Ies marile lanturi de farmacii la cumparaturi?

Postat la 19 aprilie 2010 109 afişări

Masurile neprietenoase pentru farmacii adoptate de Guvern in ultimele luni au facut ca multe din micile farmacii independente sa ajunga in pragul desfiintarii. Desi preluarea acestora de catre marile retele pare fireasca in aceste conditii, lucrurile nu stau asa.

50%, 70% sau 90%. Sunt procentele vehiculate in presa in ultima vreme si se refera la numarul farmaciilor aflate in faliment contabil sau in pragul falimentului. Nimeni nu poate spune cu exactitate cate sunt, dar toata lumea cade de acord ca exista mari probleme. Termenele de plata pentru medicamentele gratuite si compensate s-au prelungit in toamna anului trecut pana la sase luni, consumul de medicamente s-a redus, iar lipsa de lichiditati a devenit coplesitoare.

Cum piata produselor farmaceutice pe baza de reteta este una puternic reglementata, preturile medicamentelor si adaosurile fiind fixate de Ministerul Sanatatii, farmaciile nu au solutii alternative de a face bani decat prin cresterea vanzarilor de medicamente fara prescriptie sau comercializarea altor produse decat cele specifice profilului lor. Problema este ca si eficacitatea acestor solutii scade pe timp de criza din cauza scaderii puterii de cumparare. In astfel de conditii, farmaciile independente, indeosebi cele din orasele mici si din localitatile rurale, nu au mai putut sa-si acopere cheltuielile de functionare si au fost obligate fie sa apeleze la credite, daca au avut succes la banci, fie sa-si lichideze afacerile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
farmacii,
retele,
preluari,
faliment,
masuri
/analize/ies-marile-lanturi-de-farmacii-la-cumparaturi-5913994
5913994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.