O economie de tip sovietic în UE şi alte nouă predicţii scandaloase pentru 2014

Autor: Dorin Oancea Postat la 17 decembrie 2013 569 afişări

O economie de tip sovietic în UE, anularea de către Banca Japoniei a datoriei publice, o "mahmureală” a "celor cinci graşi” ai sectorului tehnologic sau prăbuşirea indicelui ţiţeiului Brent sunt o parte din "predicţiile scandaloase" ale Saxo Bank pentru 2013.

O economie de tip sovietic în UE şi alte nouă predicţii scandaloase pentru 2014

. Alte predicţii economice întrevăd o creştere a inflaţiei în SUA, după marasmul politic care va preceda Actul II al Congresului, în timp ce Germania ar putea fi detronată din poziţia de campioană europeană şi va cădea înapoi în recesiune. Deşi probabilitatea ca oricare dintre predicţii să se adeverească este redusă, ele sunt deduse de analiştii Saxo Bank care se bazează pe o serie de evenimente politice şi de piaţă care au fost considerate atunci improbabile.

Perspectivele pentru Brazilia, India, Africa de Sud, Indonezia şi Turcia vor arăta destul de gri dacă procesul de "tapering” (QE) din SUA va duce la costuri marginale de capital mai mari, de pe urma creşterii ratelor de dobândă, riscând deficitele de cont curent şi erodarea dolarului. Între timp, Europa s-ar putea confrunta cu turbulenţe economice şi politice, din momentul în care o alianţă anti-UE va deveni cel mai mare grup din Parlamentul European. "Acesta nu se vrea a fi un tablou pesimist.

Este vorba despre evenimente critice care ar putea conduce către o schimbare – sperăm, în bine. Până la urmă, privind înapoia istoriei, singurele schimbări reale au fost făcute în urma eşecului unei modalităţi învechite de a aborda lucrurile. Aşa cum stau lucrurile acum, bogăţia globală şi distribuţia veniturilor rămân extrem de disproporţionate, ceea ce înseamnă că o schimbare este mai necesară ca oricând, date fiind aceste dezechilibre nesustenabile. Anul 2014 ar putea şi ar trebui să fie anul în care mandatul pentru schimbare devine nu doar necesar, ci şi implementat”, spune Steen Jakobsen, economist şef al Saxo Bank.

"Menţionăm că aceste predicţii nu sunt apelurile oficiale ale Saxo Bank pentru 2014, ci mai degrabă un exerciţiu de estimare a riscurilor majore, intenţia fiind aceea de a încuraja investitorii să se pregătească de un worst case scenario înainte să tranzacţioneze sau să investească”.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/o-economie-de-tip-sovietic-in-ue-si-alte-noua-predictii-scandaloase-pentru-2014-11782589
11782589
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.