Ce va face turismul, fara atuurile lui 2007?

Postat la 08 ianuarie 2008 2 afişări

„Sa se mentina avansul din 2007“, este singura dorinta a oamenilor din turism pentru 2008, an care nu va mai avea cateva din atuurile pe care le-a avut primul an dupa integrare, cum ar fi titlul de capitala culturala europeana a Sibiului.

Poate turismul sa-si mentina ritmul de crestere din 2007, de 15%?

Anul 2008 va fi dominat de o consolidare a produselor turistice lansate in 2007 (croaziera, chartere noi, hoteluri noi pe litoral) si va aduce o crestere, insa nu atat de mare ca in 2007, considera presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Dragos Anastasiu: „O crestere de 10% si mentinerea avantajului creat in 2007, in special in ceea ce priveste litoralul si vacantele externe, sunt un obiectiv de care vom fi foarte multumiti“.

Care va fi destinatia anului?

„Cel mai mare numar de pasageri va alege si in acest an Turcia“, spune Ciprian Enea, consultant la besttourism.ro. „In 2007 s-a inregistrat o crestere de 20% a cererii pentru Turcia, iar pentru 2008 estimam o crestere tot de 20-25%, ceea ce va face Turcia cea mai cautata destinatie externa“, spune Enea. Ca numar de pasageri, Turcia ar putea fi egalata doar de Bulgaria, acestea fiind la randul lor urmate de Grecia si Spania. O evolutie buna vor avea si vacantele exotice, in tari precum Republica Dominicana, Brazilia si Mexic.

Cati straini vor veni in România?

„Speram ca numarul turistilor straini care isi petrec vacanta sau o parte a ei in Romania sa se mentina la acelasi nivel cu 2007 si sa nu scada“, spune Dragos Anastasiu, presedinte al ANAT. Acesta considera insa ca va fi greu de atins nivelul din 2007, an in care Sibiul, capitala culturala, o serie de concerte si alte evenimente au atras turistii.

Cat se va mai dezvolta piata low-cost?

Actualul lider (Blue Air) are in spate doi concurenti care isi doresc aceasta pozitie: Wizz Air si easyJet. De asemenea, este asteptata intrarea Ryanair, precum si a unor operatori zonali (est-europeni). Cresterea pe segmentul low-cost va fi de cel putin 60% (in 2007 a crescut cu 100%), dupa cum spun oficialii Blue Air si Wizz Air, in timp ce vanzarile curselor de linie vor creste cu 9%, conform estimarilor IATA. Asadar, pentru 2008, numarul pasagerilor de curse low-cost ar putea ajunge la peste 2,4-2,5 milioane, pe cand al companiilor de linie ar putea ajunge la 4 milioane.

Urmeaza si alte preluari dupa vanzarea agentiei Happy Tour?

„Cu siguranta ca dupa toti acesti ani de crestere va urma o consolidare a pietei“, este de parere Sorin Ionescu, director al firmei de consultanta FiveStar Hospitality. Acesta considera ca piata nu va mai genera imediat inca o astfel de tranzactie, dar se asteapta ca in acest an sa aiba loc mai multe fuziuni intre agentii de turism complementare, care sa creeze impreuna grupuri mai puternice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism
/analize/turism/ce-va-face-turismul-fara-atuurile-lui-2007-2327143
2327143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.