Cine sunt oamenii din România care au devenit milionari în euro pe bursă şi care sunt afacerile cu care au reuşit acest lucru

Autor: Liviu Popescu Postat la 10 februarie 2021 2234 afişări

42 de ani vârsta medie, din IT, director şi fondator al companiei. Acesta este profilul milionarului în euro prin bursă, adică al aceluia care şi-a listat la bursa de la Bucureşti compania, ceea ce a dat ocazia micilor investitori să facă parte din povestea unei societăţi antreprenoriale. Concluzia: evoluţia acţiunilor le-a mărit averile chiar şi de şapte ori.

Şi-au listat companiile la Bucureşti, prin vânzarea unor deţineri către investitorii din piaţa de capital, iar drept răsplată Bursa de Valori i-a făcut milionari în euro. De la accesorii pentru mobilier şi soluţii software, la agricultură şi securitate cibernetică, 11 antreprenori au făcut pasul spre bursă în ultimii ani, iar între timp şi-au sporit averile chiar şi de şapte ori. Şi poate că până la urmă norocul chiar surâde celor care îndrăznesc, mai ales în contextul în care companiile pe care cei 11 le-a adus la Bursa de la Bucureşti activează în domenii care nu erau prezente pe piaţa de capital, fiind astfel vorba de un drum nou pe care au păşit atât bursa cât şi investitorii.

Milionari în familie

În 2015, Mihai Logofătu şi Cristian Logofătu aveau doar 31 de ani şi 35 de ani şi scriau o nouă pagină în istoria Bursei de la Bucureşti: listau Bittnet Systems, prima companie din IT care făcea pasul către Bursă.

Din 15 aprilie 2015 şi până pe 1 februarie 2021, deci la aproape şase ani, capitalizare Bittnet Systems a urcat de la 8 milioane de lei, la circa 159 milioane de lei, echivalentul unei aprecieri de aproape 20 de ori. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 41%, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Cu o politică de remunerare a investitorilor despre care fraţii Logofătu nu s-au sfiit să afirme că au „împrumutat-o” de la Banca Transilvania, respectiv de remunerare a investitorilor cu acţiuni gratuite, Bittnet a ajuns printre cele mai tranzacţionate acţiuni de pe AeRO pentru ca în 2020 să se transfere pe segmentul principal al Bursei, adică acolo unde joacă liga mare.

Acum, Cristian Logofătu, 41 de ani, şi Mihai Logofătu, 37 de ani, au o avere de 19 milioane de lei, în creştere de la 2,6 milioane de lei de la listare, respectiv 21 milioane de lei, de la 2,6 milioane de lei, dată din deţinerea fiecăruia din Bittnet. Ziarul Financiar a folosit preţurile de închidere din 1 februarie 2021 pentru a calcula investiţiile antreprenorilor.

Pe 8 decembrie 2015 venea rândul unei alte companii din IT să facă pasul spre piaţa de capital: Life is Hard (simbol bursier LIH), ceea ce înseamnă că Bursa făcea astfel un nou milionar: antreprenorul clujean Ioan Chiş, 45 de ani. În prezent, averea lui Chiş la bursă este de 20 mil. lei.

„Profesorul digital”, aşa cum este caracterizată Ascendia în cercurile de investitori ajungea la Bursa de la Bucureşti în vara anului 2016 ca o companie cu o capitalizare de 14,4 milioane de lei. O poveste asemănătoare cu cea a Bittnet: doi fraţi aduc la Bursă o companie din IT.

Cosmin şi Alex Mălureanu erau în centrul reflectoarelor în contextul în care Ascendia încheia prima şedinţă de tranzacţionare la o valoare de piaţă de 14,4 mil. lei. De atunci încoace acţiunile ASC au scăzut la bursă, dar cu toatea acestea cei doi fraţi încă îşi păstrează statutul de milionari.

Apple de România, de la Ploieşti

Pe 9 iulie 2019, iHunt Technology din Ploieşti, producător şi furnizor de telefoane mobile şi gadgeturi hi-tech, punea stop unei perioade de secetă de listări care acoperise Bursa de la Bucureşti încă din februarie 2018, odată cu intrarea la tranzacţionare a producătorului de vinuri Purcari. Această secetă de 17 luni a fost cea mai lungă absenţă de listări la Bucureşti din ultimii trei ani.

