Pariul pe Nord: cum arată unul dintre cele mai noi proiecte ce se va contura în nordul Capitalei şi cât va costa acesta

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 02 septembrie 2023 433 afişări

127 de apartamente, 147 de locuri de parcare şi o zonă de retail au fost finalizate în a doua fază a proiectului The Level Apartments, dezvoltat în Străuleşti, în partea nordică a Capitalei. Ce urmează? Planurile vizează un total de 600 de spaţii de locuit, livrate până la finalul lui 2026.

A face din casă ACASĂ este visul oricăruia dintre noi, mai cu seamă într-o ţară în care apetitul proprietăţii este la cote maxime – peste 95% dintre români au în posesie o locuinţă, conform datelor Eurostat. Nu e de mirare, în aceste condiţii, că apartamente sau case de varii dimensiuni îşi găsesc muşterii, chiar dacă preţurile cresc, iar creditarea este mai anevoioasă decât (să zicem) acum un an sau doi.

Ce contează este ca oferta şi cererea să se întâlnească. Faza întâi a proiectului The Level Apartments, însumând 45 de apartamente, a fost vândută integral şi livrată în 2020 în urma unei investiţii de 3,5 milioane de euro, iar a doua fază a proiectului s-a finalizat anul acesta, având loc deja şi predarea către proprietari a 127 de apartmente, urmare a unor investiţii de 12,5 milioane de euro. „Prin fazele trei şi patru se vor livra un număr de 400 unităţi locative până în 2026, cu o investiţie totală de 40 milioane euro”, declară Cosmin Savu-Cristescu, managing director al Redport Capital, dezvoltatorul proiectului. Tot el spune că finanţarea este realizată printr-o combinaţie de surse proprii, finanţare bancară şi participarea unor investitori.

Începerea lucrărilor la etapele următoare este programată pentru toamna acestui an. „Consumatorii doresc locuinţe moderne iar standardele s-au schimbat semnificativ, chiar şi comparativ cu acum 5-10 ani. Oamenii îşi doresc să aibă un standard calitativ din ce în ce mai înalt plătind preţul corespunzător segmentului pe care îl reprezintă”, afirmă Cosmin Savu-Cristescu, care şi-a început cariera în urmă cu peste 20 ani, ca avocat de business, specializat pe real estate şi construcţii, dezvoltare şi finanţare de proiecte, fuziuni & achiziţii. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 2001, are o diplomă în drept la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbona (2000) şi un master în studii juridice la Institutul Franco-Român de Drept al Afacerilor din Bucureşti (2003); în 2006 a fost admis în Baroul Bucureşti.

Cât priveşte profilul clientului The Level Apartments, Savu-Cristescu detaliază că este vorba despre persoane cu studii şi venituri peste medii, stil de viaţă activ şi care vor să aibă mai multe posibilităţi dintre care să aleagă cel mai bun viitor pentru ei şi familiile lor. „În general, cei care optează pentru un apartament în zona de nord au ca principal criteriu proximitatea dintre locul de muncă şi casă, dar mai ales să fie o zonă cu acces la facilităţile de care au nevoie. Este vorba de persoane cu joburi solicitante”, adaugă reprezentantul Redport Capital.


„Preţul nu are de ce să scadă, pentru că preţurile actuale nu sunt decât o reflecţie a pieţei construcţiilor, atât a materialelor, cât şi a lucrărilor în general. (...) Este foarte probabil ca şi preţurile locuinţelor să mai crească, cel puţin pe segmentul nostru.”

Cosmin Savu-Cristescu, managing director, Redport Capital


A doua fază a proiectului a fost dezvoltată pe un teren de 4.275 mp, cu o suprafaţă construită de 12.386 mp şi o zonă de retail de 900 mp. Compartimentarea celor 127 de apartamente variază  de la studiouri până la locuinţe cu două, trei sau patru camere şi penthouse-uri. Cu titlu de exemplu, preţul unui studio de 30.27 mp este de 69.653 de euro plus TVA, iar un apartament cu două dormitoare, suprafaţă de cca 106 mp, este de 177.022 euro plus TVA.

„În ce priveşte previziunile în privinţa următoarelor faze, consider că preţul nu are de ce să scadă pentru că preţurile actuale nu sunt decât o reflecţie a pieţei construcţiilor, atât a materialelor cât şi a lucrărilor în general. Prin urmare, atâta vreme cât preţul de edificare nu ne permite să coborâm preţul de vânzare, nici nu putem să facem acest lucru. Aşteptarea este ca preţurile nu doar să nu coboare, dar pe măsură ce piaţa materialelor de construcţii şi piaţa manoperei vor continua să crească într-un ritm al lor propriu, este foarte probabil ca şi preţurile locuinţelor să mai crească, cel puţin pe segmentul nostru (imobiliare tip premium)”, punctează Savu-Cristescu. Cum se traduce premium în acest caz? Soluţii eficiente din punct de vedere energetic, dar şi elemente smart, de pildă: faţadă ventilată, ferestre eficiente energetic, iluminarea faţadei exterioare, iluminatul exterior controlat prin senzori crepusculari şi iluminat LED pentru zonele comune din interior, termostate inteligente interconectate, sistem smart home pentru iluminat, temperatură, securitate şi electrocasnice, sistem de colectare a apelor pluviale pentru a fi reutilizate în scopuri de irigaţie. El povesteşte că incertitudinea şi instabilitatea generată de conflictul socio-politic, respectiv războiul din Ucraina, au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării proiectului. Această stare de incertitudine a afectat fluxurile de la furnizori, au apărut întârzieri în aprovizionarea cu materiale şi resurse necesare proiectului. De asemenea, conflictele şi instabilitatea au dus la fluctuaţii semnificative ale preţurilor pe piaţă, fiind astfel necesară o reevaluare a bugetului şi ajustări suplimentare pentru a face faţă noilor condiţii de piaţă. „Pe lângă aceste aspecte, contextul socio-politic a influenţat întregul ecosistem al proiectului. Infrastructura, transportul, serviciile publice şi alţi factori cheie necesari pentru dezvoltarea proiectului au fost afectaţi şi, prin urmare, a trebuie să ne adaptăm şi să găsim abordări alternative pentru a face faţă situaţiei imprevizibile şi instabile.”

În portofoliul Redport Capital se mai regăseşte şi Infinity Nord, care se întinde pe un teren de 44.000 mp, având o suprafaţă totală construibilă de 125.000 mp, cu o investiţie totală de 150 milioane de euro. Proiectul se va desfăşura în patru faze, prima cu începere anul acesta, şi va avea un număr total de 1.250 de apartamente, spaţii de retail, facilităţi medicale şi de educaţie, precum şi 1.500 de locuri de parcare, cu dată de finalizare 2030.   

DIFERENŢIERE. Dezvoltatorul proiectului a ales soluţii eficiente din punct de vedere energetic şi elemente smart, între care se numără faţada ventilată, ferestrele eficiente energetic şi sistemele smart home pentru iluminat, temperatură, securitate şi electrocasnice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IMOBILIARE,
preturi,
apartamente,
locuinte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.