Planuri ambiţioase pentru una dintre băncile din top 10. Vor să îşi dubleze prezenţa pe piaţa românească în următorii patru ani

Autor: Mircea Nica Postat la 28 septembrie 2021 432 afişări

OTP Bank, a noua bancă de pe piaţa locală după active, urmăreşte o dublare a prezenţei în următorii patru ani. opţiunea unei achiziţii este inclusă în strategia băncii, după ultima încercare eşuată de a achiziţiona Banca Românească, susţine Roxana Hidan, director general adjunct al OTP Bank România, care a preluat recent noua divizie de afaceri a băncii pe zona corporate.

TP Bank, parte a grupului maghiar OTP, îşi menţine o strategie orientată către o creştere atât organică, dar şi prin eventuale achiziţii de pe piaţa bancară, obiectivul final fiind de o dublare a cotei de piaţă şi implicit o dublare a activelor, până în anul 2024, după cum explică Roxana Hidan, director general adjunct al OTP Bank România.

„Scopul final şi toate schimbările pe care le facem vin să consolideze obiectivul pe care ni l-am propus, respectiv atingerea unei cote de piaţă de 5% în 2024. Sunt două direcţii pe care banca acţionează, una este creşterea organică pe care am început-o în 2019 şi pe care o vom continua şi a doua este consolidarea poziţiei prin achiziţii, ceea ce grupul a facut-o în toată regiunea”, susţine Roxana Hidan.

Grupul OTP a fost destul de activ pe zona de achiziţii în zona Europei Centrale şi de Est, după cum explică executivul, iar OTP urmăreşte activitatea de pe piaţa bancară din România cu atenţie, mai ales după ce ultima încercare de achiziţie a unei bănci de pe piaţa locală, respectiv Banca Românească, nu a primit avizul din partea BNR pentru a fi preluată de OTP Bank.

„Dacă ne uităm, OTP a fost cel mai mare cumpărător de bănci în Europa Centrală şi de Est. Tot ce a avut de vânzare SocGen, în afară de BRD, a cumpărat OTP-ul. Începând cu Bulgaria, care a fost cea mai mare, terminând cu Albania. Şi în România ne dorim să continuăm planurile de achiziţie şi avem un radar activ. La fiecare mişcare sau informaţie privind un jucător de vânzare pe piaţă, intrăm şi noi. Bineînţeles, achiziţia aceasta nu se va face la orice cost, trebuie să fie eficientă şi să aducă valoare adăugată pentru bancă pe termen scurt, mediu şi lung. Da, ne dorim o altă achiziţie, dar nu în orice condiţii”, susţine directorul general adjunct al OTP Bank România.

Din perspectiva celei mai bune achiziţii, Roxana Hidan este de părere că efortul depus într-un proiect de M&A (mergers and acquisition) este acelaşi indiferent de valoarea generată de active.

„Eu am integrat banca Millenium, şi efortul depus într-un proiect de M&A este acelaşi şi dacă vorbim de active care generează 0,1% valoare în portofoliu integrat şi dacă generează 2%. Evident că efortul pe care îl depui trebuie să aducă rezultatele scontate. În orice M&A este vorba de care va fi valoarea adăugată, eficienţa procesului şi care vor fi sinergiile.”

În ceea ce priveşte situaţia actuală, Roxana Hidan este de părere că perioada 2020-2021 a fost foarte diferită de situaţia în care se afla sistemul bancar în 2008-2009. În prezent, sistemul nu s-a confruntat cu o criză acută de lichiditate.

„În momentul de faţă, sistemul nu s-a confruntat cu o criză acută de lichiditate, iar sistemul a reacţionat cu multă empatie. În 2008-2009, toată lumea încerca să-şi consolideze propria poziţie. Pe primele şapte luni avem o creştere a creditării de 10-11%, pe segmentul de consumatori vedem o creştere foarte mare din raportările BNR în special la creditele de consum, dar şi la creditele ipotecare. Cumva, pe partea de cerere de credite, ea este în continuare una foarte mare”, susţine Roxana Hidan.

În celaşi timp, ea a mai spus că există o prognoză de creştere a PIB-ului anul acesta de 7%, dar cu o prognoză a inflaţiei de 5%, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de ajustări. 

„Politica monetară şi de piaţă pe care o face BNR cred că este una care a susţinut foarte mult dezvoltarea în ultimii ani. Când va fi momentul oportun pentru modificarea acestei dobânzi, nu aş putea să mă exprim. La nivelul opiniei mele personale, nu cred că se va întâmpla anul acesta”, explică Roxana Hidan.

Pe zona de persoane fizice, dobânzile practicate de OTP Bank  încep de la 7,99% şi ajung până la 12,99%. Dobânda la creditul de nevoi personale este fixă, iar accesul la acest produs depinde foarte mult de profilul financiar al clientului, gradul de îndatorare, bonitatea financiară, dar şi alţi indicatori, după cum explică Roxana Hidan.

„Maximul gradului de îndatorare pe care ni-l permite regulamentul BNR este de 40%. Aşa este la toate băncile, iar această uniformizare a reuşit cumva să creeze premizele unei creditări sănătoase. Eu cred că 40% grad de îndatorare pentru un client, dă posiblitatea de a pune capul pe pernă noaptea fără prea multe griji privind capacitatea de rambursare, dar în acelaşi timp lasă loc pentru economisire.”

Pe de altă parte, directorul general adjunct al OTP Bank susţine că sunt multe ingrediente care susţin sau limitează apetitul oamenilor de a accesa credite. În România, gradul de îndatorare per total este încă mic comparativ cu alte ţări, atât în zona de persoane juridice, cât şi în zona de persoane fizice

La creditele ipotecare, dobânda percepută de OTP Bank este cuprinsă între 3,95% şi 5,25%, în funcţie de valoarea creditului şi opţiunea clientului privind încasarea salariului în contul băncii.

„La creditul ipotecar este o dobândă variabilă, dobânda fixă este mai mare. Rata dobânzii pe an este între 4,99% şi 5,69% fixă în primii 5 ani, ulterior variabilă (alcătuită din IRCC + marjă fixă între 3,74% şi 4,44%), pentru clienţii care aleg să încaseze venitul în contul OTP Bank”, a mai adăugat Roxana Hidan.

OTP Bank a terminat primul semestru din 2021 cu un nivel al activelor de 15,9 mld. lei, în creştere cu 17%, faţă de perioada similară a anului trecut. Profitul net al băncii în prima jumătate a anului a fost de 27 mil. lei, cu 50% mai mult comparativ cu primul semestru al anului trecut. OTB Bank avea active totale de 14,8 mld. lei la finalul anului trecut şi o cotă de piaţă de 2,65%, în scădere uşoară cu 0,03 puncte procentuale faţă de 2019. Banca este poziţionată pe locul nouă în topul băncilor din România după active.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.