!

Emanuel Badescu, "Marele Foc si alte povesti din Bucuresti", Editura Cadmos, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/povesti-din-bucurestiul-de-altadata-8101518
8101518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.