Cine este femeia din spatele primei bănci 100% digitale din România şi care sunt principiile după care se ghidează
„De-a lungul timpului, am înţeles că nicio provocare nu vine fără o soluţie.”

...spune Gabriela Nistor, CEO al Salt Bank, prima bancă 100% digitală din România. lansată pe 4 aprilie 2024. În mai puţin de un an, banca a atras peste 400.000 de clienţi.
Cu o experienţă de aproape 30 de ani în industria bancară, Gabriela Nistor este mereu în căutarea inovaţiei. Timp de aproape un deceniu, ca director general adjunct al Băncii Transilvania (2013-2022), a coordonat divizia de retail banking. A fost implicată în lansarea diviziei de carduri, dezvoltarea call centerului şi digitalizarea serviciilor de retail prin BT Pay Digital Wallet. În 2022, a acceptat provocarea de a construi de la zero prima bancă 100% digitală din România, Salt Bank, lansată pe 4 aprilie 2024.
Pe lângă cariera sa în banking, Gabriela Nistor a fost, de asemenea, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (2021-2024), unde a susţinut educaţia financiară şi digitală. Deţine un EMBA de la Universitatea din Sheffield şi a fost finalistă la Study UK Alumni Awards 2021, categoria Professional Achievements.
Care este citatul cheie care îţi defineşte viziunea profesională sau personală? Cum te motivează acesta în activitatea zilnică?
Nu pot spune că am un singur citat care îmi defineşte viaţa, dar când am auzit această întrebare, mi-a venit în minte: „Voi găsi o cale sau voi face una”.
De-a lungul timpului, am înţeles că nicio provocare nu vine fără o soluţie. Poate că nu e mereu evidentă, poate necesită mai mult efort sau creativitate, dar există. Şi, dacă nu o găsim, o putem crea noi. Este vorba despre determinare şi rezilienţă. Nu cred că ar trebui să ne lăsăm copleşiţi de incertitudini. Ar trebui să ne bucurăm de faptul că suntem aici, că avem o nouă zi înainte. E tot ce ne trebuie pentru a găsi calea sau a ne construi propria cale.
Cum arată „imaginea centrală” de pe vision boardul? Ce simbolizează aceasta pentru tine şi ce rol joacă în drumul profesional şi personal?
Probabil că e un răspuns atipic… dar este o haină. De fapt, o cusătură de pe interior. Când alegem ceva de îmbrăcat, ne uităm la design, la material, poate chiar la brand. Dar foarte puţini oameni dau atenţie cusăturilor, mai ales celor de pe interior. Şi totuşi, cusătura e un detaliu esenţial - ea spune totul despre rezistenţă, durabilitate şi, mai ales, despre adevărata calitate a unui produs.
Pentru mine, cusătura de pe interior e o metaforă puternică. Dacă vrem ca ceea ce construim frumos pe exterior să reziste în timp, trebuie să fie bine făcut şi pe interior. Evident că imaginea de ansamblu contează, dar detaliile mici fac diferenţa. Şi, cumva, mereu mi s-a dovedit că exact acele detalii pe care le ignoram - cele care păreau neînsemnate la momentul respectiv - erau cele care, mai târziu, ajungeau să creeze probleme. De aceea, pe vision boardul meu, în centru, este o haină bine cusută şi la interior. Îmi aminteşte să fiu atentă la lucrurile care nu sunt atât de vizibile, dar care fac diferenţa.
Şi mai am o imagine în minte ori de câte ori mă întreabă cineva care este cel mai important lucru atunci când vine vorba de businessul pe care îl conduc: un puzzle. Văd businessul ca pe un mare puzzle, în care, ca să ajungi la o imagine frumoasă la final, trebuie să ai, în primul rând, o viziune clară în minte, dar apoi trebuie să pui, cu migală, fiecare piesă exact la locul ei. Şi fiecare piesă este importantă în imaginea de ansamblu. Altfel, imaginea nu va fi frumoasă, ci un „mess”.
Care sunt cele mai importante trei obiective pe care vi ţi le-ai propus pentru următorii cinci ani în business şi în viaţa personală?
