Capitalistul săptămânii: Ueli Prager
Ueli Prager nu a fost nici bucătar, nici hotelier, ci un vizionar care a înţeles instinctiv ce-şi doreşte clientul urban: mâncare bună, rapidă, fără complicaţii. Aşa s-a născut Mövenpick – dintr-o idee simplă, dar executată impecabil.
U n pescăruş nu face ceremonii: se aruncă, prinde ce are nevoie şi zboară mai departe.” Aşa îşi explica Ueli Prager alegerea numelui Mövenpick pentru primul său restaurant deschis în Zürich, în 1948. Ueli Prager s-a născut în 1916, în Elveţia, într-o familie de industriaşi evrei din Zürich. Deşi provenea dintr-un mediu educat şi înstărit, nu a urmat o carieră convenţională. A studiat dreptul, dar şi-a abandonat studiile pentru a explora lumea afacerilor cu ochiul unui autodidact. Prager a crescut într-un context marcat de rigoare elveţiană, dar şi de o deschidere intelectuală aparte. Familia sa, de origine evreiască, era implicată în comerţ şi industrie, însă tânărul Ueli nu părea interesat de a moşteni pur şi simplu un business. Îl atrăgeau mai degrabă ideile care pot fi puse în practică simplu, clar şi eficient, fără teorii complicate. De altfel, nu şi-a dus la capăt studiile de drept, ci a preferat să lucreze direct în industrie, unde a acumulat experienţă în lanţuri de aprovizionare şi management operaţional.
Avea o fire nonconformistă, dar extrem de pragmatică, şi credea că ospitalitatea nu trebuie să fie despre opulenţă, ci despre experienţă. În anii ’40, a lucrat în diverse funcţii în industria alimentară, inclusiv la Nestlé, unde a învăţat cum funcţionează procesele de producţie şi distribuţie. Însă ideea de a crea un concept propriu, de la zero, l-a urmărit obsesiv.
Aşa a apărut, în 1948, primul restaurant Mövenpick – şi odată cu el, un nou model de business în gastronomie şi ospitalitate. A pus bazele businesului imediat după război, când Europa se reconstruia din ruine – lent, auster, cu puţine locuri în care să mănânci bine fără formalităţi sau preţuri inaccesibile. Prager, fiul unui industriaş, nu era bucătar, dar avea o idee limpede: să democratizeze gustul bun, cu rapiditate şi eficienţă, într-un format complet diferit de restaurantele somptuoase ale vremii.
Observase pescăruşii plutind deasupra lacului Zürich. Îi plăcea cum aceştia planau fără efort, apoi plonjau decisiv după pradă – fără a pierde timp, fără să risipească energie. Aşa îşi dorea să fie şi noul lui concept: un restaurant fără „baletul” mesenilor, dar cu mâncare de calitate, servită repede şi corect. „Möwe” înseamnă pescăruş în germană, iar „pick” sugera acţiunea rapidă.
Aşa s-a născut „Mövenpick”.Primul restaurant a fost un succes instantaneu. Clienţii – de la funcţionari la avocaţi şi turişti – veneau pentru friptura servită în 10 minute, deserturile impecabile şi atmosfera prietenoasă, dar profesionistă. Nici prea scump, nici banal. Nici fast-food, nici fine dining. Un spaţiu nou, care răspundea vremurilor şi unui nou tip de consumator urban. Ueli Prager era un vizionar tăcut. Credea că un concept bun trebuie să fie scalabil, dar şi constant în calitate. A deschis noi restaurante, apoi hoteluri, şi mereu a păstrat acel echilibru între simplitate, eleganţă şi eficienţă. Nu visa la un imperiu, dar în câteva decenii l-a construit: hoteluri în Elveţia, apoi în Cairo, apoi în Orientul Mijlociu şi Asia. A introdus micul dejun tip bufet, a creat standarde pentru servirea rapidă în hoteluri, şi – în paralel – a lansat Mövenpick Ice Cream, cu reţete bazate pe ingrediente naturale şi cremă elveţiană. Nu a fost zgomotos, nici agresiv în expansiune. Dar a fost obsedat de detaliu şi consecvent în viziune.
În 2018, grupul Accor avea să cumpere Mövenpick Hotels & Resorts cu 560 milioane CHF, confirmând că brandul creat de un tânăr cu o metaforă despre pescăruşi devenise o marcă globală. Ueli Prager spunea că nu avea un plan de afaceri, ci doar o idee clară despre ce ar vrea el, ca om obişnuit, să i se ofere într-un restaurant. Poate că tocmai de aceea a reuşit. A fost clientul ideal al propriei idei – şi a livrat exact ce promitea: o experienţă fără risipă, dar cu gust. Ca un pescăruş elveţian.
Surse: press.accor.com, group.accor.com, en.wikipedia.org, novacancynews.com
1. În 2023, grupul Accor, care deţine Mövenpick Hotels & Resorts, a înregistrat venituri consolidate de 5,056 miliarde de euro, marcând o creştere de 18% faţă de anul precedent. Această performanţă a fost susţinută de o cerere globală rezilientă şi de cheltuieli solide în segmentul de experienţe şi agrement, în ciuda presiunilor inflaţioniste.
2. Divizia Premium, Midscale şi Economy, care include branduri precum Mövenpick, a generat venituri de 2,96 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de 2022. Această creştere reflectă nivelurile solide de activitate înregistrate pe parcursul perioadei.
3. În ceea ce priveşte Mövenpick Hotels & Resorts, în prezent operează peste 80 de hoteluri şi resorturi în peste 25 de ţări, inclusiv în Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. Brandul este recunoscut pentru combinaţia sa de ospitalitate elveţiană, excelenţă culinară şi angajament faţă de sustenabilitate.
4. Achiziţia Mövenpick Hotels & Resorts de către Accor în 2018, pentru o sumă de 560 milioane CHF, a consolidat poziţia grupului în segmentul hotelurilor premium şi a extins prezenţa sa globală.
În 1948, Ueli Prager a deschis primul restaurant Mövenpick – şi odată cu el, s- lansat un nou model de business în gastronomie şi ospitalitate.
Surse: site-ul Accor Hotels
Traducere şi adaptare: Ioana Matei
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro