Dezvăluirile unei jurnaliste americane despre cuplurile din Coreea de Nord: Ţara rămâne încremenită în timp

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 ianuarie 2014 5308 afişări

Jurnalista americană Barbara Demick este din 2001 corespondentul ziarului Los Angeles Times la Seul, oraş din care scrie săptămânal articole despre viaţa din Coreea de Nord. Cele mai importante întâmplări au fost consemnate în cartea „Nimic de Invidiat – vieţi obişnuite din Coreea de Nord”, publicată în 2009 şi distinsă cu premiul Samuel Johnson, cel mai perstigios din Marea Britanie în domeniul non-ficţiune.

Dezvăluirile unei jurnaliste americane despre cuplurile din Coreea de Nord: Ţara rămâne încremenită în timp

“Coreea de Nord nu are o cultură a întâlnirilor dintre bărbaţi şi femei. Multe căsătorii continuă să fie aranjate, fie de familii, fie de secretari de partid sau şefi. Cuplurile nu trebuie să-şi afişeze afecţiunea în public; până şi a te ţine de mână în public este considerat deplasat”, consemnează jurnalista. Refugiaţii din Coreea de Nord susţin că nu există relaţii sexuale premaritale şi nici nu poate fi vorba ca o studentă nemăritată să rămână gravidă. În Coreea de Nord turiştii nu se pot caza la hoteluri fără permis de călătorie şi niciun hotel nu primeşte cupluri necăsătorite.

Dictatorul Kim Ir-sen a descurajat şi căsătoriile timpurii, emiţând în 1971 instrucţiunea specială ca bărbaţii să se însoare la 30 de ani şi femeile la 28. Aşa cum scria într-un ziar nord coreean, “patria şi naţiunea speră şi cred că tinerii vor păstra frumoasa tradiţie de a se căsători doar după ce vor fi făcut destule pentru ţară şi popor”. Reglementarea era menită să susţină moralul soldaţilor, care nu trebuiau să-şi facă griji că îşi vor pierde prietenele în timpul satisfacerii serviciului militar. Deşi interdicţia cu privire la căsătoriile timpurii a fost ridicată în 1990, nord-coreeni nu privesc cu ochi buni cuplurile tinere, indiferent cât de inocentă ar fi relaţia lor.

Campaniile de propagandă le sfătuiesc pe femei să adopte “coafuri tradiţionale, în conformitate cu modul socialist de viaţă şi cu gustul vremii”. Pentru cele de vârstă mijlocie, asta înseamnă păr scurt şi coafat permanent; femeile necăsătorite pot purta părul mai lung dacă este strâns la spate sau împletit în cozi. Nord-coreenele nu au voie să poarte fuste deasupra genunchilor sau tricouri fără mâneci. Faptul că diferenţele cele mai radicale cele două societăţi se manifestă în relaţiile interumane şi îmbrăcăminte este un indiciu al felului în care Coreea de Nord rămâne încremenită în timp, pe când Coreea de Sud s-a schimbat radical.

“Acum câţiva ani, pe când mă aflam în excursie în buzunarul nord-coreean care e frecventat de turiştii sud-coreeni, am văzut un portar de hotel gata să leşine la vederea unei tinere sud-coreene în mini-şort din blugi şi cu un top care îi lăsa complet dezvelit mijlocul. Mulţi refugiaţi nord-coreeni pe care i-am intervieva mi-au spus că în Coreea de Sud îi uimiseră cel mai mult cuplurile care se sărutau în public”, scrie jurnalista americană.

Povestea completă a experienţei din Coreea de Nord este redată integral în cartea „Nimic de Invidiat – vieţi obişnuite din Coreea de Nord”, disponibilă în România la editura Meteor Press.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/dezvaluirile-unei-jurnaliste-americane-despre-cuplurile-din-coreea-de-nord-tara-ramane-incremenita-in-timp-11972715
11972715
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.