Profesional, îmi doresc să dedic mai mult timp planificării şi coordonării strategice. Echipa pe care am construit-o a crescut frumos, iar acum simt că trebuie să mă concentrez mai mult pe viziune şi direcţia în care mergem. Chiar dacă Salt Bank nu are nici măcar un an de la lansare, echipa noastră s-a maturizat rapid, cel mai probabil ca rezultat al ritmului accelerat de dezvoltare al băncii. A fost mult de muncă, dar, împreună, am pus bazele băncii şi am construit o poveste frumoasă, cu multe emoţii.
De aici se desprinde un alt obiectiv al meu. Vreau ca oamenii alături de care lucrez să fie mândri de ceea ce am realizat împreună şi să poată spune, cu încredere, că au făcut parte din echipa care a transformat acest vis – prima bancă românească 100% digitală – în realitate. Vreau să mă asigur că iau parte, în continuare, la proiecte care îi fac mândri de ceea ce realizăm împreună. Pe plan personal, mi-aş dori să călătoresc mai mult. Cred că explorarea unor locuri noi şi descoperirea altor culturi m-au ajutat mereu să văd lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Cred că m-ar ajuta să găsesc, în continuare, soluţii mai creative, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în cea profesională. Până la urmă, cele mai valoroase lecţii vin din poveştile oamenilor pe care îi întâlnim – ei sunt cea mai frumoasă sursă de inspiraţie.
Ce te inspiră cel mai mult atunci când iei decizii importante pentru compania pe care o conduci? Există un moment definitoriu sau o persoană care a influenţat acest stil de leadership?
Echipa. Oamenii alături de care lucrez. Familia şi prietenii. Clienţii noştri. Poveştile lor, experienţele din domeniu, cunoştinţele experţilor. Pe scurt, oamenii. Ei sunt, fără îndoială, cea mai mare sursă de inspiraţie. Astăzi, tehnologia joacă un rol esenţial – ne oferă acces instant la informaţie, ne ajută la automatizarea multor procese, scade timpul de livrare al sarcinilor, creşte confortul şi face totul mai eficient. Întotdeauna am susţinut inovaţia şi am promovat soluţiile care ne ajută să evoluăm. Tocmai de aceea, îmi încurajez şi echipa să folosească toate instrumentele care le pot eficientiza munca. Dar, când vine vorba de viziune, idei noi, soluţii creative, strategie? Aici cred că oamenii vor rămâne mereu sursa principală. Ei sunt cei care dau sens progresului şi îl transformă în ceva cu adevărat valoros. Un astfel de exemplu este Care Centerul nostru. Deşi multe companii au apelat la roboţi pentru a-şi optimiza costurile şi timpul de răspuns, noi am păstrat oameni-oameni. Iar feedbackul clienţilor faţă de această decizie a fost foarte bun. Oamenii rămân în continuare singurii care pot asculta asertiv şi genera soluţii creative.
Cum îţi foloseşti influenţa şi leadershipul pentru a genera un impact social sau pentru a susţine alte femei în business?
Cred că am mai spus asta şi o să o mai spun, pentru că ar trebui să fim mai mândri de acest lucru. În România, femeile joacă un rol important în industria bancară, având o prezenţă semnificativă la nivel de conducere. Prima femeie preşedinte de bancă a fost numită încă din 1991, iar astăzi o parte semnificativă dintre bănci sunt conduse de femei la nivel de top management. Comparativ cu alte ţări, sectorul bancar românesc se remarcă prin implicarea activă a femeilor în poziţii-cheie. Astfel, pun accentul pe construirea unei echipe echilibrate, competente, care nu se teme să-şi exploreze potenţialul la maximum. În acest moment, Salt Bank are 352 de „săltăreţi“, dintre care 187 sunt femei şi 165 bărbaţi. Pentru mine, este foarte important să dezvoltăm o cultură organizaţională care să promoveze performanţa şi creativitatea, printre altele. Fie că sunt femei, fie că sunt bărbaţi, un mediu sănătos şi bine dezvoltat permite oricărei persoane care aspiră la mai mult să-şi atingă obiectivele. Cred şi în puterea exemplului. Însă, pentru a produce un impact social care să conteze, este nevoie de mai mult. Şi aici cred că este rolul echipei mele.
