„Tot ceea ce ţi se întâmplă în viaţă se întâmplă cu un scop precis, la momentul oportun, fie că eşti sau nu pregătit să îţi asumi.”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 15 aprilie 2025 18816 afişări

... spune Mirela Iovu, vicepreşedinte al Comitetului de Direcţie, CEC Bank. Ea consideră că deschiderile către anumite drumuri sunt oferite de împrejurări sau, de cele mai multe ori, de oamenii care sunt alături în acel moment, care te îndrumă, cu care interacţionezi zi de zi.

 

Are o experienţă de 30 de ani în sistemul financiar-bancar şi s-a alăturat conducerii CEC Bank în 2008, ca vicepreşedinte al Comitetului de Direcţie. Jurist de profesie, este doctor în drept la Facultatea de Drept din Bucureşti, MBA la CU, Seattle, SUA şi ICAPPD Risc, Guvernanţă şi Conformitate la ICA/Manchester Business School, UK.

Care este citatul cheie care îţi defineşte viziunea profesională sau personală? Cum te motivează acesta în activitatea zilnică?

Unul dintre îndemnurile mele de referinţă este: „Nu face lucrurile bine, fă-le perfect! Fii îndrăzneţ, fii primul, fii diferit, fii corect!” (Dale Carnegie).

Fiecare zi petrecută în activitatea profesională de bancher a fost şi este o provocare, şi asta pentru că aşa am ales eu să fie.

Îmi plac provocările şi sunt mereu în căutare de idei, proiecte - în general de orice este nou şi avangardist. Încerc să mă proiectez permanent în viitor şi da, cu riscul de a părea lipsită de modestie, eu sunt o persoană dornică mereu să înveţe, inclusiv din greşeli, să fie tot mai elevată, de aceea consider că pregătirea profesională constantă este un „must” în orice profesie ori activitate şi la orice vârstă. Plafonarea, rutina ori autosuficienţa nu mă caracterizează.

Cum arată „imaginea centrală” de pe vision board? Ce simbolizează şi ce rol joacă în drumul profesional şi personal?

O mare parte din cei 30 de ani dedicaţi activităţii profesionale, m-am concentrat preponderent pe carieră, desigur, susţinută fiind de familie, în special de soţul meu, şi nu regret alegerea făcută. Însă, ulterior, am realizat importanţa punerii în echilibru a vieţii personale cu cea profesională - aspect deosebit de important în special pentru femeile de carieră. Echilibrul între viaţa personală şi carieră nu l-am găsit chiar de la început dar nu am renunţat până nu l-am găsit.

Acum, „imaginea centrală” este familia, sănătatea, timpul de calitate petrecut împreună cu cei dragi. Pentru nimic în lume nu mai duc acasă „bagajul emoţional” de la birou, aşa cum, de altfel, nu mă mai las afectată în vreun fel de situaţiile stresante de la birou. Nu este simplu, dar am practicat ceea ce se numeşte „a te pune în locul celuilalt”, pentru a înţelege şi perspectiva interlocutorului. Ştiu să accept criticile, discuţiile în contradictoriu dar niciodată lipsa de respect.

Care sunt cele mai importante trei obiective pentru următorii cinci ani în business şi în viaţa personală?

Deşi ar putea să pară surprinzător, mă preocupă şi în prezent pregătirea profesională continuă, vizând viitorul industriei bancare şi evoluţia cadrului de guvernanţa corporativă. Recent, am fost admisă la Henley Business School, în programul de pregătire profesională - Certificate in Board Practice and Directorship - în parteneriat cu ENVISIA Board of Elite. Este o experienţă de învăţare extraordinară, de interacţiune cu oameni absolut minunaţi, studenţi, profesori, o experienţă pe care o recomand.

În plus, se află pe agenda mea, de multă vreme un obiectiv profesional, acela de a transmite mai departe cunoştinţele şi experienţa teoretică şi practică acumuate în cei 30 de ani de activitate bancară (şi unul dintre motivele pentru care, în anul 2019, am obţinut titlul de doctor în drept).

Mai mult decât atât, am făcut parte din grupul de iniţiativă al Facultăţii de Drept de la ASE şi am pus bazele unui curs postuniversitar de drept bancar şi al noilor tehnologii, curs aflat la prima ediţie, şi care s-a bucurat de un real succes.