Chiar dacă a fost vorba de o listare tehnică pe sistemul de tranzacţionare AeRO, iHunt a atras atenţia investitorilor în contextul în care aceştia au tranzacţionat acţiuni de 1,4 milioane de lei, respectiv echivalentul a 12% din capitalul social. La preţurile de la închiderea şedinţei de tranzacţionare, iHunt (simbol bursier HUNT) intra la cota bursei cu o capitalizare de 12,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că antreprenorul care controlează compania avea o avere de 12 mil. lei.

În prezent, Cezar Stroe, 37 de ani este director general şi acţionar majoritar al iHunt, are o avere la bursă de 53 milioane de lei.

Puţini au îndrăznit să se atingă de Bursă în mijlocului celei mai dure perioade pentru pieţele de capital din ultimii cel puţin 30 de ani: martie 2020 când COVID-19 se infiltra în economie. Şi mai puţini au fost cei care au „îndrăznit” să-şi aducă propriile companii la Bursă. Iar pentru aceia, răbdarea a funcţionat ca la carte în contextul în care Vlad Popescu, Norofert, CEO Norofert, şi-a sporit averea la bursă de la 9,3 mil. lei în primăvara anului 2020 la circa 62 mil. lei în prezent.

Dar finalul de 2020 încă nu se încheiase astfel că cele doar câteva zile rămase din anul pandemiei au reprezentat o fereastră pentru listarea unei alte companii, de data aceasta din IT, segment neatins de la Ascendia încoace. Pe ultima sută de metri a anului pandemiei, un antreprenor din IT şi-a listat Bursa de la Bucureşti. În prezent, 2Performant are o capitalizare de 35 milioane de lei, iar averea lui Dorin Boerescu la Bursa de Valori este de 13,5 milioane de lei, cu aproape 2 mil. lei peste valoarea din decembrie 2020

Început în forţă pentru 2021

2021 a început în forţă la Bursa de la Bucureşti în contextul în care pe lângă un raliu al preţurilor acţiunilor, investitorii au avut de ales în prima lună a anului şi acţiuni ale MAMBricolaj şi SafeTech Innovations.

Cu o deţinere de 67,5% din furnizorul de materiale şi accesorii pentru mobilier MAM Bricolaj (simbol bursier MAM), companie listată pe 21 ianuarie la Bucureşti, antreprenorul Cristian Găvan, fondator şi director general al companiei, devenea milionar în euro.

Astfel, pe baza unui preţ de tranzacţionare de 35 lei pentru o acţiune MAM, antreprenorul în vârstă de 49 de ani a ajuns la o investiţie de 40 de milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe platforma BVB.

Cu o deţinere de 40% fiecare din compania de securitate cibernetică Safetech Innovations (SAFE), listată pe 29 ianuarie 2021 şi care a înregistrat o explozie de 435% a preţului unei acţiuni faţă de cel din plasamentul privat, doi antreprenori din IT sunt cei mai noi milionari în euro pe care îi face Bursa de la Bucureşti.

Astfel Victor Gânsac (CEO şi acţionar cu 40%) şi Paul Rusu (director financiar şi acţionar cu 40%) au ajuns fiecare la o investiţie de 39 milioane de lei în urma listării Safetech Innovations şi ca urmare a aprecierii semnificative a preţului unei acţiuni. Spre comparaţie, Safetech a încheiat plasamentul privat din toamnă la un preţ de 4 lei pe unitate.

Aceasta este povestea unor români pe care Bursa i-a făcut milionari: au îndrăznit, s-au finanţat prin mecanismele pieţei de capital pentru dezvoltarea afacerii şi au deschis porţile companiei către orice acţionar. Dar ca orice poveste de succes, cerneala încă nu s-a uscat pentru că până la urmă vor fi mereu ascultători de mulţumit. Iar în cazul bursei, nu ascultători ci investitori.

