Optimismul belgienilor de la Buziaş

Autor: Neferu Postat la 09 februarie 2012 421 afişări

Au fabrica la Buziaş, dar focusul pe exporturi, şi sunt pregătiţi în 2012 de o revenire a pieţei. Ce ştiu belgienii de la Joris Ide Group şi noi nu ştim?

Adrian Porfir, 44 de ani, a fost recrutat în urmă cu un an de belgienii de la Joris Ide Group pentru a conduce operaţiunile grupului pe Europa de Sud-Est. Având un background atât în industria FMCG (InBev şi Danone), dar şi în cea a materialelor de construcţii (Holcim şi Piritex), lui Porfir nu i-a fost greu să se acomodeze în noua poziţie, la conducerea Megaprofil, brandul sub care operează grupul în regiune.

Primul său an în companie a fost de bun augur: Megaprofil a înregistrat anul trecut pe piaţa locală afaceri de circa 28 de milioane de euro, în creştere cu aproximativ 4% faţă de anul anterior. Un aport important la avansul vânzărilor în 2011 l-au avut exporturile, care au reprezentat circa 25% din businessul total. "Am crescut frumos pe partea de exporturi, cu circa 30% în 2011. De altfel, exporturile au fost focusul nostru. În ceea ce priveşte piaţa locală, ne-am concentrat mai mult pe marje decât pe volume", spune Porfir. Compania comercializează profile şi hale metalice, panouri termoizolante pentru pereţi şi acoperişuri, ţiglă metalică, precum şi accesorii, iar operaţiunile din Europa de Sud-Est se învârt în jurul unităţii de producţie pe care compania o deţine la Buziaş, judeţul Timiş, astfel că, atât timp cât încă există capacităţi neutilizate ale acestei fabrici, exporturile rămân o carte pe care Megaprofil încearcă să o folosească din plin: "Ne putem <întinde> fără probleme cu produsele de la Buziaş pe o distanţă de 1.000 km".

În aceste condiţii, compania nu se gândeşte deocamdată la o nouă fabrică, însă nu exclude posibilitatea achiziţiei unui producător similar, "dacă apare o oportunitate în zonă, nu neapărat în România, dar şi în ţările din jur". De altfel, belgienii au primit propuneri încă de anul trecut, privind diferite parteneriate, lohn-uri sau chiar preluări, însă deocamdată nu s-au lăsat convinşi. "Până acum nimic nu ne-a atras atenţia în mod special. Mai aşteptăm, suntem pretenţioşi privind proiectul în care punem banii", spune zâmbind Porfir.

Pentru anul 2012 compania nu are în plan investiţii majore, însă spune că îşi va canaliza banii către traininguri ale angajaţilor, certificări sau îmbunătăţirea calităţii liniilor de fabricaţie deja existente.

Pe lângă creşterea exporturilor, şi vremea bună din lunile de iarnă a ajutat businessul Megaprofil, având în vedere că avansul vânzărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este de 20-25% în noiembrie-decembrie. Cu toate acestea, Porfir spune că această creştere nu se datorează numai temperaturilor ridicate, ci şi unui proces de reorganizare şi restructurare prin care compania a trecut. "Nu am depins numai de piaţă", spune managerul, adăugând că un factor important ce a condus la creştere a fost şi forţa de vânzări a companiei, care practic s-a triplat atât în ţară, cât şi în ţările din regiune. Deşi nu divulgă numărul de oameni din echipa de vânzări, Porfir spune că în România compania are în total 130 de angajaţi.

La nivel de regiune, compania a înregistrat anul trecut afaceri de circa 40 de milioane de euro, dintre care 28 de milioane de euro au fost generate de piaţa românească.

Pentru 2012, compania nu şi-a bugetat o cifră de afaceri exactă, aceasta urmând să varieze între 30 şi 40 de milioane de euro pe activitatea din România. "Estimarea se bazează pe un lucru relativ simplu: acum e momentul pentru investiţii. În perioada aceasta, oamenii care fac investiţii cu bătaie pe termen lung nu se abat de la planuri, nu renunţă, ci le recalibrează", spune Porfir. În opinia sa, "nimeni nu bate toba" pentru investitorii mici şi mijlocii, care însă sunt principalii jucători capabili să dea un suflu nou economiei. Tocmai din acest motiv, compania încearcă să atace acest segment, al investitorilor de anvergură mică şi medie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/optimismul-belgienilor-de-la-buzias-9210061
9210061
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.