De pe tocuri în bocanci. Cum a ajuns să lucreze o tânără pentru unul dintre cei mai importanţi constructori din România

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 15 septembrie 2021 398 afişări

Pe Ana-Maria Cojocaru, de cele mai multe ori, ziua de lucru o aşteaptă la birou, la fel ca pe orice corporatist. Din când în când însă, ea schimbă pantofii cu toc cu bocancii şi merge pe şantierele unde derulează lucrări PORR Construct, compania al cărei CFO şi membru al boardului este pentru România. Cine este însă Ana-Maria Cojocaru atunci când nu face NICI formule în excel şi nici nu se plimbă pe şantier?

Asemenea multor copii, am avut tot felul de aspiraţii profesionale, de la medic până la om de ştiinţă. Toate acestea s-au învârtit însă în jurul unei teme comune: rezolvarea unor probleme. Având în vedere că asta este ceea ce fac zilnic, pot spune că mi-am atins deja obiectivul stabilit în copilărie”, spune Ana-Maria Cojocaru.

Era încă studentă în 2005, când a fost angajată pentru prima dată. Ajunsese în una dintre companiile din Big4, în departamentul de consultanţă fiscală. După terminarea facultăţii, a continuat, timp de trei ani, să lucreze pe poziţia de consultant fiscal la aceeaşi firmă, perioadă în care a şi fost detaşată vreme de şase luni în Belgia pentru specializare în preţuri de transfer.

„În 2010 am fost recrutată de un retailer german ca manager al departamentului de taxe, iar după doi ani am fost promovată în funcţia de director economic. În 2016 am fost contactată de un head-hunter pentru poziţia de CFO în cadrul PORR Construct. De aici, restul e istorie.”

PORR este unul dintre cei mai mari antreprenori generali prezenţi pe piaţa locală, o industrie unde companiile româneşti se luptă cu numele străine. De altfel, PORR Construct îşi are rădăcinile în Austria, dar în ultimii ani a reuşit să se impună puternic pe piaţa românească, adjudecându-şi unele dintre cele mai mari proiecte de construcţii şi ajungând la o cifră de afaceri de aproape 850 de milioane de lei în 2020 şi la aproximativ 900 de angajaţi.

PORR Construct lucrează în România în proporţie de 99% la proiecte publice – infrastructură, lucrările private reprezentând doar o mică parte din portofoliul companiei. Un lot din autostrada Sibiu-Piteşti (proiect de 130 de milioane de euro), mai multe piste din cadrul aeroportului Otopeni (30 de milioane de euro) şi alte proiecte de infrastructură din judeţele Timiş, Arad şi Bihor sunt doar câteva dintre lucrările în care sunt angrenaţi austriecii pe plan local.

De numele lor se leagă însă şi investiţii private, precum birourile Orhideea Towers de la Grozăveşti, dezvoltate de austriecii de la CA Immo, sau ansamblul Bucharest Business Garden, dezvoltat de Vastint, divizia imobiliară a grupului suedez Ikea. Astfel de proiecte stau aşadar în mâinile companiei ale căror finanţe le gestionează Ana-Maria Cojocaru. Care sunt provocările pe care le întâlneşte cel mai des?

„Din fericire pentru mine, într-o industrie project-based, aşa cum este industria construcţiilor, există provocări permanente pentru că niciun proiect nu este identic cu cele anterioare. Astfel, mereu apar elemente şi, mai ales, probleme noi şi este imposibil să mă plictisesc. O provocare cu care mă confrunt adesea este aceea de a alege între a lua o decizie rapidă sau de a-mi rezerva timp să analizez în detaliu opţiunile pe care le am la dispoziţie. Eu sunt genul de persoană care se concentrează pe soluţii şi nu sunt împăcată până nu rezolv problema cu care mă confrunt.”

