Monica Constantinescu: Chiar dacă tehnologia a evoluat foarte mult şi, la rândul nostru, lucrăm cu soluţii de digitalizare şi Industrie 4.0, factorul uman este indispensabil

Autor: Andra Stroe Postat la 21 iulie 2021 137 afişări

Monica Constantinescu: Chiar dacă tehnologia a evoluat foarte mult şi, la rândul nostru, lucrăm cu soluţii de digitalizare şi Industrie 4.0, factorul uman este indispensabil

Director comercial, fabrica Bosch ClujGrupul Bosch în România


Vânzări consolidate (în Romania, în 2019): ~ 2 mld. lei Vânzări totale nete (în 2019): 6,7 mld. lei NUMĂR DE ANGAJAŢI: > 8.000


—   Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:

Am învăţat că flexibilitatea, agilitatea şi adaptabilitatea sunt ingredientele de bază atunci când eşti pus în situaţia de a înfrunta neprevăzutul, dar că doar cu ajutorul unui stil de leadership intuitiv, al unor măsuri financiare cu aplicabilitate imediată şi al unei echipe dedicate care aare încredere în potenţialul organizaţiei poţi depăşi momentele delicate. Am mai învăţat, de asemenea, că în astfel de situaţii fără precedent, comunicarea este cheia, aşa că am promovat o comunicare activă şi transparentă cu angajaţii noştri şi mă bucur că am reuşit sa depăşim impactul imediat cauzat de pandemie.

—   Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

Ultimul an a reprezentat într-adevăr o provocare, absolut toate deciziile pe care le-am luat, alături de colegii mei, au fost deosebit de importante, nu doar prin prisma efectelor produse asupra activităţii din cadrul unităţii de producţie Bosch din Cluj - fie că vorbim despre continuarea, oprirea sau reducerea temporară a volumului de lucru, ci şi asupra planurilor noastre de creştere pe termen mediu şi lung. Am certitudinea că cea mai importantă decizie din această perioadă a fost aceea de a continua investiţiile în dezvoltarea facilităţii de producţie din Cluj şi în extinderea proiectelor actuale, în pofida contextului incert.

—   Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:

Consider că menţinerea unei comunicări transparente şi constante reprezintă cheia motivaţiei colegilor mei. Experienţa m-a învăţat că în situaţii de criză, mai mult decât oricând, oamenii au nevoie să ştie ce se întâmplă în organizaţie, să fie informaţi şi să înţeleagă că pot avea încredere că managementul lor identifică corect şi la timp riscurile, şi ia toate măsurile necesare pentru a diminua impactul asupra companiei. Am dialogat deschis pe toate temele de interes, de la criza sanitară, efectele şi măsurile de prevenire şi până la situaţia reală a businessului nostru şi securizarea locurilor de muncă. Ne-am susţinut angajaţii, apreciindu-le nu doar ideile şi iniţiativele, ci şi toate proiectele pe care le-au derulat în decursul ultimului an.

—   Work from home sau de la birou?

Depinde foarte mult de domeniul de activitate al fiecăruia. În cazul nostru, în mediul de producţie, prezenţa la locul de muncă este necesară pentru anumite categorii de angajaţi. Chiar dacă tehnologia a evoluat foarte mult şi, la rândul nostru, lucrăm cu soluţii de digitalizare şi Industrie 4.0, factorul uman este indispensabil. Şi nu mă refer doar la prezenţa colegilor din producţie. Desigur că în anumite situaţii telemunca s-a dovedit a fi soluţia potrivită şi apreciez că este important să existe un mix între munca de birou şi cea de acasă, dar în multe alte cazuri, pentru mine şi pentru parte dintre colegii mei este important să fim prezenţi în fabrică pentru a putea astfel gestiona situaţiile neprevăzute, a putea lua decizii rapid şi a ne consulta în echipă.

—   Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize, precum cea generată de pandemie:

Familia reprezintă pentru mine principala sursa de energie. Cred cu tărie că viaţa profesională şi cea personală trebuie să coexiste în armonie. Încerc să mă adaptez unui program care să-mi permită să acord timp şi preocupărilor personale, iar ceea ce mi se pare cu adevărat important este să te deconectezi complet de zona profesională în timpul pe care îl petreci cu cei dragi. Pentru mine sursa suplimentară de energie pentru săptămâna următoare o reprezintă sfârşitul de săptămână în familie. Întotdeauna, fără excepţii.

—   Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

Nu aş putea spune că am avut un mentor pe care l-am urmat, însă întotdeauna am încercat să învăţ sau să fur meserie de la oameni cu mai multă experienţă decât mine, fie colegi, superiori ierarhici sau parteneri din industrie. Sunt de părere că oamenii puternici se inspiră reciproc şi se inspiră, de asemenea, din propriile experienţe – este o opinie şi un crez personal, confirmat şi de persoanele care m-au inspirat de-a lungul vremii.

—   Putere vs. feminitate:

Putere şi feminitate. Ori, mai degrabă, feminitate şi putere poate că ar fi mai potrivit. Totuşi, indiferent de ordine, discutăm despre două atribute complementare, iar mărturie ne sunt atât de multe femei de succes celebre, toate feminine şi puternice. De-a lungul istoriei există sute de femei care au schimbat lumea, au demontat mituri, au condus naţiuni sau au revoluţionat industrii, precum şi un număr important de femei mai puţin cunoscute sau recunoscute în cercuri restrânse, care cu siguranţă au fost şi sunt, pe cât de feminine, pe atât de puternice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.