Ce te inspiră cel mai mult atunci când iei decizii importante? Există un moment definitoriu sau o persoană care a influenţat acest stil de leadership?

Da. Oamenii! Colegii mei, clienţii, competitorii! 

Între bankingul din urmă 25-30 de ani şi cel de astăzi există multe similitudini, însă atât cadrul de reglementare a instituţiilor de credit cât şi cadrul de guvernanţă internă, sistemul de control, contextul intern şi internaţional în care acestea îşi desfăşoară activitatea în prezent, toate acestea au evoluat ireversibil. Globalizarea mediului de afaceri, cerinţele consumatorilor, inovaţiile tehnologice, au dat bankingului un dinamism fără precedent şi, cu siguranţă, vom vedea noi modificări şi transformări care vor accelera competitivitatea mediului de afaceri. Pentru a face faţă acestor provocări, este nevoie de viziune şi rezilienţă, atât la nivel personal cât şi instituţional.

Cum foloseşti influenţa şi leadershipul pentru a genera un impact social sau pentru a susţine alte femei în business?

Îmi place să fac voluntariat şi sunt implicată în câteva proiecte interesante, transgeneraţionale, în special cele care aduc împreună femeile de vârste şi profesii diferite şi care facilitează mentoring-ul, coachingul. Când îţi doreşti ceva foarte mult, trebuie să lupţi pentru acel „ceva”! Cum spuneam, fără echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi fără suportul celor dragi, este dificil de păstrat energia, entuziasmul şi pasiunea pentru profesie, pentru afacere!

Dacă ar fi să dau un sfat tinerelor femei la început de carieră, inclusiv bancară, ar fi acela să-şi urmeze în primul rând inima şi să îşi aleagă drumul numai dacă le place cu adevărat acea meserie, dacă o înţeleg şi mai ales dacă sunt dispuse la ani lungi de sacrificii personale, învăţare continuă şi, de asemenea, să fie pregătite pentru toate provocările cu care se va confrunta industria bancară pe viitor (şi nu vor fi puţine). Şi, mai ales, să nu aleagă între viaţa personală şi cea profesională, ci să le îmbine pe amândouă.

Care este cea mai mare realizare personală, dincolo de cariera profesională?

Desigur, familia. Am o familie frumoasă şi unită, sunt bunică a doi nepoţei. Sunt foarte mândră de copiii mei care sunt tineri adulţi educaţi, responsabili, implicaţi în viaţa socială şi care împreună cu alţi tineri, vor crea viitorul în această ţară.

Cum integrezi valorile personale în stilul de conducere? 

Am înţeles că tot ceea ce ţi se întâmplă în viaţă se întâmplă cu un scop precis, la momentul oprtun, fie că eşti sau nu pregătit să îţi asumi. „Nimic nu este întâmplător”! Deschiderile către anumite drumuri îţi sunt oferite de împrejurări sau, de cele mai multe ori, de oamenii care îţi sunt alături în acel moment, care te îndrumă, cu care interacţionezi zi de zi şi, mai ales, te îndrumă în alegerile făcute.

Am început acest drum în urmă cu 30 de ani... şi îl voi continua, fără îndoială, cel puţin 10 ani! Ce mă determină sa merg mai departe este faptul că îmi place enorm ceea ce fac, sunt unul dintre bancherii respectaţi şi recunoscuţi - atât în ţară cât şi în străinătate - pentru experienţa sa profesională, sunt un coechipier bun, loial şi de încredere, neobosit în a căuta noi şi noi provocări profesionale, proiecte de demarat şi de dus la bun sfârşit.

Ce te motivează în fiecare dimineaţă să mergi mai departe? Este o persoană, o dorinţă personală sau o aspiraţie care te conduce?

De când m-am alăturat echipei CEC Bank, în urmă cu aproape 18 ani, nu mi-a lipsit nicio zi motivaţia de a... merge mai departe, de a-mi testa limitele, de a deveni „mâine” versiunea mea mai bună de „azi”! Împreună cu colegii mei din echipa de conducere, am creat şi am construit an de an o cultură organizaţională adecvată realizării unei strategii de afaceri care „a făcut imposibilul, posibil”, propulsând banca în 2023 pe locul trei între toate băncile din România.

