Povestea unui fost fotbalist care a jucat pentru campioana României care acum este primar şi om de afaceri în comuna unde s-a născut soţia lui

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 08 august 2022 7416 afişări

Pe Strada Principală din satul Apold, judeţul Mureş, la numărul 75, unei case fără un nume aparte începea să-i scrie o nouă poveste, în urmă cu patru ani, familia formată din Dana şi Gabriel Mureşan. Apold, un sat situat la 20 de kilometri de Sighişoara, pe traseul Via Transilvanica, era locul de baştină al Danei, soţia lui Gabriel, ajuns între timp fotbalist la Cluj. Au cumpărat casa cu câţiva ani înainte de a o deschide, în august 2018, sub numele „Casa Trappold” pe frontispiciu.

Am deschis locaţia fără să stăm prea mult pe gânduri. Casa era cumpărată cu câţiva ani înainte şi am tot lucrat la ea. Partea din faţă am lăsat-o la fel – în Ardeal, camera din faţă a casei e de neclintit şi e cea mai răcoroasă, deci nu aveam cum să luăm oaspeţilor experienţa aceasta”, povesteşte familia Mureşan.

Gabriel Mureşan s-a născut la Sighişoara în 1982 şi a luat calea fotbalului, evoluând pe postul de mijlocaş defensiv şi jucând la echipe precum Gaz Metan Mediaş, Gloria Bistriţa, CFR Cluj sau ASA Târgu-Mureş. În septembrie 2020, ajuns în Apold, a candidat din partea PNL şi a obţinut mandatul de primar al comunei, funcţie pe care o ocupă şi astăzi.

O parte din camere sunt mobilate în stil tradiţional, iar în celelalte predomină lemnul alb.

Înainte de a lua frâiele comunei în care s-a născut soţia lui însă, el le-a preluat pe cele ale Casei Trappold, proiectul turistic pe care l-a numit astfel cu gândul la denumirea săsească a Apoldului – Trappold. Iniţial, au vrut să denumească proiectul Casa din Pult, dar au ajuns la concluzia că ar fi sunat prea brutal.

„Primele camere duble – Schaas, Pult şi Dendroff – au fost făcute, de fapt, în locul fostelor cocini de animale, iar şura am recondiţionat-o deoarece ne-am îndrăgostit de ea din prima. Arăta pierdută, însă i-am dat viaţă şi nu ne pare rău de niciun fel.” De altfel, şura este punctul forte al Casei Trappold, atracţia din toate sezoanele, dar mai ales din timpul iernii, când focul din şemineu aduce magie în atmosferă.

Vara, există o piscină montată în curte, cu şezlongurile alături, iar ciubărele cu apă caldă şi sauna sunt disponibile permanent. Bicicletele se pot închiria pe tot parcursul anului, iar seara, la cerere, se organizează focuri de tabără. „Primul weekend de la deschidere a fost fully booked (ocupat integral – n. red.). Aproape că am plâns. Am pus locaţia pe Booking (platformă de rezervări – n. red.) şi au început să vină rezervările. Nu ne-am aşteptat, de fapt nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Şi aşa a început totul, cu primii clienţi şi primele recenzii, iar restul au venit de la sine.”

O noapte de cazare la Casa Trappold porneşte de la 360 de lei, cu mic-dejun inclus şi acces la ciubărul cu apă caldă.

La Casa Trappold, care numără în prezent 15 camere, există o echipă închegată de oameni care lucrează zi de zi, fiecare pe segmentul lui. Gabi se ocupă de rezervări, iar Andreea – de comunicare şi conţinut în promovare. Paul este mereu pus pe glume şi responsabil cu primirea oaspeţilor, mama Danei gestionează rolul cratiţelor în bucătărie, iar Monica este ajutorul ei, responsabilă de curăţenie şi de modul în care clienţii găsesc casa. „La început, pregăteam doar micul dejun, totul fiind homemade (făcut în casă - n. red.) – de la pită făcută în cuptor, la brânză, roşii, ceapă. Salamul este şi el făcut de noi, la fel şi alte bucate. Am vrut mereu să oferim oamenilor simplitatea şi bunătatea cu care noi am crescut la Apold, pentru că nu am crescut cu mezeluri sau alte mâncăruri ambalate, ci cu ceea ce părinţii şi bunicii făceau în casă, totul provenit de la animalele din gospodărie.” La cerere, clienţii pot primi şi prânzul, şi cina, dar pensiunea nu are un restaurant à la carte, iar cei doi proprietari nici nu îşi doresc să deschidă unul, pentru că, spun ei, nu vor să devină prea comerciali, ci să rămână autentici, după principiul „Mai bine mai puţin, dar bun”.

