Reportaj - Cum se văd de la Viena tehnologiile de transport ale viitorului

Autor: Ioana Matei Postat la 01 noiembrie 2012 82 afişări

Inovaţiile tehnologice prezentate la congresul mondial de sisteme inteligente de transport de la Viena se orientează spre siguranţă, ecologie şi electromobilitate şi au un rol important în dezvoltarea economiei globale. De cine depinde Implementarea lor şi în câţi ani vom avea parte de ele?

Dacă până acum s-au axat pe dezvoltarea sistemelor de protecţie în cazul unor accidente, experţii se concentrează, mai nou, pe conceperea de maşini inteligente care le previn. Dispozitive care asigură comunicarea de la vehicul la vehicul, dar şi de la vehicul la infrastructură; motociclete, maşini sau autobuze electrice, sisteme inedite de monitorizare a traficului, dar şi a stării de sănătate a şoferului - toate au făcut subiectul Congresului mondial ITS, aflat la cea de-a 19-a ediţie şi care s-a ţinut, în acest an, la Viena.

Imaginaţi-vă că mergeţi cu maşina pe autostradă şi, dintr-o dată, vehiculul din faţă frânează brusc. Apăsaţi frâna. Se aude un scârţâit puternic şi simţiţi presiunea centurii de siguranţă. Dar aţi reuşit să frânaţi la timp şi să evitaţi coliziunea datorită sistemului inteligent care, comunicând cu maşina din faţă, a impus frânarea concomitentă a maşinii în care vă aflaţi cu cea aflată în faţă. După ce aţi ajuns în oraş, acelaşi sistem vă poate spune cu ce viteză să mergeţi pentru a nu prinde niciodată culoarea roşie a semaforului. Veţi economisi 15 minute şi o cantitate importantă de combustibil. Vehicule interactive capabile să vă salveze viaţa, dar şi să evitaţi ambuteiajele din trafic. Automobile care se parchează singure după un mesaj transmis de pe un smartphone. Acestea nu sunt doar vise, ci o realitate dintr-un viitor destul de apropiat pentru anumite regiuni de pe glob.

Zeci de cercetători, dezvoltatori de proiect, lideri ai companiilor din managementul traficului, operatori ai infrastructurii şi miniştri de transport lucrează la dezvoltarea sistemelor inteligente de transport - ITS, iar Congresul mondial de anul acesta de la Viena este locul unde s-au întâlnit pentru a-şi prezenta propunerile, proiectele, noile tehnologii. Expozanţii au acoperit toate aspectele care ţin de trafic incluzând sisteme complexe de informare şi comunicare, sisteme avansate de navigaţie şi modalităţi de plată - toate orientate spre siguranţă, ecologie şi electromobilitate. Pe o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi au fost prezente inovaţiile a mai mult de 300 de expozanţi; peste 8.000 de vizitatori au păşit pe covorul roşu unde vedetele au fost soluţiile de trafic inteligent ale zilei de mâine. Au fost posibile demonstraţii de testare a noilor tehnologii, dar şi tururi demo cu sisteme inteligente pe cea mai aglomerată autostradă din Viena.

La intrarea în târg, un autobuz roşu, prezentat de Siemens, îţi ia ochii. Nu este foarte diferit de unul obişnuit, dar ce îl deosebeşte este faptul că funcţionează pe bază de electricitate, este dotat cu baterii cu o capacitate de 96 kWh, un sistem de frânare regenerativă cu discuri de frână care se autoventilează şi are o viteză maximă de 62 km/h. "Costă 140.000 de euro, dar diferenţa de preţ dintre acesta şi un autobuz normal se amortizează în patru ani din cauza costurilor mari ale combustibilului", spune project managerul Sebastian v. Meding de la Siemens. El a adăugat că acest tip de alimentare este ideal pentru transportul public, spre deosebire de o maşină electrică, cu un preţ de 40.000 de euro pe care o foloseşti 20 de minute pe zi, riscând să nu îţi amortizezi costurile. Prima serie de 12 astfel de autobuze a fost produsă de Siemens şi va începe să circule în Viena în curând, stabilind noi standarde în transportul public. Bucureştii ar putea fi o posibilă destinaţie pentru acestea, deoarece autobuzele pot funcţiona cu electricitatea pe care o oferă reţeaua de alimentare a troleibuzelor.

Japonezii de la Aisin aduc inteligenţa tehnologică într-o altă zonă: dotat cu camere de filmat şi cu un display unde te poţi vedea în timp ce conduci, cu senzori atât în interiorul, cât şi în exteriorul maşinii, sistemul Aisin este concentrat atât pe ce se întâmplă în jur, cât şi pe propria ta persoană. O vibraţie în scaun şi o voce feminină te atenţionează dacă te uiţi în altă direcţie şi nu eşti atent la condus sau dacă te simţi rău la volan, datorită sistemului de monitorizare a respiraţiei şi bătăilor inimii. Dacă înregistrează fluctuaţii ale acestor indicatori, maşina va suna la salvare şi va trage pe dreapta. BMW şi-a prezentat inovaţiile din ITS sub numele de Connected Drive, printre acestea numărându-se: mobility assistant - DriveNow & Co., care oferă informaţii despre cum să ajungi la destinaţie cât mai rapid şi mai ieftin, fie că foloseşti maşina sau metroul sau alegi să combini variantele, metodă testată în prezent în Berlin ca aplicaţie iPhone; vehiculul electric pe două roţi - maxi scuterele BMW C 600 Sport şi BMW C 650 GT, disponibil pe piaţă în curând, BMW eCall conectat cu call-center-ul BMW Assist, care, în caz de accident, oferă detalii despre amplasamentul vehiculului, gravitatea accidentului şi persoanele implicate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
its,
transporturi,
viena,
reportaj
/analize/transporturi/reportaj-cum-se-vad-de-la-viena-tehnologiile-de-transport-ale-viitorului-10268789
10268789
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.