Toamna ar putea aduce primăvara la bursa de la Bucureşti

Autor: Roxana Pricop Postat la 06 septembrie 2013 479 afişări

Listarea Nuclearelectrica, transferul de pe Rasdaq al Conpet, companie ce deţine monopolul transportului de ţiţei, dar şi speranţele unui dezgheţ adus de venirea la conducerea bursei a unui CEO polonez, Ludwik Sobolewski, de numele căruia este legată ascensiunea bursei din Varşovia pe primul loc în regiune, sunt motivele de optimism la bursă pentru această toamnă.

BURSA DE LA BUCUREŞTI A IEŞIT DIN VARA LUI 2013 CU EVOLUŢII MULT MAI BUNE DECÂT CELE RAPORTATE DE RESTUL INDICILOR BURSIERI DIN REGIUNE. Un clasament realizat pentru lunile de vară poziţionează bursa de la Bucureşti pe locul al şaptelea în lume, cu o creştere de 11% a indicelui BET, al celor mai lichide zece companii listate, peste avansul burselor din Cehia, Polonia şi Ungaria. În mod obişnuit, investitorii îşi trec portofoliile pe „pilot automat„ în lunile iulie şi august, însă nu a fost cazul în acest an. Teama că Fed, banca centrală a SUA, îşi va reduce din infuziile de capital i-a făcut pe mulţi dintre investitorii internaţionali să îşi reajusteze portofoliile prin vânzări masive de acţiuni din pieţele emergente fierbinţi (China, India şi Turcia) şi să îşi mute banii spre pieţe mai sigure şi mai ieftine.

Deşi indicii româneşti au fost mai performanţi decât cei ai burselor din regiune, bursa de la Bucureşti încă este codaşă la capitolul lichiditate. Aprecierile cotaţiilor acţiunilor au avut loc pe o lichiditate scăzută, semn că nu au intrat bani noi în piaţă.

„Creşterile pe bursa de la Bucureşti au avut loc pe volume mici. Fondurile străine de investiţii nu găsesc suficientă ofertă la Bucureşti„, spune Rareş Nilaş, directorul general al casei de brokeraj BT Securities.

Bursa este însă pe cale să îşi îmbunătăţească oferta în această toamnă cu cel puţin doi emitenţi: Nuclearelectrica, compania care operează centrala de Cernavodă şi care produce circa 20% din necesarul naţional de energie, şi Conpet, cea mai mare companie listată pe piaţa RASDAQ, deţinătoare a monopolului pe transportul de ţiţei.

Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a producătorului de energie electrică Nuclearelectrica, prima astfel de ofertă derulată pe bursa de la Bucureşti după mai mult de cinci ani, ar urma să înceapă pe 9 septembrie. Prin vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni, guvernul îşi propune să strângă între 284 mil. lei (64 mil. euro) şi 380 mil. lei (86 mil. euro).

Investitorii şi brokerii locali aşteaptă cu sufletul la gură această ofertă, care ar urma să aducă pe bursă una dintre cele mai valoroase companii de stat. Listarea Nuclearelectrica ar aduce un plus de până la un miliard de euro la capitalizarea bursei locale şi ar creşte tranzacţiile zilnice cu câteva sute de mii de euro.

Conpet (simbol bursier COTE), companie cu o valoare de piaţă de 370 mil. lei (83 mil. euro), este programată să fie transferată la cota bursei pe 5 septembrie. Conpet s-a listat pe piaţa RASDAQ în 2004, iar după nouă ani trece la piaţa principală a bursei. Astfel compania va intra şi pe radarul fondurilor de pensii, care înregistrează intrări lunare de peste 200 milioane de lei sub forma contribuţiilor obligatorii, însă le este interzis să le investească pe piaţa RASDAQ.

IMPACTUL LISTĂRII NUCLEARELECTRICA AR PUTEA FI COMPARAT CU CEL AL UNUI DEZGHEŢ PE O BURSĂ IGNORATĂ DE INVESTITORI DIN CAUZA LIPSEI DE NOI COMPANII. Vânzarea de către stat a unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz, companie listată din 2008 la bursă, a adus 2.500 de noi conturi pe bursă în această primăvară, iar brokerii se aşteaptă ca listarea Nuclearelectrica să aducă alte câteva mii de noi investitori. Bursa a pierdut circa 10.000 de investitori în ultimii cinci ani, din cauza scăderilor puternice cauzate de criză, dar şi a ofertei reduse de companii noi.

„Un catalizator pentru piaţa locală în această toamnă sunt privatizările Nuclearelectrica şi Romgaz. Dacă guvernul respectă calendarul de listări şi avem stabilitate economică şi politică, bursa de la Bucureşti va avea de câştigat atât ca imagine, cât şi ca volume de tranzacţionare„, a spus Cristian Micu, directorul general al casei de brokeraj NBG Securities.

Un posibil vestitor ar primăverii pe bursa de la Bucureşti, în care brokerii şi investitorii îşi pun mari speranţe, este noul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ludwik Sobolewski, cel care a condus bursa poloneză timp de şapte ani până în ianuarie 2013, a fost numit în iulie şi validat în august de Autoritatea de Supraveghere în funcţia de director general al BVB. De numele lui este strâns legată transformarea bursei de la Varşovia în cel mai mare operator bursier din Europa Centrală şi de Est, cu 890 de companii listate şi o capitalizare de 131 miliarde de euro, de şase ori mai mare decât cea a bursei româneşti. Speranţele bursei locale sunt că Sobolewski va replica modelul polonez la Bucureşti.

Există însă şi riscuri ca toamna să nu aducă o revenire a bursei de la Bucureşti. Declanşarea unui conflict armat în Siria ar putea aduce presiune pe pieţele internaţionale de acţiuni, investitorii reacţionând de obicei la declanşarea unui război prin vânzarea de acţiuni şi refugierea în active mai sigure, precum titlurile de stat, obligaţiunile corporative şi aurul. În cazul unor corecţii majore pe pieţele externe de acţiuni, bursa de la Bucureşti va fi afectată. Un alt factor de risc este ca statul să amâne din nou listarea Nuclearelectrica, reprogramată de mai multe ori şi amânată fie din cauza unor aspecte juridice, fie din cauza contextului nefavorabil. Listarea Nuclearelectrica va fi un test pentru piaţa locală de capital, iar dacă oferta va fi subscrisă integral, există premisele ca listarea Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat rămasă în portofoliul statului, să intre în linie dreaptă.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/toamna-ar-putea-aduce-primavara-la-bursa-de-la-bucuresti-11296990
11296990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.