Pentru mine şi echipa noastră, fiecare zi la birou reprezintă o nouă provocare profesională, şi fiecare proiect derulat şi încheiat cu succes reprezintă un motiv de satisfacţie, a lucrului bine făcut (şi aici mă refer nu numai la proiectele interne ci şi la cele prin care sprijinim antreprenorii să construiască afaceri de succes, să realizeze investiţii care generează creştere economică, locuri de muncă şi dezvoltare).

Ce hobby-uri sau activităţi te ajută să te relaxezi şi să te reîncarci cu energie pentru a face faţă provocărilor din business?

Cele ocazionate de sărbătorile noastre tradiţionale: Crăciunul, Paştele. Bucătăria românească. Gătesc cu plăcere pentru familia mea... şi mă bucur tare mult că şi copiii mei au adoptat un stil de viaţă sănătos în ceea ce priveşte mâncarea gătită din ingrediente proaspete. Un alt hobby care mă relaxează este designul interior, care pentru mine este un cumul între mici obiecte decorative şi atmosferă, povestea din jurul lor, care face o casă... ACASĂ.

Care este locul sau activitatea care te inspiră cel mai mult atunci când ai nevoie de o pauză pentru a-ţi clarifica viziunea?

ACASĂ.

Există o carte, un film sau o piesă de artă care te-a influenţat profund şi care reflectă valorile sau viziunea ta? Dacă da, de ce?

„Arta conversaţiei” a Ilenei Vulpescu, un roman pe care l-am citit când aveam 14 ani şi în paginile căruia am regăsit-o în persoana eroinei romanului pe mama mea, o femeie puternică, extraordinară, cu un profil moral şi valori solide, un roman pe care îl recomand cu căldură, greu de lăsat din mână, pe care îl citeşti pe nerăsuflate şi-l reciteşti cu plăcere în diferite etape ale vieţii. Apoi, „Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez, roman a cărui ecranizare am urmărit-o de curând. Un roman a cărui lectură te transformă, te transpune într-un mod incredibil. Este una dintre puţinele cărţi citite care mi-a lăsat senzaţia încă o dată că istoria este ciclică, predictibilă şi că anumite întâmplări din viaţa ta pot fi anticipate.

Ce loc din lume te inspiră cel mai mult şi de ce? Există o destinaţie pe care visezi să o vizitezi în viitor?

Casa bunicilor şi a copilăriei este locul pe care îl „vizitez” cel mai des, chiar dacă de cele mai multe ori... accesând amintirile. Cât despre o destinaţie pe care mi-ar plăcea să o vizitez împreună cu cei doi nepoţei, Disneyland, Casa lui Moş Crăciun, Lego Land, dar aştept să mai crescă, pentru a le rămâne şi lor în amintire peste ani minunatele clipe petrecute cu bunicii.

Ce te motivează să continui drumul spre excelenţă în ciuda provocărilor? Există o valoare sau un principiu personal care îţi oferă această putere?

„You must be the change you want to see in the world” este un alt îndemn pe care l-am adoptat de mult timp şi pe care consider că am reuşit să îl transpun în viaţa mea, ca pe un modus vivendi, pentru că este un mod de a mă motiva în tot ceea ce fac, zilnic, atât în viaţa profesională cât şi personală: nu stau şi nu aştept să îmi facă cineva viaţa mai bună, să-mi determine viitorul altfel decât mi-l doresc eu. Dacă este ceva ce consider că trebuie făcut mai bine, mă mobilizez şi fac. „Nu există nu se poate”!   

Dacă ai putea să înveţi o nouă abilitate sau să explorezi un nou hobby, ce ai alege şi de ce?

M-aş reapuca de scrimă (în copilărie am participat inclusiv la competiţii sportive în domeniu) pentru că scrima este un sport al concentrării, preciziei, încrederii, tacticii, vitezei, flexibilităţii, echilibrului, dedicării... cam toate ingredientele de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi, în special în sfera profesională.


BUSINESS Magazin va lansa în curând catalogul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2025. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a proiectului să punem accentul pe conceptul Vision Board, un instrument utilizat de liderii din întreaga lume pentru a-şi vizualiza obiectivele şi aspiraţiile. Mirela Iovu, vicepreşedinte al Comitetului de Direcţie în cadrul CEC Bank, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LEADERSHIP,
Mirela Iovu,
CEC Bank

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.