Erste: Pretul petrolului va ajunge la 79,8 USD/baril pana la sfarsitul anului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 septembrie 2010 72 afişări

Analistii Erste Group estimeaza ca pretul titeiului va creste, pe masura majorarii cererii in pietele emergente, si apreciaza ca pe ansamblul Europei de Est, Polonia si Romania au cel mai mare potential de crestere a cererii pe termen mediu si lung.

"Estimam o medie a pretului petrolului de 79,8 USD/baril pentru sfarsitul anului 2010, urmand sa creasca la 86,8 USD/baril la sfarsitul anului 2011 si la 102,6 USD/baril pe termen lung (sfarsitul anului 2015)", precizeaza Thomas Unger, analist al sectorului petrolului si gazelor in cadrul Erste Group. In ultimele 12 luni, pretul a avut fluctuatii situate intr-un interval extins de 64-87 USD/baril.

In ce priveste factorii care ar putea influenta pretul titeiului pe viitor, stocurile de titei de la nivelul tarilor consumatoare din OECD se mentin la un nivel ridicat si ar trebui sa actioneze ca tampon in fata volatilitatii. In plus, riscul de deficit al ofertei pare a fi minim in urmatorii 2-3 ani, deoarece productia de petrol tine usor pasul cu cresterea consumului.

"Cererea globala de titei a crescut cu 2% fata de media anului 2009 si se preconizeaza o noua crestere atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu", adauga Unger - in primul rand in pietele emergente (China). In Europa, cererea de titei ar putea scadea in continuare cu aproximativ 0,7% pe an pana in 2020, date fiind regulamentele UE mai stricte privind emisiile de CO2 din transport si trecerii la autovehicule alimentate electric. In schimb, analistul Erste vede potential de crestere in Europa Centrala si de Est: "Polonia si Romania par sa detina cel mai ridicat potential de crestere - la 60% din media UE, s-ar inregistra o cerere suplimentara de 13,5 milioane de tone de titei sau 2% din totalul UE".

RECOMANDARI: OMV, PETROM

Ca recomandari de investitii in actiunile companiilor din sector, Erste precizeaza ca OMV este "una din optiunile preferate" de investitie si isi mentine recomandarea de cumparare. "Chiar daca actiunile OMV nu se bucura de atentia pe care o merita, suntem convinsi ca aceasta companie va continua sa inregistreze aceleasi performante solide. Metodologia noastra modificata de evaluari a generat un nou pret tinta de 36,5 euro, in scadere de la 39 EUR", apreciaza Unger.

In ce priveste Petrom, pretul tinta pentru Petrom a crescut cu 19%, ajungand la 0,38 lei pe actiune, de la tinta anterioara a Erste de 0,32 lei. "Cu aceasta crestere si un mediu favorabil pentru echipamentele upstream, avem incredere in recomandarea noastra de acumulare. Romania intentioneaza sa lichideze participatia sa de 9,8% in compania Petrom prin vanzare pe bursa, incurajand astfel libera tranzactionare a actiunilor. Dupa finalizarea tranzactiei, exista o mare probabilitate de majorare a capitalului cu 600 de milioane de euro in 2011. Cu toate acestea, nu am inclus-o pana acum in estimarile noastre, deoarece nu este inca definitivata."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
petrol,
consum,
baril,
Europa de Est,
Erste,
OMV,
Petrom
/analize/energie/erste-pretul-petrolului-va-ajunge-la-79-8-usd-baril-pana-la-sfarsitul-anului-7435281
7435281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.