(1) Cristian Logofătu, 41 de ani şi (2) Mihai Logofătu, 37 de ani, aduceau în primăvara anului 2015 la Bursa de la Bucureşti prima companie din IT, respectiv Bittnet Systems. Prima şedinţă de tranzacţionare era încheiată la o capitalizare de aproape 8 milioane de lei, emitentul fiind listat pe segmentul alternativ AeRO. În prezent, Bittnet Systems are o valoare de piaţă de 159 mil. lei, fiind transferat pe piaţa principală, ceea ce înseamnă că şi averile celor doi fraţi au crescut proporţional cu dinamica acţiunilor. Mihai Logofătu a ajuns la o avere de 21 mil. lei, iar fratele său, la 19 mil. lei.

(3)  IOAN-CĂTĂLIN CHIŞ, Life is Hard: Bittnet avea să fie urmată la puţin timp în ringul de tranzacţionare de către furnizorul de soluţii software Life si Hard, respectiv pe 8 decembrie 2015. Bursa făcea astfel un nou milionar: antreprenorul clujean Ioan Chiş, 45 de ani. În prezent, averea lui Chiş la Bursă este de 20 mil. lei.

(4) Cosmin Mălureanu: „Profesorul digital”, aşa cum este caracterizată Ascendia în cercurile de investitori, ajungea la Bursa de la Bucureşti în vara anului 2016. Fraţii Mălureanu erau în centrul reflectoarelor în contextul în care Ascendia încheia prima şedinţă de tranzacţionare la o valoare de piaţă de 14,4 mil. lei. De atunci încoace acţiunile ASC au scăzut la Bursă, dar cu toatea acestea cei doi fraţi încă îşi păstrează statutul de milionari.

(5) Cezar Stroe, 37 de ani, director general şi acţionar majoritar al producătorului şi furnizorului de telefoane mobile iHunt. În iulie 2019 „Apple-ul românesc” punea capăt unei secete de listări de 17 luni la Bursă. Intrată la tranzacţionare ca o companie cu o capitalizare de 12,3 mil. lei, iHunt are în prezent o valoare de piaţă de 71 milioane de lei. Cezar Stroe a ajuns astfel la o avere la Bursă de 53,3 milioane de lei.

(6) Vlad Popescu: Puţini au îndrăznit să se atingă de Bursă în mijlocului celei mai dure perioade pentru pieţele de capital din ultimii cel puţin 30 de ani: martie 2020 când COVID-19 se infiltra în economie. Şi mai puţini au fost cei care au „îndrăznit” să-şi aducă propriile companii la Bursă. Iar pentru aceia, răbdarea a funcţionat ca la carte în contextul în care Vlad Popescu, CEO Norofert, şi-a sporit averea la Bursă de la 9,3 mil. lei în primăvara anului 2020 la circa 62 mil. lei în prezent.

(7) Dorin Boerescu, 2Performant: Pe ultima sută de metri a anului pandemiei, un antreprenor din IT şi-a listat bursa de la Bucureşti. În prezent, 2Performant are o capitalizare de 35 milioane de lei, iar averea lui Dorin Boerescu, 48 de ani, la bursa de valori este de 13,5 milioane de lei, cu aproape 2 mil. lei peste valoarea din decembrie 2020.

(8) Cristian Găvan, MAMBricolaj: Procesată în sistemul Bursei în toamna anului 2020, MAMBricolaj s-a listat pe 21 ianuarie 2021 cu simbol MAM. Compania a stabilit atunci un record, cel al celei mai ridicate lichidităţi din prima zi a unei listări pe AeRO de la înfiinţarea acestei pieţe.

(9) Victor Gânsac, SafeTech Innovations: Doar o săptămână a rezistat recordul MAMBricolaj în contextul în care listarea SafeTech Innovations, înfiinţată de Victor Gânsac (43 de ani), a depăşit nu doar lichiditatea pentru un debut de listare, ci s-a poziţionat şi pe primul loc în clasamentul celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bursă în ziua respectivă, peste clasicele blue chipuri precum Banca Transilvania, BRD, Fondul Proprietatea. Iar faţă de preţul din plasament, acţiunile SAFE au explodat cu 505% ceea ce înseamnă că cei doi IT-işti care au pus bazele companiei şi-au sporit averile de 6 ori din toamnă lui 2020 şi până la final de ianuarie 2021.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.