După 20 de ani de aşteptare, pachetul de bază în sănătate prinde contur

Autor: Razvan Muresan Postat la 25 octombrie 2013 482 afişări

Serviciile medicale din spitalele publice ar putea arăta diferit de la începutul anului 2014. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că pacienţii va trebui să treacă prin anumite filtre până să ajungă la spital. Clinicile şi, mai ales, asigurătorii vor încasa mai mulţi bani, după ce pacienţii vor înţelege că şi la stat sănătatea costă.

După 20 de ani de aşteptare, pachetul de bază în sănătate prinde contur

IN STUDIU REALIZAT DE EXACT CERCETARE ŞI CONSULTANŢĂ ÎN COLABORARE CU LINK RESOURCE ARATĂ NIVELUL SCĂZUT DE INFORMARE A ROMÂNILOR ÎN LEGĂTURĂ CU ASIGURAREA DE SĂNĂTATE OBLIGATORIE. Rezultatele studiului indică faptul că peste 30% dintre români nu ştiu cât plătesc pentru asigurarea obligatorie de sănătate, iar mai mult de 80% ştiu foarte puţin despre avantajele pe care le oferă acest tip de asigurare. Rezultatele demonstrează că românii au foarte puţine informaţii referitoare la asigurarea de sănătate obligatorie şi beneficiile acesteia. Atunci când au fost întrebaţi dacă ştiu cât plătesc lunar pentru acest serviciu, 38% au răspuns negativ, în timp ce 62% dintre respondenţi au ştiut valoarea exactă.

În ce priveşte drepturile contribuabililor, situaţia nu este la fel de clară: doar 18% îşi cunosc exact beneficiile, în timp ce 82% ştiu foarte puţin, sau chiar deloc, despre avantajele pe care le oferă asigurarea obligatorie de sănătate. MINISTRUL SĂNĂTĂŢII, EUGEN NICOLĂESCU, şi-a pus la bătaie propriul mandat, spunând, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că termenul limită de intrare în vigoare a pachetului de bază introdus în spitalele publice de către autorităţi va fi februarie 2014: „Dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie, nu am ce să mai caut în fruntea ministerului„.

Ministrul a explicat că scopul pachetului de bază este să îmbunătăţească accesul pacienţilor asiguraţi la servicii medicale de calitate. Pacienţii ar trebui să se adreseze în primă instanţă medicului de familie şi abia apoi să meargă la spital, pentru ca unităţile spitaliceşti să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite, a arătat Nicolăescu, precizând că, în medie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei. Conform pachetului, cetăţenii sunt obligaţi să facă o vizită la medicul de familie, la un anumit interval, în funcţie de vârstă şi de riscurile de sănătate.

„Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc o dată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie. (...) Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost„, a precizat ministrul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/dupa-20-de-ani-de-asteptare-pachetul-de-baza-in-sanatate-prinde-contur-11560740
11560740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.