Planurile Rompetrol: kazahii nu se dau batuti

Autor: Roxana Cristea Postat la 26 iulie 2011 65 afişări

Desi piata petroliera din Romania - si nu numai - a scazut si desi au intarziat cu mai mult de un an in planul de modernizare a rafinariei Petromidia, kazahii nu se dau batuti.

La opt kilometri de la tarmul Marii Negre, de pe petrolierul Seasong sunt descarcate 140.000 de tone de petrol intr-un terminal. Mutarea materiei prime dureaza o zi, iar lucrurile sunt tinute sub control de o echipa de 21 de oameni care muncesc in ture. "Imi amintesc cu nostalgie de prima descarcare de titei, in urma cu doi ani. A fost facuta de pe o nava cu o capacitate de 60.000 de tone", povesteste capitanul vasului Anghel Saligny, ambarcatiune cu care am fost transportati in larg, acolo unde avea loc procesul de descarcare. Terminalul si portul au fost printre directiile principale de dezvoltare a logisticii Petromidia, iar ulterior au fost alocate bugete si pentru extinderea capacitatii de export carburanti (benzina si motorina) si gaz petrolier lichefiat prin dana 9 a portului Midia.

"Programul face parte din strategia Grupului Rompetrol si a unicului sau actionar, KazMunaiGaz, de consolidare si dezvoltare a prezentei in regiunea Europei Centrale si de Est, atat in Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina si Georgia, unde regasim statiile Rompetrol, cat si in tari precum Turcia, Serbia sau Grecia", spunea saptamana trecuta Arman Kairdenov, directorul general al Rompetrol Rafinare. Compania a inceput ultima faza a programului de crestere a capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia, de la 3,8 milioane tone la peste cinci milioane tone. Valoarea investitiei se ridica in prezent la 234 de milioane de dolari, nivelul total fiind estimat la peste 377 de milioane de dolari. Programul a fost initiat in anul 2006, termenul de finalizare fiind primul trimestru din 2012, cand urmeaza a fi integrate in procesul de productie alte trei noi instalatii. "Speram sa terminam totul in primul trimestru din 2012. Suntem cu aproape un an si jumatate intarziere, dar este un proces complex. Dupa ce vom finaliza investitiile din rafinarie, ne vom concentra pe extinderea pe pietele din Europa de Vest. Cu toate acestea, Romania va ramane in continuare piata tinta pentru investitii", declara Saduokhas Meraliyev, directorul executiv al Rompetrol.

Pe langa Europa de Vest, Ucraina si Turcia sunt unele dintre cele mai interesante piete, mai ales in contextul in care kazahii mai au putin si finalizeaza investitiile in cresterea capacitatii de rafinare de la Petromidia. "In urmatoarele cateva luni vom deschide o reprezentanta in Turcia, tara unde, de la inceputul anului s-a creat un deficit de produse prin faptul ca toti furnizorii rusi traditionali au fost scosi din piata odata cu trecerea la standardele euro 5", a mai completat seful Rompetrol. Potrivit acestuia, odata cu cresterea capacitatii de rafinare de la Petromidia, "Rompetrol va fi in locul potrivit la momentul potrivit".

In ce priveste piata de carburanti din Romania, Meraliyev sustine ca cererea va continua sa scada fata de anul trecut, in primul semestru fiind vandute cu 4-5% mai putine volume de carburanti comparativ cu perioada similara din 2010. "Acesta este deja al treilea an de scadere a pietei petroliere. Credem ca vom inregistra pierderi si anul aceasta, dar in 2012 vom ajunge la break-even", a mai adaugat directorul Rompetrol, care acum doua luni a primit o scrisoare de intentie de la grupul sarb NIS, detinut de rusii de la Gazprom, pentru preluarea tuturor benzinariilor Rompetrol din Romania. "Nici macar nu s-a ajuns la faza de negocieri. Primim tot timpul propuneri, chiar si pentru rafinaria Vega", potrivit lui Meraliyev. Declaratiile sefului Rompetrol sunt sustinute de Titov Buzescu, vicepresedintele Rompetrol pe segmentul de retail, care evalueaza benzinariile pe care grupul le detine in Romania la circa 500-600 de milioane de euro. Reteaua Rompetrol avea la finalul lunii martie 768 de statii, dintre care131 de statii proprii, 158 de statii partener, 126 de statii mobile, 155 de baze interne si 198 de cuve.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
kazahi,
rompetrol,
benzinarii,
petromidia
/analize/energie/planurile-rompetrol-kazahii-nu-se-dau-batuti-8515608
8515608
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.