Optimism pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

Autor: Ioana David Postat la 08 februarie 2013 211 afişări

,,În contextul atenuării crizei europene credem că investitorii vor reîncepe să tatoneze piaţa românească", spune Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi pentru fuziuni şi achiziţii. Ea sintetizează în acest fel sentimentul care există printre investitorii din piaţa de m&a (mergers & acquisitions) la început de an, caracterizat de optimism.

ESTE PENTRU PRIMA DATĂ DE LA DEBUTUL CRIZEI CÂND CONSULTANŢII VORBESC LA UNISON, într-un ton pozitiv, despre aşteptările pe care le au în acest an de la piaţă.

Numărul tranzacţiilor din economia românească s-a prăbuşit în intervalul 2009 - 2011, în condiţii macroeconomice dificile, cu un acces greoi la finanţare şi în care rezultatelor companiilor nu erau tocmai bune. Abia finalul de an 2012 a adus unele speranţe printre consultanţi, care se uită cu un ochi la contextul internaţional, iar cu altul la situaţia de acasă.

ANTICIPĂM O CONTINUARE A EVOLUŢIEI FAVORABILE ATÂT PE SEAMA FACTORILOR INTERNAŢIONALI, a se vedea recentele declaraţii încurajatoare din partea liderilor europeni în privinţa atenuării efectelor crizei, dar şi datorită presiunii exercitate de FMI pentru atingerea obiectivelor ratate în 2012 pentru semnarea unui nou acord. Evoluţia poate fi pusă şi pe seama unor factori conjuncturali domestici: formarea noului cabinet aflat la început de drum şi care are nevoie să-şi demonstreze capacităţile, stabilizarea cursului de schimb, începutul unei activităţi mai susţinute în sectorul bancar de curăţire a portofoliilor", a mai spus Ioana Filipescu.

Efervescenţa de la finalul anului 2012 a fost marcată de preluarea de către Auchan a 20 de magazine Real într-un deal estimat la peste 200 mil. euro. Tranzacţia a pus bazele unui nou gigant în retailul românesc.

Din energie a venit următorul deal al finalului de an, după ce clujenii de la EnergoBit, un business de 160 mil. euro cu 900 de angajaţi, au vândut pachetul majoritar de acţiuni către fondul polonez de investiţii Innova Capital. Un alt pachet de acţiuni a fost preluat de către BERD. ZF a estimat acest deal la 65 mil. euro.

Tranzacţiile au continuat şi în ianuarie anul acesta cu distribuitorul de îngrăşăminte şi pesticide Comfert şi cu traderul de materii prime agricole Popasul Trebeş care au preluat producătorul de panificaţie Pambac de la membrii consiliului de administraţie care erau şi acţionarii producătorului. Peste 50 de tranzacţii au fost făcute publice în 2012 şi la acest început de an, cu o valoare totală de peste 1,3 mld. euro.

"Pe parcursul anului 2012, piaţa de tranzacţii a demonstrat o creştere evidentă în comparaţie cu anii precedenţi. Aparent, trendul pieţei este în schimbare în mod sustenabil, sunt semnale puternice de creştere. Nu ne aşteptăm ca această tendinţă să se modifice în lipsa unor factori negativi şi demotivatori, a căror apariţie este puţin probabilă în momentul de faţă", spune Dragoş Atanasiu, senior manager tranzacţii, PwC România.

EL SE AŞTEAPTĂ CA ÎN INDUSTRII DIN DOMENIULUI CONSUMULUI CURENT PRECUM AGRICULTURA, producţia alimentară şi retailul, să apară tranzacţii, dar şi în domenii precum IT-ul sau sectorul energetic. Datele citate de Atanasiu arată că la nivel mondial piaţa de M&A a scăzut anul trecut, deşi trimestrul patru a fost cel mai bun din ultimii doi ani, ceea ce ar putea să constituie un semnal bun pentru 2013. Iar la nivel regional, România se poziţionează bine.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Optimism,
achiziţii,
fuziuni
/analize/servicii-financiare/optimism-pe-piata-de-fuziuni-si-achizitii-10550756
10550756
comments powered by Disqus
CUM A SCHIMBAT PANDEMIA PLANURILE TINERILOR MANAGERI DE TOP DIN ROMÂNIA CUM A SCHIMBAT PANDEMIA PLANURILE TINERILOR MANAGERI DE TOP DIN ROMÂNIA

Business MAGAZIN a lansat recent catalogul 100 TINERI MANAGERI DE TOP – ediţia cu numărul 15 – iar odată cu acesta numărul tinerilor manageri sau antreprenori promovaţi de-a lungul timpului prin acest proiect a ajuns la 1.500. Situaţia incertă din prezent ne-a determinat să îi întrebăm pe tinerii din anuarul curent unde se văd peste 10 ani, dar şi cum cred ei că le va schimba parcursul contextul pandemic pe care îl traversăm. Răspunsurile lor ne fac să privim cu optimism către viitor şi – sperăm – să luăm decizii curajoase în prezent.

vezi continuarea
ZF.ro
BREAKING. Planul lui Bill Gates merge înainte: Miliardarul scoate tunurile pe masă. Anunţul care a surprins pe toată lumea BREAKING. Planul lui Bill Gates merge înainte: Miliardarul scoate tunurile pe masă. Anunţul care a surprins pe toată lumea
Cea mai sigură investiţie în criză. Dezvăluiri de la Banca Transilvania
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Barna: Dosarul 10 august, un fel de cartof fierbinte aruncat dintr-o mână în alta, în speranţa că acea zi va fi uitată Barna: Dosarul 10 august, un fel de cartof fierbinte aruncat dintr-o mână în alta, în speranţa că acea zi va fi uitată
Orban merge miercuri în Parlament
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării
COMENTARIU Valeriu Şuhan Pe bune ? Nu-mi da vestea asta...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.