​Energie pentru viaţă: gospodării izolate în Munţii Bârgăului din Bistriţa Năsăud au pentru prima dată curent electric după ce o asociaţie din energie le-a instalat panouri fotovoltaice

Autor: Liviu Popescu Postat la 19 septembrie 2023 29 afişări

Cinci gospodării din zona Munţilor Bârgăului din Bistriţa Năsăud, şi care nu au fost racordate niciodată la reţeaua de electricitate, deşi locuitorii sunt persoane în vârstă, chiar şi 97 de ani, sau copii de 9-10 ani, beneficiază din această vară de curent electric cu sprijinul unor voluntari. De acum, pentru ei diferenţa dintre întuneric şi lumină, atunci când se înnoptează afară, va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător.

Asociaţia Energia Inteligentă a anunţat recent că a finalizat cea de-a şasea etapă a proiectului „Energie pentru Viaţă” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate din comuna Prundul Bârgăului, judeţul Bistriţa Năsăud.

Casele beneficiare ale proiectului nu au fost racordate niciodată la reţeaua de electricitate, iar locuitorii lor sunt persoane în varstă şi copii – o bunică ce îşi creşte cu bucurie cei doi nepoţi părăsiţi de mamă, oameni bătrâni cu casuţe curate şi grădini îngrijite, cel mai în vârstă fiind o femeie de 97 de ani.

”Deşi pentru marea noastră majoritate este considerată „normalitate”, în continuare foarte multe persoane nu au încă acces la energie electrică. Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în proiecte cu impact asupra societăţii, care pot face o diferenţă, fie că vorbim de autoritaţi ale statului, de mediul privat sau de ONG-uri, pentru că doar împreuna putem aduce o schimbare în bine în viaţa semenilor noştri. O societate poate evolua doar arătând grijă faţă de oameni şi mediu”, spune Dumitru Chisăliţă, Preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociaţiei Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viaţă” a fost primit cu mult entuziasm şi a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în şase etape: localitatea Întregalde, Judeţ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Judeţ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja şi Vintileasca, Judeţ Vrancea (septembrie 2022), satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Judeţ Harghita (decembrie 2022), comunele Leşu (iunie 2023) şi Prundul Bârgăului (iulie 2023), ultimele două aflate în judeţul Bistriţa Năsăud.

„Prin proiectul „Energie pentru viaţă” am creat mediu optim pentru dezvoltarea resursei umane, concomitent cu protejarea naturii - am aprins lumina în casele oamenilor, folosind energie din surse regenerabile. Le mulţumim pentru implicare tuturor celor care ne susţin şi sperăm să nu ne oprim aici, ci să continuăm acest proiect şi în anii următori”.

În România, ţară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Judeţene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate.

Deşi necesare, investiţiile pentru conectarea gospodăriilor la reţeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficienţă, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuţie, aşadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge şi aici.

Toate finanţările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puţin de 2 km de reţeaua de energie existentă. Astfel, circa 9000 de gospodării din România nu au nici o speranţă de a vedea energia electrică.

Prin proiectul ”Energie pentru viaţă”, Asociaţia Energia Inteligentă şi-a propus atât atragerea finanţărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată curent electric, cât şi tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală. Implicarea tuturor susţinătorilor proiectului pe parcursul celor şase etape ale acestei iniţiative a adus o schimbare în bine, iar energia a putut să apară în viaţa tuturor beneficiarilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.