Wilms redevine cel mai puternic om din comertul romanesc

Postat la 18 mai 2009 60 afişări

Cel mai mare comerciant de pe piata romaneasca a facut saptamana trecuta o miscare surprinzatoare: i-a redat fraiele conducerii lui Dusan Wilms, cel ce a condus reteaua Metro Cash & Carry in perioada 1999-2005.

Plecarea din Metro Cash & Carry Romania a fost cea mai grea decizie pe care am luat-o”, declara anterior Dusan Wilms pentru BUSINESS Magazin, referindu-se la momentul de acum patru ani, cand s-a pus problema avansarii sale in cadrul grupului, in functia de membru in consiliul de administratie al Real International, divizia de hipermarketuri a grupului Metro. Pe atunci considera ca mai are multe lucruri de facut la conducerea retelei Metro Cash & Carry din Romania. “In acelasi timp, imi dadeam seama ca aceasta schimbare nu va fi usoara nici pentru familia mea si ma gandeam mai ales la copil, care trebuia sa se integreze intr-un nou mediu.”

Acum, Dusan Wilms se intoarce la conducerea celui mai mare comerciant de pe piata romaneasca, cu o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de euro in 2008. Reteaua, care a ajuns acum la 24 de magazine, a intrat pe piata romaneasca in urma cu 13 ani, avand deschise doar patru unitati in 1999, pe cand Wilms a preluat conducerea filialei de aici. Parcursul profesional al managerului poate impresiona orice head-hunter: vreme de sase ani, pana in 2005, cat Wilms s-a aflat la conducerea retelei Metro Cash & Carry, comerciantul german a avut cel mai rapid ritm de crestere a numarului de magazine, iar in 2005, cand a plecat la Real International, Wilms a devenit primul roman care a intrat in board-ul unei companii multinationale.

In 1999, Metro avea o istorie de 3 ani pe piata romaneasca si deschisese 4 magazine. Venirea lui Wilms la Metro a coincis cu decizia strategica a grupului de a-si stopa dezvoltarea pe piata romaneasca, avand in vedere devalorizarea puternica a monedei nationale din acea perioada. Managerul roman a refacut insa studiul de potential pentru piata si a reusit sa convinga conducerea Metro sa reia expansiunea in Romania. Mai mult, daca initial Metro stabilise pentru Romania ca obiectiv final 10 magazine, tot el i-a convins sa creasca tinta la 20, iar ritmul de dezvoltare s-a accelerat, prin deschiderea a trei magazine in 2000, urmate de patru in 2001 si de alte patru in 2002.

“Marele meu noroc este ca sunt roman si cunosc foarte bine mediul de afaceri, resursele, mentalitatea si spiritul romanesc”, comenteaza Wilms, referindu-se la convingerea pe care a avut-o acum zece ani ca merita investit in continuare in extinderea retelei, in ciuda a ceea ce aratau cifrele si indicatorii economici. Pe de alta parte, lucrand foarte mult in strainatate, a putut sa-si imagineze dezvoltarea viitoare a tarii.

Inainte de Metro, Wilms a lucrat la alt mare grup german, Deutsche Telekom, in cadrul diviziei de telefonie mobila T-Mobile. Plecarea sa de la operatorul german s-a petrecut in urma unei prezentari pe care a facut-o pentru Metro, unul dintre cei mai importanti clienti la momentul respectiv ai T-Mobile. A fost abordat direct de reprezentantii Metro si i s-a propus postul de director general pentru Romania, pe care l-a acceptat rapid, aceasta fiind cea mai buna oportunitate de a reveni in tara.

Managerul roman ii succeda acum la conducerea retelei francezului François Oliver, care a fost director general vreme de trei ani. Oliver este cel care le-a facut cunostinta romanilor cu formatul de hipermarket, ca director general al Carrefour Romania din 1999 pana in 2006.

Intrebat despre greselile pe care le-a facut sau le-a evitat in cariera sa, Wilms declara ca “fara greseli nu poti merge mai departe si nu poti invata, nu poti evolua”, cu conditia sa nu repeti insa eroarea. “Nu am regretat niciuna din deciziile pe care le-am luat si nici in cariera nu am facut vreo greseala majora cu efecte asupra mea sau a celor din jur”, spune Wilms. Se vede drept un om echilibrat, care incearca permanent sa analizeze si sa puna totul in balanta: “Riscul trebuie sa fie controlat, iar calea aleasa trebuie sa fie cea care asigura cele mai mari sanse de castig”. Astfel de principii ii vor fi puse la incercare din plin ca sef al retelei Metro intr-o perioada de criza, cand nici peisajul economic de ansamblu, nici piata de consum de aici nu mai seamana cu cele de acum zece ani.

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/wilms-redevine-cel-mai-puternic-om-din-comertul-romanesc-4401226
4401226
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.