Grecia, Bulgaria şi Turcia sau de unde câştigă cel mai mult agenţiile de turism

Autor: Liviu Iancu Postat la 18 ianuarie 2012 153 afişări

Agenţiile de turism încearcă timid să intre pe noi pieţe, precum ţările africane, statele din fostul bloc sovietic sau Muntenegru, dar se bazează ca în fiecare din ultimii ani pe Grecia, Bulgaria şi Turcia, care conduc în topul preferinţelor turiştilor români.

"Destinaţiile în ţări arabe precum Tunisia, Egipt sau Maroc sunt «căzute» încă, iar Austria, ca destinaţie de schi, se vinde puţin prin agenţii, întrucât majoritatea românilor îşi fac rezervare pe internet. Cred că pentru Paralela 45, zona Paralia din Grecia nu va mai fi o destinaţie de interes", spune Alin Burcea, proprietarul agenţiei Paralela 45. Printre noutăţile pe care le promovează Paralela 45 în acest an se numără SUA, pentru care agenţia a pregătit un pachet de cinci programe ("Coasta de Est", "Coasta de Vest", "Sudul American", "SUA-Canada" şi "Grand Tour") şi circuite în "Africa neagră" care, potrivit lui Burcea, nu au mai fost prezente până acum pe piaţă.

"Dorim, de asemenea, să revitalizăm destinaţiile din fostul bloc sovietic, precum Armenia, Uzbekistan sau Mongolia. În general, fiecare destinaţie nouă va avea programate 2-3 grupuri. Credem că trebuie să venim cu circuite noi pe piaţă şi cu oferte cât mai interesante", a mai spus Burcea.

Cu toate acestea, în topul Paralela 45 conduce staţiunea turcă Antalya, cu 8.000 de turişti trimişi anul trecut, Creta şi Rhodos (Grecia), cu 6.000 de turişti, dar şi staţiuni din Bulgaria, Spania şi Franţa.

Marius Berca, directorul de marketing al agenţiei Christian Tour, spune că va continua să promoveze în 2012 aceleaşi oferte ca anul trecut, respectiv Grecia, Turcia, Bulgaria şi Muntenegru, iar noutatea acestui an este Mallorca. Anul trecut aproximativ 90.000 de turişti au mers în vacanţă prin intermediul agenţiei (cu avionul, autocarul şi individual), iar în topul preferinţelor au fost Grecia, Turcia şi Bulgaria, urmate de circuite în Europa, pentru care cererea a fost cu 50% mai mare faţă de 2010. Locul 5 a fost ocupat de Muntenegru.

"Dinamica vânzărilor noastre a stagnat sau nu a fost spectaculoasă pentru destinaţii precum Egipt, Cuba, Mexic, Republica Dominicană sau Maldive. În schimb, preconizăm că vom creşte semnificativ numărul de turişti pentru nordul Greciei, insulele Creta şi Thassos, Bulgaria, Spania şi Ungaria", a afirmat Marius Usturoiu, directorul general al agenţiei de turism Mareea. El a adăugat că există câteva oferte pe care Mareea le-a promovat în ultimii ani, însă nu au făcut parte din portofoliul propriu, dar, începând cu acest an, vor fi vândute ca pachete proprii. Printre acestea se numără staţiunea Antalya din Turcia şi insula grecească Rhodos. "Targetul nostru în acest prim an de operare directă, cu chartere pe noile destinaţii, este de 3.000 de turişti pentru Antalya şi 800 pentru Rhodos", a spus Usturoiu. Mareea a trimis anul trecut circa 20.000 de turişti în Grecia, 2.200 în Bulgaria, 1.200 în circuite culturale în Europa, 1.000 în Spania şi 800 în Turcia.

Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, care de anul trecut a devenit reprezentantul în România al grupului german TUI, spune că destinaţile externe principale cerute şi oferite clienţilor au fost anul trecut Turcia, Bulgaria, Grecia, Spania şi Austria. "Nu au fost în ultimii ani modificări spectaculoase în topul ofertelor. Este de asteptat ca fluxul către Spania să crească pe măsură ce mai multe chartere vor fi oferite către noi desţinaţii, cum ar fi insulele Canare. Altfel se pune problema la touroperatorul Nova Travel, parte a grupului nostru de firme. Dacă până acum Nova s-a concentrat pe destinaţiile România şi Bulgaria, adăugând anul trecut, pentru prima dată, Croaţia şi Austria, incidentele apărute în 2011 pe piaţă în legătură cu incapacitatea de plată a unor turoperatori pe destinaţia Turcia au făcut ca împreună cu colegii de la TUI să luăm hotărârea ca în acest an să oferim pe piaţa românească primul charter marca TUI spre Turcia, cu plecare din Bucureşti", a afirmat Anastasiu.

Oferta agenţiei Perfect Tour s-a îmbogăţit în acest an cu câteva circuite noi, printre care Olimpiada de la Londra şi Campionatul European de Fotbal din Ucraina şi Polonia."Continuăm să promovăm ofertele Disneyland Paris, Perfect Tour fiind singurul turoperator român partener Disneyland Paris. Charterele pe Laponia de Crăciun vor rămâne în continuare un produs foarte atractiv pentru familiile cu copii. Destinaţiile exotice, croazierele şi citybreak-urile în capitalele Europei vor fi capetele de afiş pentru clienţii noştri în 2012, la care se adaugă charterele din vară în destinaţiile mediteraneene", a spus Sorin Văduvoiu, directorul executiv al agenţiei. În topul Perfect Tour conduce Disneyland Paris, urmat de Antalya, Paris, Nisipurile de Aur (Bulgaria) şi Londra.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/grecia-bulgaria-si-turcia-sau-de-unde-castiga-cel-mai-mult-agentiile-de-turism-9150517
9150517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.