Analistii straini: leul ar putea pierde 2% fata de euro daca motiunea de cenzura a PSD reuseste

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 octombrie 2010 17 afişări

Leul ar putea ajunge la cel mai mic nivel din ultimele trei luni fata de euro, apreciaza analistii bancilor straine, daca Guvernul va fi rasturnat de motiunea de cenzura a opozitiei, despre care liderul PSD, Victor Ponta, a anuntat ca va fi depusa luni, 18 octombrie.

"Potentiala disolutie a Guvernului este cel mai mare risc pentru leu", declara pentru Bloomberg James Lord, strateg pentru pietele emergente la Morgan Stanley. "Banca centrala va interveni ca sa protejeze moneda, daca aceasta se va confrunta cu presiuni semnificative de depreciere", adauga Lord.

Scenariul considerat posibil de analistii din Londra ai Morgan Stanley, UBS si Societe Generale vizeaza o depreciere cu 2% a leului fata de euro in urmatoarele doua sau trei saptamani, a carei adancire ar urma sa fie limitata de BNR, cu interventii asemanatoare celei de la sfarsitul lui iunie, cand moneda nationala a pierdut 4,2% din valoare, in contextul votului la Curtea Constitutionala asupra taierii pensiilor si al majorarii TVA.

O cadere a guvernului Boc ar duce leul spre un curs de 4,3-4,35 in urmatoarele saptamani, sustin analistii bancilor mentionate. "Autoritatile nu vor permite insa o coborare mult sub 4,35 lei/euro, insa elementul cheie in ochii pietelor este aplicarea programului de masuri convenite cu FMI", afirma Gaelle Blanchard, strateg pentru pietele emergente la Societe Generale Londra.

"Banca centrala n-are nevoie de cheltuieli prea mari pentru a aduce cursul acolo unde doreste. BNR nu are interes sa permita o depreciere masiva", adauga James Lord de la Morgan Stanley.

Daca, in schimb, actualul guvern va supravietui motiunii de cenzura, atunci leul s-ar putea aprecia la 4,25 lei/euro pana la sfarsitul anului si la 4,15 pana la sfarsitul lui 2011, crede Gaelle Blanchard, ceea ce ar avea efecte negative asupra competitivitatii exporturilor si implicit ar afecta sansele iesirii din recesiune.

Cursul anuntat de BNR a fost miercuri de 4,277 lei/euro, cu circa 3% peste nivelul atins in episodul de depreciere de la sfarsitul lui iunie. Moneda este sustinuta, scrie Bloomberg, de continuarea acordului cu FMI si UE, care au furnizat recent 2 miliarde de euro Romaniei. Rezerva valutara a ajuns astfel la 32,58 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie.

Recent, ING Bank Romania a calculat ca BNR ar fi cheltuit de la inceputul crizei, in ultimul trimestru al lui 2008, si pana in prezent pana la 11 miliarde de euro, din care intre 400 si 900 de milioane de euro numai in septembrie anul acesta. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu a confirmat niciuna din aceste sume.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/analistii-straini-leul-ar-putea-pierde-2-fata-de-euro-daca-motiunea-de-cenzura-a-psd-reuseste-7475514
7475514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.