Paradoxul pensiilor private: numarul participantilor creste desi sunt mai multi someri

Postat la 08 martie 2010 33 afişări

Un angajat inseamna un participant la sistemul de pensii. Mai multi angajati inseamna mai multi participanti - deci afaceri mai mari pentru fonduri. Totusi, pe masura ce a scazut numarul de angajati, numarul de participanti la sistem a crescut.

La sfarsitul anului 2008, fondurile de pensii private obligatorii aveau putin peste patru milioane de participanti. La acelasi moment, in Romania erau aproximativ 400.000 de someri. Dupa un an, cresteri si de o parte si de cealalta: 4,5 milioane de persoane care contribuiau la sistemul de pensii private obligatorii si peste 700.000 de oameni ramasi fara un loc de munca. Datele sunt evident contradictorii, atat timp cat, pe masura ce au aparut oameni care ieseau de pe piata muncii, angajatorii au sistat in mod firesc platile in conturile de pensii private ale fostilor angajati, iar fondurile au ramas cu mai putini participanti activi.

Cum se explica atunci fenomenul? "O parte dintre nou-intratii participanti sunt, probabil, absolventi de facultate care au apucat sa se angajeze in ciuda faptului ca in multe companii au avut loc concedieri", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in cadrul seminarului organizat de Mediafax, "Mediafax Talks About Private Pensions". In afara de absolventii care, intr-o forma sau alta, au intrat pe piata muncii in ultimul an, mai trebuie adaugati si cei ale caror contributii au fost reluate odata ce s-au reangajat, pentru ca in timp ce un numar semnificativ de companii din piata au renuntat la o parte din angajati, altele au continuat sau chiar au inceput recrutarea. Cifrele arata insa ca numarul celor angajati in ultimul an nu a fost mai mare decat al celor concediati, motiv pentru care inca ramane surprinzatoare evolutia numarului de participanti.

Desi nu vorbim de cresteri exponentiale, numarul participantilor la pilonul al doilea de contributii s-a majorat anul trecut cu mai mult de 10.000 pe luna. Implicit, a crescut si valoarea activelor nete administrate - de la 832 de milioane de lei la sfarsitul anului 2008 la 2,3 miliarde de lei un an mai tarziu.

Cresteri - desi mai mici - s-au observat si la fondurile care administreaza pensii private facultative (pilonul al treilea al sistemului), segment ce insa nu a luat suficient avant, desi a fost lansat inaintea celui obligatoriu. De la sfarsitul anului 2008 si pana la finele lui 2009, circa 36.000 de participanti au incheiat o pensie facultativa, iar aproximativ 200.000 de persoane detin acum un astfel de produs. Criza a avut o influenta vizibila, avand in vedere ca multi dintre contributori aveau trecut in pachetul extrasalarial un astfel de beneficiu, platit de angajator. Odata cu regandirea pachetelor salariale, au fost eliminate o serie de beneficii, printre care si pensiile facultative. Desi aveau posibilitatea de a prelua platile lunare in locul angajatorului, multi dintre beneficiari au decis sa opreasca platile, care vor fi reluate, cel mai probabil, odata cu calmarea apelor in economie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/paradoxul-pensiilor-private-numarul-participantilor-creste-desi-sunt-mai-multi-someri-5722313
5722313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.