Au venit americanii

Postat la 22 mai 2007 1 afişăre

Anul acesta sunt asteptate mai multe premiere romanesti, dar numai doua participa la Cannes. Si numai una are curajul sa se lanseze pe marile ecrane in iunie, profitand probabil de iuresul mediatic produs de participarea sa in sectiunea Un Certain Regard din cadrul celui mai important festival de film din lume.

Anul acesta sunt asteptate mai multe premiere romanesti, dar numai doua participa la Cannes. Si numai una are curajul sa se lanseze pe marile ecrane in iunie, profitand probabil de iuresul mediatic produs de participarea sa in sectiunea Un Certain Regard din cadrul celui mai important festival de film din lume.

 

Este vorba de "California Dreamin' (nesfarsit)", primul lungmetraj al tanarului Cristian Nemescu, ucis in august anul trecut intr-un accident de masina alaturi de prietenul si colaboratorul sau, sound-designerul Andrei Toncu. Nu l-am cunoscut pe Cristi Nemescu, dar sunt sigur ca nu i-ar fi placut un articol-jelanie, mai ales ca primul (ultimul) sau lungmetraj debordeaza de un entuziasm si-o nebunie atat de romanesti, incat te simti alaturi de el ca acasa, fie ca-ti place sau nu mobila mostenita de la parinti.

 

Bucurestenii au avut ocazia sa vada scurtmetrajele lui Cristian Nemescu la festivalul NexT, organizat in memoria lui si a lui Andrei Toncu. Ei bine, ceea ce promitea regizorul in "Kitchitoarele", in "La bloc oamenii mor dupa muzica" sau in mult mai cunoscutele "Poveste de la scara C" si "Marilena de la P7" se dezvolta si se ramifica in lungmetrajul sau, pe care producatorii de la MediaPro il vor lansa in cinematografe pe 1 iunie, in toata splendoarea celor 160 de minute ale sale.

 

Inspirat din realitate, "California dreamin' (nesfarsit)" dovedeste pentru a nu stiu cata oara ca Romania este o tara interesanta: un tren care transporta armament strategic pentru o interventie militara in Kosovo este blocat pentru cinci zile intr-un sat romanesc, din incapatanarea lui Doiaru (Razvan Vasilescu), seful garii si mic mafiot local.

 

Intamplarea reactiveaza o obsesie romaneasca veche din 1944, cand toata suflarea astepta venirea americanilor. Satul este pus pe jar de neasteptatul eveniment: primarul se da peste cap pentru a le face cat mai placuta sederea soldatilor condusi de practicul capitan Jones (Armand Assante), organizandu-le chefuri campenesti si programe artistice, dar incercand in acelasi timp sa-i castige de partea lui pentru a-si regla socotelile cu Doiaru, seful garii. Fata acestuia din urma, Monica (Maria Dinulescu), se indragosteste de unul dintre soldati (Jamie Elman), dar pentru ca nu stie engleza, il ia pe unul din colegii de scoala, Andrei (Alexandru Margineanu), indragostit de ea, sa-i traduca discutiile cu americanul. Bineinteles, Andrei face tot posibilul sa traga spuza pe turta lui si accepta s-o invete pe Monica limba engleza, pe versurile melodiei "California Dreamin'", a celor de la The Mamas & The Papas.

 

Coscenarist (alaturi de Tudor Voican) al filmului, Nemescu pleaca de "la bloc", din cartierele marginase ale Bucurestiului, unde i se consumau in scurtmetraje proaspete povesti de dragoste cu protagonisti atipici (prostituate, pusti de gimnaziu, ca in "Marilena de la P7"). Si ajunge in camp, pe-o anonima linie de cale ferata unde, in jurul unei darapanate statii si-al unui tren plin cu soldati americani, se fac si se desfac iubiri, se incheie afaceri, se canta, intr-un fel de carnaval dement in care toti protagonistii si-au uitat mastile acasa.

 

Daca in scurtmetraje nu era loc/timp decat de drame minuscule, in "California..." Nemescu orchestreaza in micul sat povesti ce se sincronizeaza perfect si impreuna fac haz de-o Romanie sprintara, in care toata lumea fuge, dispera si se zbate, spre stupoarea si vraja soldatilor americani. Totul se intampla in jurul magnificului Doiaru, interpretat excelent de Razvan Vasilescu, care taie si spanzura in sat, fiind eminenta cenusie si catalizatorul reactiilor celorlalti. Romanul prin excelenta, Doiaru este personajul cel mai complex si in acelasi timp cel mai uman al filmului: sentimental cu fiica, prietenos dar intransigent cu americanul, dispretuitor cu sindicalistii si satenii, razbunator cu concurentii, incapatanat in ceea ce priveste regulile, pe care le incalca totusi cu voiosie cand ii convine, Doiaru este Romania, o Romanie pitoreasca ce viseaza la California si nu o poate ierta ca n-a venit la timp, chiar daca-si da seama ca nu-i mai poate fi de niciun folos. Neaparat de vazut.

 


CALIFORNIA DREAMIN' (NESFARSIT). R: CRISTIAN NEMESCU. D: RAZVAN VASILESCU, MARIA DINULESCU, ARMAND ASSANTE, ALEXANDRU MARGINEANU, JAMIE ELMAN, ION SAPDARU, GABRIEL SPAHIU, ANDI VASLUIANU. DIN 1 IUNIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Au venit americanii
/arta-si-societate/au-venit-americanii-1009200
1009200
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.