Experienţa a învăţat-o însă să se adapteze fiecărei situaţii, chiar şi dacă asta presupune o decizie luată rapid. Cel mai greu este însă, ca în situaţiile de criză care apar, inevitabil, la fel ca în orice business, să-şi păstreze calmul pentru a minimiza nivelul de stres şi presiunea care ajunge la colegii cu care lucrează.

„Cel mai uşor, pe de altă parte, mi se pare să rezolv, în «pauzele de cafea», diverse teme care eventual sunt deschise de mult timp. Genul acesta de întâlniri informale şi neplanificate sunt, în majoritatea cazurilor, extrem de productive şi, în acelaşi timp, plăcute.”

Certitudinea este cea care ghidează îndeosebi un business tehnic, precum cel al construcţiilor, astfel că Ana-Maria Cojocaru spune că cea mai valoroasă lecţie pe care a învăţat-o până acum, de-a lungul carierei sale, este aceea de a nu presupune nimic. Dacă sunt informaţii care lipsesc şi de care are nevoie pentru rezolvarea unei situaţii, întreabă sau se documentează pentru a le afla, chiar dacă pare că unele aspecte sunt evidente sau că nu ar necesita să fie cercetate. Presupunerea este doar un joc de noroc, crede CFO-ul PORR Construct.

O atrage ideea de leadership, dar şi cea de digitalizare, de aceea spune că şi-a propus să faciliteze şi să accelereze procesul de transformare digitală a companiei în care lucrează.

„Construcţiile sunt un pilon important al oricărei economii, iar dezvoltarea economică nu poate avea loc fără investiţii pe termen lung în produsele industriei noastre. Momentan, există în Europa de Est şi, cu atât mai mult în România, o presiune a pieţei de a ţine costurile la un nivel cât mai scăzut. Acest aspect este unul dintre principalele motive pentru care industria construcţiilor este tradiţionalistă şi cu un grad mic de adopţie al digitalizării proceselor şi tehnologiilor.”

Viitorul către care speră să se îndrepte este acela în care toţi jucătorii din această industrie, de la producător, până la client, vor colabora pentru a-şi digitaliza treptat cât mai mult procesele administrative şi operative. Un viitor în care investitorii publici şi privaţi vor ajunge să estimeze corect valoarea adăugată pe termen lung în calitate şi în rezultatele financiare aduse de inovaţie şi, astfel, să prioritizeze în criteriile de ofertare, înglobarea de procese digitalizate şi tehnologii inovative în produsele şi serviciile pe care le licitează.

Plăcerea, şi nu banii, reprezintă resortul despre care Ana-Maria Cojocaru spune că este primordial atunci când vine vorba de un job ideal. Iar dacă ar fi să o ia de la început în carieră, ar urma acelaşi drum pe care l-a parcurs şi până acum.

„Mă inspiră oamenii energici, optimişti, profesionişti, care pun pasiune în ceea ce fac. Cu alte cuvinte, mă inspiră colegii cu care am avut şi am în prezent prilejul să lucrez. Fiind o fire foarte empatică, atunci când iau contact cu genul acesta de oameni, exprim şi eu astfel de calităţi”, spune Ana-Maria Cojocaru.

Sfatul ei pentru un tânăr aflat astăzi la început de drum în carieră? Să investească timp şi energie pentru a descoperi ce-i place cu adevărat să facă, fără a lua în considerare clişeele de genul „meseria asta e de viitor” sau „e o meserie bănoasă”.

„Dacă îţi place ceea ce faci, motivaţia dezvoltării profesionale va veni în mod natural, iar satisfacţia materială se va concretiza, chiar dacă nu faci din asta un obiectiv.”

La rândul ei, dacă ar fi să nu mai aibă jobul actual, Ana-Maria Cojocaru are o variantă de backup în minte. S-ar îndrepta către psihologie, pentru că i-ar plăcea să lucreze cu oamenii în moduri complexe. Şi cu siguranţă nici de acolo nu ar lipsi provocările.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.