Care este cea mai mare realizare personală de care eşti mândră, dincolo de cariera profesională?
Fiica mea. Un om cu valori sănătoase, cu capul pe umeri, care şi-a găsit drumul în viaţă, simplu şi „fără fiţe”... pur şi simplu un om bun. Şi ştiu că e meritul amândurora, al meu şi al soţului meu. Am încercat să-i transmitem mai departe valorile noastre, i-am oferit repere, dar, până la urmă, modul în care a ales să-şi construiască drumul îi aparţine. Probabil că e un răspuns comun, pe care orice părinte l-ar da, cu toată convingerea, atunci când vorbeşte despre copilul său. Dar asta nu-l face mai puţin adevărat. Pentru mine şi pentru soţul meu, ea este cea mai mare realizare.
Cum îţi integrezi valorile personale în modul în care conduci echipa sau compania? Există o legătură între pasiunile tale şi businessul pe care îl construieşti?
Am căutat mereu provocări mari şi am avut curajul să croiesc drumuri noi, chiar şi atunci când mulţi se îndoiau. Am pus pe picioare business-ul cu carduri al Băncii Transilvania, am dezvoltat primul call center BT şi am participat la dezvoltarea BT Pay. Fiind aşa, în jurul meu am atras mereu alţi oameni curajoşi, ambiţioşi şi dedicaţi, care înţeleg că succesul nu este doar despre obiectivele finale, ci şi despre drumul pe care îl parcurgem zilnic. La Salt, ne concentrăm pe progresul continuu, pe a fi astăzi mai buni decât ieri, făcând câte un pas înainte în fiecare zi.
Însă, pe acest drum, cred că trebuie să fim foarte atenţi la oamenii din jur. La Salt, punem un accent deosebit pe atenţia pentru clienţi pentru că acest lucru este esenţial în viziunea noastră de business. Ştim că pentru a avea succes, trebuie să fim atenţi la nevoile şi dorinţele acestora. Fiecare interacţiune cu clientul este o oportunitate de a oferi un serviciu de calitate, bazat şi pe empatie, nu doar pe eficienţă. Ne asigurăm că tehnologia nu devine un scut între noi şi clienţi, ci un instrument care ne ajută să le oferim o experienţă mai bună.
Gabriela Nistor, CEO, Salt Bank. Inspiraţia îmi vine din ceea ce fac în afara orelor de program. La munca, pui în practică ceea ce descoperi. Dar, pentru a descoperi, ai nevoie să explorezi... fiecare în felul lui.
Am fost mereu un „experimentator” şi am avut curajul de a pune la îndoială status quo-ul atunci când era cazul. Aşa am lansat produse în premieră - businessul cu carduri al Băncii Transilvania şi primul call center. Acum, când toată lumea integrează roboţi în call centerurile lor, eu am readus oamenii-oameni. În plus, în 12 luni, am transformat visul primei bănci româneşti 100% digitale în realitate. În echipa noastră, toţi sunt dornici să încerce lucruri noi, iar principiul nostru fundamental este: „In God we trust, everything else should be tested”. Suntem oameni modeşti, respectuoşi şi nu criticăm niciodată colegii. Suntem oameni modeşti şi respectuoşi, nu criticăm niciodată colegii. Ascultăm, înţelegem, formulăm ipoteze şi muncim pentru fiecare îmbunătăţire.
Încrederea este cheia succesului, iar încrederea cere timp. Mereu am clădit pentru a lăsa ceva durabil în urmă şi am fost conştientă că, pentru asta, trebuie să privim spre viitor şi să avem obiective pe termen lung. Săltăreţii sunt oameni care investesc în viitor şi care sunt dedicaţi pe termen lung. Suntem conştienţi de riscuri, le respectăm şi suntem responsabili pe termen lung. „Build to last” este un principiu care ne ghidează în tot ceea ce facem.
