New York din Bucureşti fără escală şi fără preţuri de speriat: cum a ajuns un pilot să lanseze singurul zbor direct România–SUA

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 mai 2025 13104 afişări

HiSky este în prezent singura companie aeriană care are un zbor direct de la Bucureşti la New York, din 2024, o destinaţie care nu mai fusese acoperită de circa 20 de ani, când compania naţională Tarom a renunţat la o cursă similară.

 

HiSky a fost înfiinţată în 2020, în Republica Moldova şi România, de către lulian Scorpan, pilot şi fost director al companiei naţionale Air Moldova, şi de Victor Sula, specialist în sectorul financiar-bancar. Primul zbor a avut loc în martie 2021, de la Chişinău spre Hurghada, urmat la doar o lună distanţă de lansarea cursei Cluj- Hurghada. În prezent, HiSky operează zboruri din cele patru baze, din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Chişinău, către mai multe destinaţii din România şi din Europa. În 2023, HiSky Europe SRL, firma înregistrată în România, a avut afaceri de 856 milioane lei şi un profit net de 8,4 milioane lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Despre 2024, lulian Scorpan spune că a fost un an de consolidare şi extindere, cu rezultate în linie cu obiectivele companiei. „Ne bucurăm de o evoluţie sănătoasă şi de o creştere constantă”.

Iar pentru 2025, şi-a propus să păstreze aceeaşi direcţie echilibrată, cu accent pe dezvoltare sustenabilă şi adaptare la cerinţele pieţei. HiSky are în prezent o flotă de opt aeronave proprii, la care se adaugă două aeronave operate în regim wet lease, adică închiriate împreună cu echipajul. Procesul de achiziţie al aparatelor de zbor a început în 2020, imediat după înfiinţarea companiei. Încă de la început, Iulian Scorpan a fost sigur ce fel de avioane vrea să aibă în compania sa. „Nu au existat dubii în privinţa tipului de aeronavă pe care să îl alegem. Am mers din start pe Airbus, atât datorită experienţei personale acumulate pe acest tip de aeronavă, cât şi pentru că le consider cele mai fiabile şi sigure din segmentul lor”. În plus, alegerea unui singur tip de flotă aduce şi eficienţă operaţională, atât în mentenanţă, cât şi în trainingul echipajelor.

Cu o echipă totală de peste 200 de angajaţi, compania operează de pe patru baze principale, de la Bucureşti, Cluj, Oradea şi Chişinău, acoperind 31 de destinaţii, cu planuri viitoare de extindere. „Pentru 2025 avem câteva direcţii interesante în lucru, însă preferăm să le comunicăm când fiecare proiect devine concret”, spune şeful companiei. În paralel, vor continua investiţiile în flotă, în tehnologie şi în angajaţi. În ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă industria aeriană, lulian Scorpan spune că acestea nu lipsesc niciodată, pornind de la costurile operaţionale în creştere până la volatilitatea pieţelor şi nevoia constantă de adaptare tehnologică. În acest context, preferă să fie discret când vine vorba de planuri de viitor. „Pot spune că 2025 va fi un an interesant şi, sperăm noi, plin de surprize plăcute din partea HiSky”.

Mai multe detalii despre istoria companiei aeriene care ne poate duce la Bucureşti la New York în puţin peste 9 ore şi cum a fost trecerea de la meseria de pilot la cea de antreprenor, poveşteşte chiar fondatorul HiSky într-un interviu pentru BUSINESS Magazin.

BM: Care este povestea lansării HiSky? Cine a avut prima idee şi cum aţi asigurat finanţarea?

Iulian Scorpan: După ce am condus o altă companie aeriană şi am investit acolo tot ce aveam, experienţă, suflet, timp, am ajuns într-un punct în care am realizat că nu mai era loc pentru mine în acea echipă. Într-o perioadă foarte scurtă, de 10-15 zile, mi-a devenit clar că nu pot sta pe loc şi că trebuie să fac ceea ce ştiu cel mai bine: să construiesc o companie aeriană, de la zero, cu toate lecţiile deja învăţate. Aşa a apărut ideea HiSky, ca un răspuns direct şi rapid la o nevoie reală: de a continua să zbor, dar în termenii mei. În ceea ce priveşte finanţarea, vreau să fie clar de la început: aeronavele noastre sunt operate în regim de leasing operaţional, un model standard în industrie. Proprietarul aeronavelor este o companie din Statele Unite, cu un portofoliu solid în aviaţia globală. Am preferat un parteneriat cu o firmă care înţelege dinamica pieţei şi susţine dezvoltarea pe termen lung.

