Producatorii de ciment se gandesc la 2011

Postat la 24 noiembrie 2009 57 afişări

Prabusirea pietei imobiliare, dar si absenta marilor proiecte de infrastructura trambitate de autoritati au dus la inevitabilele scaderi, la fel de drastice, ale pietei de constructii in general si ale productiei de ciment - o rasfatata a rezultatelor financiare. Iar 2010 nu se anunta a fi mai bun.

Edmund Piess ar avea probabil mai multe motive sa fie un director de fabrica fericit. In primul rand, conduce de aproximativ un an si jumatate Uzina Medgidia a Lafarge Ciment, cea mai profitabila mare fabrica din tara - indiferent de sectorul de productie - daca tinem cont ca Lafarge este liderul profitabilitatii in randul celor mai mari 100 de companii romanesti, dar si de faptul ca fabrica de la Medgidia are cea mai mare capacitate locala de productie a cimentului.

Un alt motiv de bucurie ar putea fi faptul ca dupa mai multe sfarsituri de an petrecute "pe baricade" in fabrica - inainte de a prelua conducerea uzinei de la Medgidia a fost directorul celeilalte fabrici de ciment a Lafarge din Romania, cea la Hoghiz, judetul Brasov - va avea parte de un sfarsit de an mai linistit. "Vom avea un Craciun mai linistit in acest an, deoarece nu este presiune din partea pietei. In 2007 si 2008, chiar daca cererea e mai mica iarna, produceam pentru vara, toate stocurile erau la minimum. Anul acesta va fi mai lejer."

In termeni de business, acest Craciun mai linistit se raporteaza la rezultatele exceptionale inregistrate in anii buni ai pietei imobiliare de cei trei mari producatori locali de ciment, francezii de la Lafarge, Carpatcement - subsidiara a grupului german HeidelbergCement - si elvetienii de la Holcim. Cu cifre de afacerii de sute de milioane de euro si marje de profit ce depaseau de cele mai multe ori 30%, producatorii de ciment au fost priviti adesea cu invidie. Recesiunea economica nu a ocolit insa deloc acest sector. Spre exemplu, raportul trimestrial al Lafarge la nivel regional arata ca subsidiara locala din sectorul cimentului a inregistrat in primele noua luni o scadere in volum de 34,4%, cea mai mare din grup la nivel regional.

"Tendinta se va mentine pana la finalul acestui an, ultimele trei luni nu au cum compensa un an slab si nici acestea nu au fost excelente. Este oricum o scadere generala la nivel de industrie", comenteaza Phillipe Questiaux, presedintele Lafarge Ciment, cel mai mare producator din piata. Nici ceilalti, Holcim si Carpatcement, nu au fost ocoliti de scaderi, situate la noua luni in jur de 15%, potrivit raportarilor la nivel de grupuri. Scaderea cifrelor de afaceri si a profiturilor ar urma sa fie insotita si de o reducere a marjelor de profit, din cauza reducerii preturilor de vanzare. Phillipe Questiaux sustine si ca anumite costuri au crescut in acest an, ceea ce va duce la o majorare de preturi in prima parte a anului viitor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
ciment,
Lafarge,
Carpatcement,
Holcim
/analize/industrie/producatorii-de-ciment-se-gandesc-la-2011-5121498
5121498
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.