Au ales să se ancoreze în Apold, pentru că de acolo venea Dana, acolo a copilărit şi acolo simţea nevoia să aducă un plus comunităţii din preajma Colinelor Transilvaniei. Au lucrat îndeaproape cu o arhitectă şi cu o echipă de oameni care au venit cu recomandări – de la nuanţele în care să prindă culoare casa, la mobilier şi la recondiţionările necesare. Au depăşit pragul de 500.000 de euro investiţi, iar anul acesta continuă să aloce bani dezvoltării. Familia Mureşan locuieşte peste drum de pensiune, aşa că, practic, la Trappold, Dana şi Gabriel se simt chiar ca acasă. „Avem multe grupuri care vin fie în team building, fie în scopul unor evenimente private mai restrânse – capacitatea şurii este de 50 persoane – ceea ce ne-a făcut să mărim şi capacitatea de cazare. Momentan, avem 13 camere duble, una triplă şi o cameră de şase locuri, ultimele două fiind cele din partea din faţă a casei.

Am început cu trei camere duble şi am ajuns aici.” O parte din camere sunt mobilate în stil tradiţional, iar în celelalte predomină lemnul alb. Au trecut prin ele mulţi străini – din Israel, Germania sau ţările nordice. Ca peste tot, pandemia a dat peste cap şi pensiunea din Apold, mai ales că a fost închisă o perioadă bună de timp. Apoi au început să vină românii, un lucru îmbucurător, mai ales că foarte puţini dintre ei cunoşteau zona aceea. „Anul 2021 a fost mai bun decât 2022, însă nici războiul din Ucraina nu ne-a ajutat.

Am avut multe anulări. Încercăm să fim cu picioarele pe pământ şi să ne bucurăm că suntem aici, sănătoşi. Pe restul le luăm cum vin, mai ales că pandemia ne-a învăţat să nu mai programăm nimic şi să ne organizăm treptat. Ne bucură că vin clienţii corporate, având contracte cu agenţiile de travel. Ce este şi mai frumos este că apoi se întorc la noi în scop personal, cu familia, prietenii.”

Când turiştii îşi doresc să iasă din curte, îi întâmpină împrejurimile bogate cu peisaje, Biserica Fortificată din Apold şi traseul Colinele Transilvaniei, numai bun pentru o plimbare cu bicicleta.

O noapte de cazare la Casa Trappold porneşte de la 360 de lei, cu mic-dejun inclus şi acces la ciubărul cu apă caldă. Pensiunea este „acompaniată” de o grădină cu două astfel de ciubăre, cu saună, loc pentru focul de tabără, leagăne, trambulină, căsuţa copiilor cu tobogan şi multe jocuri şi jucării de exterior. „Oferim posibilitatea închirierii de biciclete, avem masă de tenis, mingi de fotbal, jocuri în şură, zonă de barbeque, pe timp de vară avem o piscină, iar iarna şura ţine loc de lounge area.” Iar când turiştii îşi doresc să iasă totuşi din curte, îi întâmpină împrejurimile bogate cu peisaje, Biserica Fortificată din Apold şi traseul Colinele Transilvaniei, numai bun pentru o plimbare cu bicicleta. La 20 de kilometri se află Sighişoara, cu a ei cetate medievală şi Turnul cu Ceas, şi tot rapid se ajunge şi la Cetatea de la Făgăraş. „Nu ne gândim să extindem proiectul în alte zone din ţară, ci ne gândim să-i extindem aria de servicii oferite clienţilor. Prin prisma aceasta, între localităţile Şaeş şi Apold există un lac ce a fost săpat anul acesta, iar din 15 iulie 2022 clienţii Casei Trappold se bucură de el. Sunt amplasate două hidrobiciclete şi sperăm şi la peşti care să tragă la undiţă. Aşadar, lacul este cu circuit închis pentru clienţii pensiunii”, mai spune familia Mureşan. Planuri mai sunt multe, însă până când fiecare va căpăta contur, Gabriel şi Dana, împreună cu echipa din jurul lor, se bucură de ce le aduce fiecare sezon în parte.

Familia Mureşan locuieşte peste drum de pensiune, aşa că, practic, la Trappold, Dana şi Gabriel se simt chiar ca acasă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.