BM: Aţi decis la un moment dat să faceţi trecerea de la rolul de pilot la cel de antreprenor. Ce v-a motivat în acest pas şi mai aveţi timp să pilotaţi?

Am fost administrator într-o companie aeriană de top, o poziţie pe care am preluat-o nu din ambiţie personală, ci pentru că era nevoie de o persoană cu experienţă care să rezolve rapid problemele apărute. A fost o perioadă complicată, dar cu rezultate bune. Chiar şi în acea perioadă, am continuat să pilotez. Am considerat mereu că ambele roluri sunt la fel de importante şi nu am renunţat niciodată la zbor. Trecerea la antreprenoriat a venit mai târziu, odată cu lansarea propriei companii aeriene. A fost o evoluţie firească, după ani în care am acumulat experienţă în toate zonele aviaţiei. Şi astăzi, chiar dacă sunt implicat în conducerea companiei, rămân pilot activ şi zbor ori de câte ori agenda îmi permite, pentru că eu consider că doar aşa poţi rămâne conectat la realitatea industriei.

BM: Vă împărţiţi timpul între Chişinău şi Bucureşti sau preferaţi să coordonaţi compania dintr-un singur loc?

Da, îmi împart timpul între Chişinău şi Bucureşti, iar pentru mine nu există o diferenţă semnificativă. E ca şi cum aş face naveta între Chişinău şi Bălţi. Sunt două oraşe în care mă simt la fel de conectat, atât personal, cât şi profesional, şi unde avem echipe implicate, care funcţionează bine împreună indiferent de locaţie. Din punctul meu de vedere, coordonarea eficientă nu ţine de distanţă, ci de organizare.

BM: Pentru majoritatea oamenilor, experienţa de zbor începe din postura de pasager. Cum a fost în cazul dumneavoastră? Şi unde au fost începuturile carierei de pilot?

Cariera de pilot am început-o, de fapt, din copilărie, în momentul în care am decis că asta vreau să fac în viaţă. N-am avut niciodată în minte o altă profesie şi am urmat un drum clar în direcţia asta. La 14 ani, m-am înscris la cercul de paraşutism din Bălţi, iar la 15 ani am făcut primele trei salturi cu paraşuta, la Vadul lui Vodă. La 18 ani am trecut la zborul cu planorul, iar mai departe am urmat o carieră militară ca pilot de vânătoare, începând studiile la Institutul Militar de Aviaţie de la Boboc, judeţul Buzău.

Primul zbor ca pasager l-am făcut la 16 ani, pe ruta Bălţi–Chişinău, la bordul unui AN-2. Eram în clasa a X-a, biletul a costat 5 ruble şi zborul a durat 45 de minute. A fost o experienţă care mi-a reconfirmat alegerea profesiei şi mi-a întărit convingerea că locul meu este în cockpit.

BM: În 2024 aţi lansat un zbor direct de la Bucureşti la New York. Când aţi luat decizia de a face acest pas? Este o cursă profitabilă pentru companie?

Ideea unui zbor direct Bucureşti - New York a apărut încă din momentul în care am început să operăm aeronavele A321neo LR, care oferă posibilităţi pentru rute transatlantice. Totuşi, odată cu oportunitatea de a include în flotă un Airbus A330, această idee a fost transformată în prioritate.

Implementarea efectivă a depins însă de două aspecte-cheie, respectiv de obţinerea autorizaţiilor necesare pentru operarea zborurilor către Statele Unite şi de recertificarea aeroportului Otopeni pentru astfel de curse. Este o rută strategică, cu potenţial ridicat. În privinţa numărului de pasageri şi a profitabilităţii, putem spune că interesul publicului este deja vizibil, iar rezultatele primelor zboruri ne confirmă că am făcut un pas în direcţia corectă.

BM: După New York, aţi vrea să lansaţi şi alte destinaţii lung-curier din România?

Avem câteva destinaţii în vizor. Fiecare vine cu provocările ei, aşa că ne asigurăm că suntem pregătiţi din toate punctele de vedere înainte să facem următorul pas.

BM: Pentru un om pentru care a călători este deja o parte esenţială a jobului, cum arată vacanţa ideală?

Zburând spre locuri pe care nu le-am explorat niciodată! Pentru mine, vacanţa ideală înseamnă descoperire, cât mai sus, cât mai departe, cât mai nou. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.