Barbara Stöttinger, decan al WU Executive Academy: Educaţia executivă în 2023. Şase lucruri esenţiale pentru manageri

Postat la 17 ianuarie 2023 98 afişări

Barbara Stöttinger, decan al WU Executive Academy: Educaţia executivă în 2023. Şase lucruri esenţiale pentru manageri

Anii 2020 şi 2021 au fost un roller coaster al crizelor provocate de pandemie, iar managerii au fost preocupaţi să conducă în mod eficient companiile în acest context, implementând în acelaşi timp forme de lucru la distanţă şi hibride. În anul următor, ei au trebuit să continue să dezvolte noi modele de afaceri, să stabilească şi să îmbunătăţească noi moduri de lucru.

Când incertitudinea şi complexitatea se transformă în haos

Cu fiecare nouă criză şi incertitudine adăugată, lumea a trecut de la contextul „VUCADD” (volatile, uncertain, complex, ambiguous, diverse, dynamic) la „BANI” (brittle, anxious, non-linear, incomprehensible). Pieţele au depăşit problema uzuală a volatilităţii şi au devenit atât de fragile încât se prăbuşesc brusc şi imprevizibil, după cum arată falimentul neaşteptat al Bursei de criptovalute FTX sau criza energetică. Toate acestea au dus la un sentiment de nesiguranţă generalizat.

Însă programele de formare profesională continuă oferă liderilor un sprijin pentru a sfida incertitudinile şi a trasa cursul unui viitor de succes. Iată cele şase elemente cheie pe care ar trebui să se concentreze programele de leadership în 2023 pentru a fi utile managerilor în noul context economic:

1. Activarea previziunii strategice

Activitatea obişnuită de afaceri nu mai există în prezent. Managerii trebuie să se familiarizeze cu subiectul previziunii strategice – pentru că următoarea criză este chiar după colţ. Dar, cu know-how-ul şi instrumentele potrivite, aceştia se pot pregăti pentru ea. Previziunea strategică implică, în prima etapă, să îţi imaginezi diferite scenarii posibile pentru viitor şi apoi să le modelezi în mod strategic. Niciunul dintre scenarii nu se va întâmpla exact aşa cum a fost imaginat, dar faptul de a le fi explorat într-o manieră atât de concentrată ne va ajuta să luăm decizii flexibile, eficiente şi rapide, indiferent de ceea ce va aduce viitorul. Programul scurt de „Management strategic” al WU Executive Academy, de exemplu, oferă liderilor instrumente care îi ajută să identifice din timp evoluţiile relevante, să facă faţă mai eficient provocărilor imprevizibile şi să planifice strategic, în ciuda schimbărilor constante.

2. Promovarea spiritului antreprenorial şi a rezilienţei personale

Rezilienţa va fi subiectul zilei în domeniul dezvoltări leadershipului în 2023. Antrenarea rezilienţei ne ajută nu doar să rezistăm crizelor, ci să le acceptăm ca parte a vieţii. Rezilienţa strategică în afaceri este importantă atât la nivel personal, cât şi la nivel corporativ. Înainte de pandemie, crizele majore aveau loc cam o dată la zece ani. Când coronavirusul a lovit, mulţi erau încrezători că vom scăpa de el în maxim şase luni. Între timp, ne-am trezit trăind în mod constant în modul de criză. În loc de un sprint de 100 de metri, trebuie să rezistăm şi să alergăm un maraton, în acelaşi timp antrenându-ne pentru un decatlon. Învăţăm să fim rezilienţi realizând paşii mici spre succes şi acceptând că lucrurile nu vor mai reveni niciodată la cum erau. Şi ar trebui să fim întotdeauna recunoscători pentru ceea ce avem – în special pentru nivelul de trai ridicat pe care am reuşit să îl menţinem în comparaţie cu alte ţări. Concentrarea pe forţele proprii fără să cazi în perfecţionism poate fi un sprijin în momentele dificile: chiar şi într-un decatlon, nu trebuie să fii perfect în toate cele zece discipline. Este suficient să te concentrezi asupra punctelor tale forte, pe măsură ce treci de la o sarcină la alta.