La Salt, am ales oameni care gândesc şi acţionează ca şi cum totul ar fi treaba lor, care cred în proiectele lor şi sunt mândri de ceea ce livrează. „Ce aş face dacă acest lucru ar fi afacerea mea?” este întrebarea care îi ghidează pe toţi membrii echipei. Mereu am cerut colegilor mei să trateze lucrurile ca şi cum este vorba despre afacerea lor, ca şi cum propria lor reputaţie este în joc. Mereu îi întrebam: „Dacă ar fi banii tăi, ai face asta? Dacă da, atunci asta înseamnă că trebuie făcut!”. Cu toţii ne asumăm responsabilitatea pentru fiecare detaliu şi considerăm că fiecare acţiune contează.
Pasiunile mele sunt strâns legate de afacerea pe care o construiesc, iar Salt reflectă aceste valori prin fiecare decizie, prin fiecare pas pe care îl facem.
Ce te motivează în fiecare dimineaţă să mergi mai departe? Este o persoană, o dorinţă personală sau o aspiraţie care te conduce?
Dorinţa de a lăsa ceva valoros în urma mea mă motivează. Mă ajută să merg înainte chiar şi atunci când nu îmi este uşor. Inclusiv lansarea Salt Bank a venit cu provocările ei. Rezultatele bune ale proiectului m-au învăţat că şi succesul poate fi o provocare. În primele 10 zile, am avut peste 100.000 de clienţi - de cinci ori mai mulţi decât ne aşteptam. A fost o presiune uriaşă să livrăm la nivelul aşteptărilor, dar exact astfel de momente mă motivează cel mai mult. Fiecare provocare depăşită îmi dă curaj, mă face să visez şi mai departe şi îmi oferă energia necesară pentru a transforma acele vise în realitate. De altfel, noi avem o vorbă la Salt: „Dacă ar fi uşor, ar face-o toată lumea.”
Ce hobby-uri sau activităţi te ajută să te relaxaţi şi să te reîncărcaţi cu energie pentru a face faţă provocărilor din business?
De zi cu zi, cititul. Îmi place să citesc cărţi de business, biografii, beletristică, orice. Cumva, cititul reuşeşte să îmi aducă mereu perspective noi şi să văd lucrurile din unghiuri diferite. De multe ori, cărţile sunt răspunsul pentru provocările care apar. Îmi place să citesc cărţi în „format clasic”, dar merg şi pe tabletă sau audiobooks. Iubesc călătoriile – sunt sursa mea principală de energie. La fel şi schiatul. Nu am fost niciodată o mare schioare, dar o zi de iarnă adevărată pe pârtie este minunată! Este sentimentul acela unic, care mă încarcă de fiecare dată.
Care este locul sau activitatea care te inspiră cel mai mult atunci când ai nevoie de o pauză pentru a-ţi clarifica viziunea?
Inspiraţia îmi vine din ceea ce fac în afara orelor de program. La munca, pui în practică ceea ce descoperi. Dar, pentru a descoperi, ai nevoie să explorezi... fiecare în felul lui. Pe lângă călătorii şi citit, un alt moment important este cel în care ies cu colegii. Discuţiile informale, în orice context şi în orice condiţii, te ajută să faci un pas în spate şi să vezi mai clar imaginea de ansamblu... De acolo vin ideile noi. Nu contează activitatea sau locul, ci schimbul de idei. Însă, cred că este vorba şi despre momentele în care stau singură, pe gânduri... Cred că este foarte important să îţi pui întrebări, multe întrebări, şi să cauţi răspunsuri.
Există o carte, un film sau o piesă de artă care te-a influenţat profund şi care reflectă valorile sau viziunea ta? Dacă da, de ce?
Nu pot spune că am avut o carte sau un film anume care m-a influenţat profund, dar am învăţat câte ceva din fiecare, chiar şi din interacţiunile de zi cu zi. Pentru mine, nu este important să găsesc un moment revelator. Cred în învăţarea continuă din perspective diverse şi în aplicarea celor învăţate în viaţa profesională şi personală. Aceasta reflectă viziunea mea despre creştere: să fiu mereu deschisă la noi idei şi să învăţ din orice sursă, fără să mă limitez la un singur punct de referinţă.
