(P) Chevron incepe cautarea gazului de sist romanesc

Postat la 28 martie 2013 121 afişări

Gigantul petrolier Chevron va exploata timp de 30 de ani patru perimetre din Romania, in cautarea gazelor de sist. Daca operatiunea va avea succes, compania se va alege cu profit iar statul roman cu noi resurse energetice si bani din redevente.

(P) Chevron incepe cautarea gazului de sist romanesc

Dupa ce a batut palma cu autoritatile din Romania in 2012, Chevron Texaco, al doilea mare grup petrolier din SUA, anunta ca va incepe forarile in a doua jumatate a lui 2013 pentru operatiunile de cautare a gazelor de sist in perimetrul de la Barlad. In paralel, compania americana va initia si studiile seismice pentru inca trei perimetre din Dobrogea: Costinesti, Adamclisi si Vama Veche.

Chevron s-a obligat sa sape opt sonde de explorare in cele patru perimetre, intr-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier avand dreptul de concesiune pe aceste perimetre pentru o perioada de 30 de ani, perioda ce poate fi extinsa cu alti 15 ani. Nu s-au facut publice date privind investitiile asumate de americani in cadrul acestui proiect dar, neoficial, s-a vehiculat o cifra de aproximativ 600 milioane de dolari.

Desi a intampinat opozitia localnicilor si a activistilor de mediu, care se tem ca procesul de extractie ar polua si dauna rezervelor de apa, Chevron isi dezvolta businessul hotarat in directia gazelor de sist, considerat cel mai in voga combustibil al momentului. Tehnologia de eliberare a acestui tip de gaze din roca este folosita deja in Polonia si Marea Britanie, in timp ce alte tari precum Bulgaria au refuzat-o considerand ca este periculoasa. Autoritatile din Romania vad insa in gazele de sist o solutie pentru independenta energetica a tarii care in lipsa unor noi descoperiri risca sa ramana fara petrol si gaze in maximum 15 ani, potrivit datelor oficiale. In plus, statul se poate alege si cu ceva bani la buget deoarece in cazul in care Chevron va gasi gaz, va plati redevente cuprinse intre 3,5% si 13% din valoarea gazului exploatat.

Pentru compania americana, exploatarea gazelor de sist in Romania, daca le va gasi, inseamna profit si, implicit o crestere a atractivitatii in fata investitorilor. Chevron este inclusa in indicele Dow Jones si S&P 500 iar in 2005 si-a consolidat pozitia ca lider energetic dupa achizitionarea companiei Unocal Corporation, in urma careia si-a marit resursele de gaz si petrol, in intreaga lume. Chevron dispune de o capacitate de rafinare de aproximativ 2 milioane de barili de petrol pe zi iar in 2011 a obtinut un profit brut de 26,8 miliarde de dolari.

Orice investitor are posibilitatea sa faca direct tranzactii cu actiunile Chevron, prin intermediul platformei Markets.com, pusa la dispozitie in Romania de catre Godwin Austin. Apeland la o platforma de tranzactionare puternica, asemenea platformei Markets.com, nu trebuie decat sa dai startul la tranzactii, deoarece asistenta tehnica este asigurata.

Esti pregatit sa investesti in Chevron?

Godwin Austin este un introducing broker pentru Markets.com si Trade.com platforme investitionale globale cu o infrastructura robusta, dezvoltata in peste 100 de tari si in 14 limbi, operate de catre Safecap Investments Limited. Despre Godwin Austin este cunoscut faptul ca ofera, prin intermediul partenerilor sai, instrumente de investitii precum: CFD-uri pe actiuni, obligatiuni, indici, marfuri, si Forex.

Poti alege sa incepi cu tranzactii demo sau sa tranzactionezi direct, pe bani adevarati. Un lucru este insa clar, fie ca esti in faza de initiere, fie ca vrei sa iti sporesti expunerea pe pietele globale, ai nevoie de o platforma de tranzactionare puternica si sigura. Prin Godwin Austin, pe Markets.com beneficiezi de un mediu de tranzactionare securizat, pentru ca sunt utilizate toate mijloacele tehnice necesare pentru protejarea sistemelor de date.

Poti fi si tu unul dintre clientii Markets.com accesand www.godwin-austin.com si vei beneficia de suport 24 de ore, analize financiare personalizate, semnale de tranzactionare prin sms, educatie financiara, webinarii si seminarii gratuite locale si internationale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
advertorial

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.