„Concentrarea pe forţele proprii fără să cazi în perfecţionism poate fi un sprijin în momentele dificile: chiar şi într-un decatlon, nu trebuie să fii perfect în toate cele zece discipline. Este suficient să te concentrezi asupra punctelor tale forte, pe măsură ce treci de la o sarcină la alta.“

„Leadership-ul personal este considerat o abilitate managerială din ce în ce mai importantă. În aceste vremuri, managerilor li se cere să îşi exercite leadership-ul personal, să îşi asume responsabilitatea şi să îşi încurajeze angajaţii să facă acelaşi lucru şi să meargă cu curaj pe un drum necunoscut.“


3. Promovarea unui leadership orientat către scop

În perioadele de criză, oamenii sunt predispuşi să intre în panică, adică fie sunt paralizaţi de şoc, fie încep să se agite pentru a găsi o soluţie. Când sunt atât de multe incendii de stins, avem tendinţa de a fi uşor distraşi şi copleşiţi. În aceste situaţii, scopul unei companii, care ar trebui, de asemenea, să ghideze viziunea companiei, este foarte important. Un scop ne ajută să vedem pentru ce este aici compania, ne oferă o direcţie pe termen lung. Este o busolă importantă care ne ajută să reevaluăm din când în când deciziile şi acţiunile antreprenoriale. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care leadershipul orientat către scop ocupă un rol central în cadrul programelor de educaţie executivă de la WU Executive Academy.

4. Consolidarea calităţilor de pionierat

Leadershipul personal este considerat o abilitate managerială din ce în ce mai importantă. În aceste vremuri, managerilor li se cere să îşi exercite leadershipul personal, să îşi asume responsabilitatea şi să îşi încurajeze angajaţii să facă acelaşi lucru şi să meargă cu curaj pe un drum necunoscut. Acest lucru necesită empatie şi intuiţie, precum şi un mod constructiv de a gestiona emoţiile - atât pe cele proprii, cât şi pe ale celorlalţi. În cadrul programului nostru de Senior Leadership Development „Pionierii secolului XXI”, dedicăm o parte importantă consolidării calităţilor de pionierat.

5. Crearea spaţiilor pentru învăţarea colaborativă

WU Executive Academy s-a străduit întotdeauna să creeze spaţii sigure în care studenţii să îşi împărtăşească cunoştinţele. Astfel de spaţii şi cadre pentru învăţarea colaborativă, care să permită participanţilor să discute subiecte, să împărtăşească sfaturi şi experienţe şi să lucreze împreună, devin din ce în ce mai importante. Fie că sunt spaţii virtuale sau fizice, acestea promovează inteligenţa de grup, iar toată lumea poate prelua cunoştinţe valoroase şi practice.

6. Concentrarea pe noile tehnologii

Noile progrese tehnologice, cum ar fi Web3 cu metaversurile sale virtuale sau criptotendinţele precum NFT, deschid, de asemenea, noi domenii şi oportunităţi de afaceri. Cu ajutorul unor măsuri de perfecţionare adecvate, managerii pot valorifica noile cunoştinţe, pot alinia aceste evoluţii cu setul lor de competenţe şi pot lua decizii de afaceri mai viabile. Punând în balanţă noile oportunităţi de afaceri în mod constructiv cu posibilele riscuri, aceştia vor depăşi modul de criză şi vor porni pe o cale de self-empowerment. În acest scop, WU Executive Academy va oferi un curs special despre Web3 şi metavers începând cu primăvara anului 2023.

WU Executive Academy organizează la Bucureşti, din 2006, un program de Executive MBA, la care participă aproape 30 de manageri şi antreprenori anual.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.