Ce mai face brokerul de un milion de euro

Postat la 25 mai 2009 201 afişări

Doi dintre cei mai buni brokeri imobiliari, care au parasit in ultimele luni liderul pietei, Colliers International, au adus in Romania unul dintre putinele nume mari globale ale consultantei care nu era prezent aici. Pe o piata in regres insa inceputul nu va fi simplu.

La finalul saptamanii trecute, agitatia era mare in birourile companiei The Advisers: mobilierul de abia fusese adus, inca se montau echipamente IT, spatiile dintre birouri erau mari - in lipsa dulapurilor sau a unor elemente decorative - iar cei cativa angajati prezenti participau la sedinte ad-hoc in biroul sefului.

Biroul sefului era singurul cat de cat aranjat, cu dosare si carti amplasate intr-un colt si mai multe diplome si articole din presa inramate pe latimea unui perete. Elementul comun al acestora din urma: Horatiu Florescu, cel mai bun broker imobiliar din segmentul inchirierilor de spatii de birouri, un nume care face ca The Advisers, o companie proaspat infiintata, sa fie privita cu un mai mare interes.

“Seamana cu un start-up, chiar glumeam cu Monica pe tema asta, dar noi avem oameni cu experienta”, spune Florescu, uitandu-se catre fosta si actuala sa colega, Monica Barbu. Cei doi au condus in ultimii ani departamentele de inchirieri de birouri si de spatii comerciale din cadrul Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara, prima plecare fiind cea a Monicai Barbu, la finalul anului trecut, dupa aproximativ 11 ani in companie. La circa trei luni distanta a venit si plecarea lui Florescu. “A fost un declic... Am vrut sa-mi demonstrez mie si Monicai ca daca facem o companie noua, vom avea aceleasi rezultate”, spune presedintele The Advisers, a carei lansare oficiala va avea loc in aceasta saptamana.

Rezultatele de pana acum ale celor doi au fost cat se poate de bune: Monica Barbu a pus bazele si a condus unul din primele trei departamente de retail ca importanta intre companiile de consultanta, iar Horatiu Florescu a obtinut in 2007 si in 2008 titlul de cel mai prolific broker in cadrul Colliers la nivel global, din punctul de vedere al valorii tranzactiilor incheiate - peste sase milioane de euro venituri aduse companiei, ceea ce s-a tradus si prin castiguri personale de peste un milion de euro pe an. Ce lipsea insa atunci? “Acolo eram parte dintr-un angrenaj foarte mare, mult personal administrativ si putini brokeri”, spune Monica Barbu, vicepresedinte al The Advisers, in timp ce Florescu sustine ca in fiecare companie de profil exista cativa oameni foarte buni - “partenerul sau proprietarul”, sefii de departament si cativa cu experienta care cunosc piata, majoritatea fiind insa “babyboomers, care au inceput sa practice meserie din 2006”.

Scaderea pietei imobiliare in ultima perioada, transpusa printr-o intensificare a competitiei intre brokeri, duce cel mai adesea la rupturi, sustine Ulrik Rasmussen, partener in cadrul companiei de executive search Pedersen & Partners. “Cel mai intalnit motiv pentru care persoanele pleaca din firmele unde activeaza este dat de disputele asupra impartirii conturilor si a bonusurilor, care rezulta din slabele politici interne”, explica partenerul Pedersen & Partners, care are printre clientii sai companii precum GTC, TriGranit sau Jones Lang LaSalle.

Florescu tine insa sa sublinieze ca nu il intereseaza disputele cu fostii sai colegi, mai importante fiind rezultatele noii companii. “Nu imi doresc o competitie absurda. Eu o sa-mi fac treaba si la sfarsit de an o sa trag linie si o sa vad daca am fost cel mai bun. Daca nu, in anul urmator voi incerca sa fiu”, spune proaspatul presedinte al The Advisers.

Numele intreg al companiei este de fapt The Advisers in Association with Knight Frank, compania fondata de cei doi brokeri fiind de fapt pasul de intrare pe piata locala a Knight Frank, infiintata acum peste 100 de ani in Marea Britanie si care a ajuns la 196 de birouri in 38 de tari. Potrivit informatiilor disponibile, compania britanica este printre cele mai mari nume la nivel mondial care nu era inca prezent in Romania, unde jucatorii internationali, precum CB Richard Ellis, Coldwell Banker, Colliers, Cushman & Wakefield, DTZ sau Jones Lang LaSalle, au patruns in ultimii ani prin incheierea de parteneriate sau prin achizitia unor companii dezvoltate de antreprenori locali.

“Romania nu a prezentat initial un interes pentru noi”, admite, intr-o discutie cu BUSINESS Magazin, Chris Bell, managing director pentru Europa al companiei britanice. Schimbarea a venit odata cu plecarea celor doi brokeri din cadrul Colliers si cu startul formarii unei noi echipe. “Horatiu si Monica au reprezentat doua argumente decisive. A fost o intalnire a unor mentalitati comune, dupa 15 minute de discutie am stiut ca vom lucra impreuna”, spune managerul Knight Frank. Desi cei trei consultanti nu au dorit sa ofere mai multe informatii privind negocierile purtate, cereri de obtinere a unei francize pentru un birou local al companiei britanice au mai existat in trecut, Monica Barbu vorbind chiar de un numar actual de 25 de dosare trimise englezilor.

Noua companie va oferi initial servicii in segmentele de spatii comerciale si de birouri, industrial, evaluare si consultanta generala, prin intermediul unei echipe de 20 de persoane, urmand ca din toamna sa fie format si un birou de investitii, moment in care echipa va creste pana la 25 de persoane, si prin cooptarea a inca unui vicepresedinte - “un nume cunoscut”, dupa cum se exprima Florescu, fara a dori sa ofere mai multe amanunte.

Cat de oportuna este insa miscarea celor doi, in contextul in care piata imobiliara a fost lovita puternic de criza, iar segmentul companiilor de consultanta trece prin schimbari majore, de la scaderi semnificative ale veniturilor la restructurari si reorganizari? Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International, spune ca principalul adversar al companiei pe care a fondat-o si o conduce nu va fi reprezentat de noua companie a lui Florescu si Barbu, ci de situatia economica. “Noi ne luptam cu piata, cu lipsa finantarii. Piata este foarte mica acum, cele doua plecari au avut un impact destul de mic, mult mai mare a fost cel al crizei”, sustine Georgescu, care recunoaste insa meritele fostilor colegi - “intotdeauna am spus ca este loc de oameni buni, iar ei sunt doi dintre acestia; isi vor forma probabil o clientela a lor”.

Pe de alta parte, Ulrik Rasmussen considera ca “acum ar fi momentul perfect daca ai vrea sa infiintezi o companie de consultanta imobiliara”, argumentul constand in aceea ca majoritatea brokerilor sI a consultantilor sunt platiti in special pe baza de comision din tranzactiile intermediate, comisioane care sunt insa platite dupa cateva luni de la parafarea tranzactiilor. Cum momentul actual nu aduce foarte multe tranzactii, explica Rasmussen, brokerii ar putea pleca imediat, fara a fi nevoiti sa astepte inca o perioada pana la livrarea bonusurilor.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/ce-mai-face-brokerul-de-un-milion-de-euro-4449737
4449737
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.