De ce sunt increzatori managerii in revenirea economica

Autor: Ana Raduta Postat la 07 aprilie 2011 13 afişări

Jumatate dintre directorii romani de companii sunt foarte increzatori in revenirea economica. Sunt, de altfel, cei mai optimisti executivi din Uniunea Europeana, chiar daca Romania nu a fost in niciun moment un exemplu pentru iesirea din criza.

"Pe masura ce temerile privind recesiunea se estompeaza, optimismul revine in randul mediului romanesc de afaceri" - aceasta este nota optimista in care incepe prezentarea editiei de anul acesta al raportului Global CEO Survey pentru Romania, realizat de PricewaterhouseCoopers. De mult timp managerii nu au mai fost atat de increzatori in viitorul imediat - 43% dintre directorii de companii chestionati se asteapta sa inregistreze o crestere a veniturilor in urmatoarele 12 luni. Aceste rezultate sunt peste media raspunsurilor la nivelul intregii Uniunii Europene, unde asteptari similare au doar 40% dintre executivi. Este probabil o tendinta la nivel de regiune, avand in vedere ca si directorii din Europa Centrala si de Est par sa renunte la sentimentul de panica - 53% cred ca de acum intr-un an afacerile pe care le conduc vor raporta venituri mai mari.

Pe termen mai lung, sefii companiilor din Romania sunt chiar mai optimisti - 70% au declarat ca sunt foarte increzatori in potentialul companiilor lor de majorare a veniturilor in urmatorii trei ani. Procentul este semnificativ mai mare decat cel aratat de directorii de companii din pietele mai mature din Uniunea Europeana, respectiv 47%. In mod remarcabil, dupa cum subliniaza autorii studiului, directorii de companii din Romania par sa impartaseasca optimismul managerilor din pietele emergente foarte dinamice, asa cum este China, acolo unde 72% dintre directorii generali si-au exprimat un nivel ridicat de incredere in perspectivele de crestere a veniturilor companiilor lor in urmatorii trei ani.

"Directorii de companii au reinceput sa-si faca planuri pentru o perioada de crestere economica, mai degraba decat sa se concentreze pe supravietuirea in recesiune. Preocuparile legate de reducerea datoriilor si a costurilor au fost trecute in plan secund, in vreme ce accentul cade acum pe intarirea pozitiei pe piata, pe dezvoltarea de noi produse care sa raspunda schimbarilor din comportamentul consumatorilor, pe managementul talentelor cheie", apreciaza Vasile Iuga, country managing partner la PricewaterhouseCoopers Romania.

In ceea ce priveste identificarea surselor potentiale de crestere, 50% dintre directorii de companii din Romania au declarat faptul ca dezvoltarea de noi produse si servicii reprezinta principala oportunitate de crestere in urmatoarele 12 luni. Si aici, viziunea directorilor romani se apropie mai degraba de cea a omologilor din China (46%), in timp ce media inregistrata la nivelul Uniunii Europene este de 29%. "In ciuda recesiunii, Romania este departe de a fi devenit o piata supraaglomerata. Exista in continuare foarte multe segmente de piata inca insuficient dezvoltate, iar, in general, tara sufera mai degraba de un deficit de oferta decat de un exces de cerere, fapt evidentiat in persistenta unui nivel ridicat al inflatiei", a explicat Vasile Iuga.

In ceea ce priveste expansiunea geografica, raspunsurile arata ca directorii de companii sunt dispusi sa-si dezvolte operatiunile in alte tari, dar sunt in general precauti in aceasta privinta, considerand ca cele mai bune perspective de crestere sunt pe pietele mai apropiate, indeosebi pe piata comuna europeana.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
management,
CEO,
companii,
incredere,
revenire,
economie
/analize/servicii-financiare/de-ce-sunt-increzatori-managerii-in-revenirea-economica-8119945
8119945
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.