Dacă aţi putea să învăţaţi o nouă abilitate sau să exploraţi un nou hobby, ce aţi alege şi de ce?
Mi-ar plăcea să învăţ să cânt la pian, pentru că ar fi un exerciţiu de răbdare şi perseverenţă. În plus, muzica stimulează creativitatea şi capacitatea de a lua decizii rapide. La ultimul team building organizat de Salt Bank, am avut o activitate tare faină: fiecare dintre noi a învăţat să cânte la un instrument şi, la final, am format o orchestră. A fost o experienţă care mi-a arătat cât de mult putem învăţa prin practică şi cât de important este să colaborăm pentru a crea ceva cu adevărat valoros.
Ce loc din lume vă inspiră cel mai mult şi de ce? Există o destinaţie pe care visaţi să o vizitaţi în viitor?
Am văzut destul de multe locuri, dar cel mai mult mi-au plăcut locurile din Asia. Toate regiunile pe care le-am vizitat. Oamenii şi culturile întâlnite. Toate au fost foarte aproape de sufletul meu. Aş vrea să pot vedea în continuare întreaga lume. În perioada următoare, mi-am propus să văd locuri mai îndepărtate, pe care nu le-am văzut încă. Una dintre destinaţiile pe care le iau în considerare în următoarea perioadă este India. Mă fascinează cultura lor şi aş vrea să o văd de aproape. Mereu am avut un spirit aventurier; e drept că mai mult în teorie decât în practică. Un alt loc foarte drag mie, pe care îl vizitez mereu cu plăcere, este Londra şi împrejurimile sale. O cunosc destul de bine, dar nu mă plictisesc niciodată acolo.
Ce vă motivează să continuaţi drumul spre excelenţă în ciuda provocărilor? Există o valoare sau un principiu personal care vă oferă această putere?
Mă motivează succesul. Am învăţat că succesul nu este doar o chestiune de noroc. Dacă reuşeşti o dată, poate fi o întâmplare. Dar atunci când reuşeşti constant, când îţi atingi obiectivele şi chiar le depăşeşti, atunci poţi spune cu adevărat că ai succes. Malcolm Gladwell spunea că succesul implică „10.000 de ore de muncă” şi cred că are dreptate. Am simţit asta pe pielea mea. Aşa cum se spune, către succes nu poţi lua liftul – trebuie să urci treaptă cu treaptă, pas cu pas.
Eşecul mă motivează şi el, în felul lui. Sau, mai bine zis, frica de eşec. Puţini o recunosc, dar această frică îi determină pe mulţi să depună eforturi considerabile pentru a-l evita. Şi totuşi, eşecul este un profesor foarte bun. Te învaţă cele mai dure lecţii, dar şi cele mai bune. În primul rând, înveţi că sunt trecătoare. Chiar dacă ţi se pare greu în acel moment, chiar dacă e normal să suferi puţin, nu trebuie să uităm că drumul spre succes se datorează şi fricii de eşec. Însă, mai important decât eşecul în sine, este modul în care reacţionezi la eşec. Eşecul te wînvaţă să fii mai modest, te ţine cu picioarele pe pământ şi, tot el, îţi arată cine îţi sunt prietenii adevăraţi, cine rămâne lângă tine când o dai în bară.
Mă motivează şi mă inspiră oamenii care fac un pas în faţă în viaţa lor, care îşi depăşesc condiţia. Şi mai mult mă inspiră drumul parcurs de aceşti oameni decât punctul în care au ajuns sau obiectivul pe care l-au atins. Cred că este mai mult despre călătoria pe care o faci şi persoana care devii, decât despre destinaţia în sine.
BUSINESS Magazin va lansa în curând catalogul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2025. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a proiectului să punem accentul pe conceptul Vision Board, un instrument utilizat de liderii din întreaga lume pentru a-şi vizualiza obiectivele şi aspiraţiile. Gabriela Nistor, CEO, Salt Bank, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro