Cine este antreprenorul care a pus bazele companiei Shell. A schimbat o întreagă industrie

Autor: Andra Stroe Postat la 12 iunie 2021 7283 afişări

Cine este antreprenorul care a pus bazele companiei Shell. A schimbat o întreagă industrie

O călătorie avea să schimbe nu doar viaţa antreprenorului Marcus Samuel, ci şi industria petrolieră la nivel mondial. El este cel care, în urmă cu peste un secol, a pus bazele Shell, una dintre cele mai mari afaceri din lume şi compania cu cele mai mari venituri din Europa în 2020.

Marcus Samuel s-a născut pe 5 noiembrie 1853 în Londra, într-o familie de evrei de origine irakiană. El a studiat în Canada şi Belgia, iar înainte de a intra în lumea afacerilor a călătorit o lungă perioadă în mai multe ţări din Asia.

Antreprenorul a remarcat potenţialul uriaş al comerţului cu petrol în timpul unei călătorii făcute în Caucaz, în 1890, aşa că a decis să pornească propria afacere, alături de fratele său, Samuel Samuel. Un an mai târziu, el a obţinut un contract exclusiv pe nouă ani pentru a vinde kerosen în estul canalului Suez. Pentru un transport mai eficient, Samuel a comandat proiectarea şi construirea unor petroliere mai sigure, reuşind să transporte kerosen spre Singapore şi Bangkok. Petrolierul Murex a fost prima navă de acest tip care a reuşit să tranziteze canalul Suez, în 1892. Ulterior, el şi-a mărit flota cu alte zece nave. În 1985 a primit un teren concesionat la est de Borneo, unde la doi ani distanţă a avut norocul de a descoperi rezerve importante de petrol. În 1897 a pus bazele Shell Transport and Trading Company, numind-o astfel în amintirea businessului tatălui său, care fusese neguţător de scoici. Pentru ajutorul acordat unei nave de război britanice în Portul Said, antreprenorul a primit gradul de cavaler. A fost, totodată, şerif al Londrei între 1894 şi 1895, rol urmat de cel de lord primar, având o lungă carieră în viaţa civică a oraşului, alături de alte funcţii politice.

În 1907 compania sa a decis să fuzioneze cu Royal Dutch pentru a crea holdingul  Royal Dutch Shell. Pentru contribuţia adusă în timpul Primului Război Mondial în guvernul britanic, el a fost numit primul baron Bearsted de Maidstone, ridicat ulterior la gradul de viconte. Samuel a fost căsătorit, începând cu 1881, cu Fanny Elizabeth Benjamin. Printre pasiunile sale s-a numărat echitaţia, el obişnuind să călărească în fiecare dimineaţă spre Hyde Park. Antreprenorul a murit pe 17 ianuarie 1927. În prezent, Shell este una dintre companiile din Big Oil, alături de BP, Chevron, ExxonMobil, TotalEnergies şi ConocoPhillips. Este, totodată, a cincea cea mai mare companie din lume, în funcţie de veniturile din 2020, care s-au ridicat la 180 de miliarde de dolari, şi cea mai mare din Europa. Compania are în jur de 86.000 de angajaţi şi este prezentă în 70 de ţări, cu o reţea de circa 44.000 de staţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.